TECHNO ZONE => PC Klinika / Servisiranje raèunara => : Sale-X 01 November, 2006, 12:31:14 AM



: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 01 November, 2006, 12:31:14 AM
Pošto su meni naše kolege iz susedstva dosta pomogle oko programiranja, red bi bio da i ja vama pomognem kako da doðete do vaše internet strane ili da otklonite problem koji vas muèi.

Neæu vam soliti pamet, veæ æu dodati tu i tamo koji predlog ili sugestiju. Znaèi, ukoliko imate bilo kakvih problema ili pitanja, postavite post ovde, a ono što ne budem ja znao da vam odgovorim, odgovoriæe vam neko drugi....

Na kraju krajeva, tako je i nastao ovaj forum, zahvaljujuæi kolegi iz Splita koji je ispao Car i nesebièno podelio iskusno znanje sa mnom.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: ZAMAK 06 December, 2006, 09:24:41 PM
E DA ..KOLEGA IZ SPLITA , PA DA BAS SAM SE ZAPITO : ZASTO HRVATSKI , KAO OSNOVNI JEZIK FORUMA ?
ALI DOBRO DE ...
I JEDNO PITANJE : U CEMU JE  RADJEN PROJEKAT ... KOJI PROGRAM , PREPORUCUJETE ? ZAA IZRADU
SLICNI PROJEKATA ....
I NARAVNO STA JE TO OSIM LOGICNOG , POTREBNO  ZA IRADU DOBRE VEB PREZENTACIJE ....?


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: ZAMAK 07 December, 2006, 05:55:33 PM
HVALA PUNO .... A MALO TI JE TREBALO DA POSTAVIS OVE LINKOVE ....
BAS SI AZURAN
..POZDRAV ZA ADMINA """"


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: sokomm 13 December, 2006, 11:10:55 PM
Sta kazez znaci od onog skripta nema nista?
mora novi?

Pre svega poceo sam mali wap sajt pa sam misleo da ga odradim u phpu.
Pitanje: zasto kod phpa kada koristim komadu align="center" za linkove mobilni mi izbacuje gresku u stranici dok je opera otvara, bez greske a za tekst i slike prihvata, a prihvata je i kada je napisem u WMLu ???

Primer kako treba da napisem komandu da bi mi linkovi bili na sredini?
<?
header("Content-type: text/vnd.wap.wml");
echo "<?xml version=\"1.0\"?>";
echo "<!DOCTYPE wml PUBLIC \"-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN\""." \"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml\">";


?>
<wml>
<card id="card1" title="Miljan's WAP Portal">
   
<p align="center"><img alt="Miljan's WAP Portal" src="img/welcome.gif"/></p>

<p>
<br/>
<a href="zabava.wml">&gt;&gt;<b>Zabava</b>&lt;&lt;</a><br/>
<a href="dw/index.php">&gt;&gt;Download&lt;&lt;</a><br/>
<a href="links.wml">&gt;&gt;<b>Linkovi</b>&lt;&lt;</a>
<a href="autor.wml">&gt;&gt;<b>O Autoru</b>&lt;&lt;</a>
</p>
   

<p align="center">
<small><b>Posetioca:<br/>
<?php
$count = file_get_contents('counter.txt')+1;
fwrite(fopen('counter.txt', 'w+'), $count);
echo $count;
?>
</b></small>
</p>

</card>
</wml>

Ovako napisanu je prihvata, a ovako ne:

<?
header("Content-type: text/vnd.wap.wml");
echo "<?xml version=\"1.0\"?>";
echo "<!DOCTYPE wml PUBLIC \"-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN\""." \"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml\">";


?>
<wml>
<card id="card1" title="Miljan's WAP Portal">
   
<p align="center"><img alt="Miljan's WAP Portal" src="img/welcome.gif"/></p>

<p align="center">
<br/>
<a href="zabava.wml">&gt;&gt;<b>Zabava</b>&lt;&lt;</a><br/>
<a href="dw/index.php">&gt;&gt;Download&lt;&lt;</a><br/>
<a href="links.wml">&gt;&gt;<b>Linkovi</b>&lt;&lt;</a>
<a href="autor.wml">&gt;&gt;<b>O Autoru</b>&lt;&lt;</a>
</p>
   

<p align="center">
<small><b>Posetioca:<br/>
<?php
$count = file_get_contents('counter.txt')+1;
fwrite(fopen('counter.txt', 'w+'), $count);
echo $count;
?>
</b></small>
</p>

</card>
</wml>

E da i kako da se sa ftp povezem na localhost da bi mogao da uradim CMD 666 na neki fajl?

To me za sada muci, sve sto se budem setio pitacu.

HVALA UNAPRED!!


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 14 December, 2006, 07:35:33 PM
Kao prvo, da ne bi stalno isao preko mobilnog na svoj wap sajt,

1. Instaliraj najpre wmlbrowser 0.7.11 XPI ekstenziju za FireFox preko linka ovde:
http://downloads.mozdev.org/wmlbrowser/wmlbrowser-0.7.11.xpi

(http://wmlbrowser.mozdev.org/installation/screenshots/firefox/install-xpi.png)

Omoguci FireFoxu da otvori pop up.

