TECHNO ZONE => Raèunari i Internet => : M4K1 30 May, 2009, 08:58:34 PM: Google Wave
: M4K1 30 May, 2009, 08:58:34 PM
(http://wave.google.com/images/wave_logo.png) - novi servis koji kombinuje najbolje od Facebooka, Twittera i Gmaila

Google je na ove nedelje održanoj konferenciji Google I/O (http://code.google.com/events/io/) u San Franciscu predstavio novi servis koji kombinuje osobine i funkcije društvenih mreža sa e-mail servisima buduænosti - Google Wave (http://wave.google.com/). Servis je još uvek u razvojnoj fazi i ne zna se kada æe taèno biti pokrenut i predstavljen javnosti, a iz Googlea najavljuju da æe to biti ove godine.

Najnoviji mashup trebao bi da bude neka vrsta kombinacije chata i e-maila sa slikama, videom i raznim RSS feed-ovima sa weba koje bi u realnom vremenu mogli da razmenjuju povezani korisnici.

(http://img15.imageshack.us/img15/5364/googlewave.jpg)

Wave je delo dvojice poznatih developera koji stoje iza još jednog Google projekta - Google Mapsa, Larsa i Jensa Rasmussena koji svoj novi projekat opisuju kao nešto što se sastoji od jednakih udela razgovora i dokumenata. Kada nekog ukljuèite u komunikaciju, moæi æe da mu šaljete  poruke, ubacujete svoje elemente i komentarišete pojedine delove razgovora.

Prema tvvrdnjama tvoraca servisa, na ovaj naèin trebalo bi da se omoguæi najkvalitetnija moguæa komunikaciju u zajednièkim projektima koji su dislocirani na raznim stranama sveta, što je gotovo idealno za sve razvojne timove i outsourcing kampanje.

Google, naravno, predstavlja projekat kao “najbolju stvar posle samog Google-a”, a veæ iz predstavljene demo verzije jasno je da je inspiracija pronaðena u Gmailu, Twitteru i Facebooku, ali ipak æemo morati da se strpimo do kraja godine kako bi i sami mogli da se uverimo u njihove tvrdnje.

http://www.youtube.com/watch?v=v_UyVmITiYQ&fmt=18 (http://www.youtube.com/watch?v=v_UyVmITiYQ&fmt=18)

Izvor: Personal Magazin