SOKOBANJSKI FORUM => Politika => : Sale-X 02 October, 2007, 08:09:02 PM: Stanovi bez poreza za venèane
: Sale-X 02 October, 2007, 08:09:02 PM
Cтан без пореза само за венчане
Пореских дажбина ослобађа се купац првог стана за својих 40 и још по 15 квадрата за сваког члана породице. – Порез на пренос апсолутних права 1,5 уместо пет одсто

Сви  који од јула буду куповали стан – за порез на пренос апсолутних права држави ће плаћати 2,5 уместо досадашњих пет одсто вредности некретнине. Породице које досад нису успеле да реше стамбено питање свој први стан моћи ће да пазаре без плаћања ове дажбине држави. Уколико купују стан у новоградњи, моћи ће да затраже враћање пореза на додату вредност, који се иначе наплаћује продавцу, рецимо грађевинском предузећу, и за који он свом купцу, наравно, увећава цену. Ово је само неколико новина из пакета измена пореских закона који је Влада Србије прекјуче усвојила и јуче, заједно са предлогом буџета, упутила парламенту на разматрање и усвајање.

Ипак, предлагачи закона су се одлучили, како је на јучерашњој конференцији за новинаре објаснио Мирко Цветковић, министар финансија, да уведу и неке услове под којима ће купци првог стана користити олакшице.

– Предложено је да право на укидање пореза оствари само породица, при чему ће један члан бити купац, а остали чланови домаћинства корисници тог стана. Такође, лимитирана је и величина стана. Члан породице који купује стан ослобођен је пореза на својих 40 квадрата и још на по 15 квадрата за сваког члана породице – казао је Цветковић и додао да је у питању социјална мера која ће омогућити онима који досад нису успели да купе стан да дођу до свог крова над главом.

Услов за ослобађање од пореза је и да купац има више од 18 година и да је држављанин Републике Србије, објашњено је на конференцији. Уколико овај владин предлог буде усвојен, односиће се и на наше држављане који живе у иностранству.

Рачуница показује да ће, примера ради, млади брачни пар без деце моћи да без плаћања пореза купи некретнину од 55 квадрата. На питање новинара да ли то значи да ће новопечени младенци уколико купе стан од, на пример, 60 квадрата морати да плате порез на преосталих пет метара квадратних, министар Цветковић је одговорио потврдно.

– Али, то је ипак олакшавајућа мера  – објаснио је министар.

Такође, уколико овај предлог усвоји Скупштина, ванбрачне заједнице од њега неће имати никакве користи. Како се чуло на јучерашњој конференцији, ову погодност моћи ће да искористе само брачни „другови” да не би дошло до злоупотреба.

Представници надлежног министарства истакли су и да ће сви купци који овере уговор о продаји после ступања на снагу ових олакшица моћи да се надају да ће бити ослобођени пореза, односно да се олакшице неће примењивати ретроактивно.

(http://www.politika.co.yu/eaadmin/catpics/N31599_XSo3H5vFF3oLSvAKZv5NDw2qSSVSH2BffgK.gif)

Мањи намети на сокове и кафу, већи на цигарете

Влада је, како је и обећала, предложила и смањење пореза на додату вредност за рачунаре са 18 на осам одсто. Према министровом објашњењу, ова мера би требало да омогући грађанима Србије да лакше дођу до компјутера.

Такође, предложено је и укидање акциза на увозна алкохолна и безалкохолна пића, што би требало и да појефтини ове производе. Предложено је и смањење акциза на кафу, али и увођење акциза на ауто-гас.

Најављене су и промене акциза и царина на дуванске производе, после чега се може очекивати поскупљење увозних цигарета.

Влада је предложила и повећање лимита за улазак у систем ПДВ-а са два на четири милиона динара.