SOKOBANJSKI FORUM => Zdravlje, wellness, ishrana => : Finious 03 April, 2011, 09:10:51 PM: Lekovita svojstva meda
: Finious 03 April, 2011, 09:10:51 PM
Lekovita svojstva meda  

Lekovita svojstva meda poznata su više od 10.000 godina, koliko ga ljudi koriste u ishrani. Med je najcudniji eliksir, jedinstvena i apsolutno nezamenljiva prirodna hrana. U pcelinjem medu je samo do 1976. godine otkrivena 181 materija koja je potrebna za normalan razvoj i funkcionisanje organizma. Šeceri koji se nalaze u medu više odgovaraju organizmu nego beli industrijski šecer. Med dvostruko deluje i na rad srca, glukoza i fruktoza deluju kao gorivo za rad mišica srca, a holin utice na pojacanje protoka krvi u krvnim sudovima srca. Ovim se normalizuje snaga i pojacava obim skupljanja i širenja srca. Krv sadrži 24 mikroelementa, od kojih cak 22 sadrže pcelinji proizvodi. Mikroelementi meda kao što su vanadij, gvožde, kobalt, bakar, mangan, nikl i cink doprinose otklanjanju anemije. Kolicina kalcijuma u krvi se povecava dva i po sata posle uzimanja meda i ta koncentracija se zadržava citav dan.

Smatra se da je med toliko mocan da može da nadoknadi gotovo svaki nedostatak u ishrani. Antibakterijsko delovanje meda slicno je penicilinu. Dokazano je da bakterije ne mogu da žive uz med. Fermenti pcelinjeg meda deluju i na raspadanje složenih hranljivih materija. Bez fermenata organizam ne bi mogao da postoji, a po njihovom sadržaju med zauzima jedno od prvih mesta medu prehrambenim proizvodima.

Polen mnogih vrsta cveca, kojeg ima u svakom medu, sadrži više vitamina C od skoro svakog voca i povrca. Med je izvanredan „cuvar” vitamina, dok ih voce i povrce ubrzano gube posle branja. Med sadrži sve vitamine koje nutricionisti smatraju neophodnim za zdravlje.

Sportisti med uzimaju zbog povecanja snage i izdržljivosti, a takode je veoma koristan za fizicke i intelektualne radnike, kao i osobe koje se oporavljaju od bolesti. Dokazano je i da med usporava starenje i produžava život. Starije osobe koje su u mladosti uzimale med ili mnogo svežeg voca, povrca i vocnih sokova, u starosti imaju mladalacku svežinu.
Kako ga koristiti
Med se uzima drvenom ili plasticnom kašicicom, nikako metalnom. Najbolje je da ga rastvorite u mlakoj vodi, ali nikako u vrucoj. Trebalo bi ga malo zadržati u ustima, jer ce u tom slucaju mnoge supstance biti rastvorene vec u ustima i direktno preko sluzokože ubacene u krvotok. Procenjuje se da je optimalna dnevna doza za odrasle muškarce oko 100 g, podeljenih na tri uzimanja u toku dana. Ujutru i uvece se preporucuje oko 30 g, a tokom dana 40. Za žene je doza manja, srazmerno razlici u telesnoj težini, dok se deci preporucuje 50 g dnevno.

Prednosti meda nad belim šecerom:

- ne nadražuje zidove organa za varenje
- brzo i lako se apsorbuje
- brzo zadovoljava potrebu za energijom
- sportistima i onima koji naglo troše velike kolicine energije omogucava da se brzo oporave
- najlakši je za bubrege od svih vrsta šecera
- ima prirodno i blago laksativno dejstvo
- deluje smirujuce na organizam

http://lekovito.blogspot.com/2008_09_01_archive.html (http://lekovito.blogspot.com/2008_09_01_archive.html)