2 Restartuj FireFox.

3 Posle restarta FireFoxa otvori wmlbrowser opcije i podesi opcije. Idi na Tools/Extensions meni.

(http://wmlbrowser.mozdev.org/installation/screenshots/firefox/extensions.png)

Dalje, odaberi wmlbrowser i aktiviraj 'Options' dugme

(http://wmlbrowser.mozdev.org/installation/screenshots/firefox/options.png)


Ne zaboravi:
WML je markup jezik koji se koristi u WAP verziji 1.
WAP verzija 2 koristi XHTML.


nastavljamo dalje...


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 14 December, 2006, 09:04:18 PM
WAP stranice se ne razlikuju mnogo od HTML strana. MArkirani jezik koji se koristi za WAP zove se WML(Wireless Markup Language). WML koristi tagove - kao HTML ali je sintaksta strozija i bazirana na XML 1.0 standardu. WML imaju extenziju *.WML kao sto HTML strane imaju extenziju *.HTML

WML TAGOVI
:
WML je uglavnom u vezi teksta. Tags koji usporavaju komunikaciju sa uredjajima nisu deo   WML standarda. Upotreba tabela i slika je striktno
[code]zabranjena. Posto je WML zapravo XML aplikacija, svi tagovi moraju da budu pisani malim slovima (<wml> nije isto sto i <WML>), i svi tagovi moraju biti propisno zatvoreni.

[b]WML Decks & Cards[/b]

WML strane zovu se DECKS. Oni su konstruisani kao nizovi CARDS, koje su medjusobno uvezane linkovima. Kada se  WML strani pristupi preko mobilnog, sve CARDS se preuzimaju preko WAP servera. Navigacija izmedju CARDSa odvija se preko procesora mobilnog aparata - bez posredovanja servera.

[b]Primer WML dokumenta:[/b]

<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">

<wml>

<card id="HTML" title="HTML Tutorial">
<p>
Sokobanja je nalepše mesto u Srbiji.
</p>
</card>

<card id="XML" title="XML Tutorial">
<p>
Sokobanja, Sokograd.
</p>
</card>

</wml>

Kao sto se vidi iy primera WML je XML dokument.  DOCTYPE je definisan da bude wml, a da DTD pristupi preko www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml. Sadrzaj dokumenta je iymeedju <wml>...</wml> tagova. Svaki card u dokumentu je unutar <card>...</card> tagova, i paragrafi su  iymedju <p>...</p> tagova. Svaki card element ima id i title (naziv).

Decks i Cards

WML strane se nayivaju "decks". Deck sadrzi niz cards-a. Card element može sadržati text, markup, linkove, input-polja, tasks, slike itd.  Cards se mogu linkovati meðu sobom.Kada se WML strani pristupi preko mobilnog, sve CARDS se uèitaju preko WAP servera. Navigacija se odvija preko mobilnog procesora - u telefonu - bez posredovanja servera:

<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">

<wml>

<card id="no1" title="Card 1">
<p>Zdravo banjci!</p>
</card>

<card id="no2" title="Card 2">
<p>Dobrodoso u Soko tutorijal!</p>
</card>

</wml>[/code]

Rezultat na telefonu može izgledati ovako (samo jedna CARD je prikazana):

------ Card 1 ------

 Hello World!
Paragrafi i prelom linija

A WML card može se podesiti da prikazuje paragrafe i prelome linija - funkcija WML:

:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">

<wml>
<card title="Paragraf">

<p>
Ovo je paragraf
</p>
<p>
Ovo je<br/>prelom linije odn. reda
</p>

</card>
</wml>

Rezultat na telefonu izgleda ovako:

------ Paragraf ------

 Ovo je paragraf

 Ovo je
 prelom linije odn. reda
Foramatiranje teksta

A WML card može se definisati za prikaz u  WML:

:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">

<wml>
<card title="Formatizovanje">

<p>
normalni<br/>
<em>ravnomeran</em><br/>
<strong>debel</strong><br/>
<b>nadebel</b><br/>
<i>iskošen</i><br/>
<u>podvuèen</u><br/>
<big>veeliki</big><br/>
<small>maleni</small>
</p>

</card>
</wml>

Rezultat na telefonu:

----- Formatizovanje -----

normalni
ravnomeran
debel
nadebel
iskošen
podvuèen
veeliki
maleni
Tabele

A WML card može se koristiti za prikaz tabela WML:

:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">

<wml>
<card title="Tabela">

<p>
<table columns="3">
<tr>
<td>Æelija 1</td>
<td>Æelija 2</td>
<td>Æelija 3</td>
</tr>
</table>
</p>

</card>
</wml>

Rezultat na mobilnom:

 ------ Tabela ------

Æelija 1   Æelija 2   Æelija 3




Linkovi

WML card može da prikazuje anchor funkcije WMLa.

<anchor>

<anchor> tag uvek ima zadatak ("go", "prev", ili "refresh") preciziran. Zadatak odreðuje šta da radi kada se klikne na link.

U sl primeru kada neko klikne "Sledeca strana" link, task æe narediti "idi na fajl test.wml":

:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">

<wml>
<card title="Anchor Tag">

<p>
<anchor>Sledeca strana
<go href="test.wml"/>
</anchor>
</p>

</card>
</wml>


<a>

<a> uvek nareðuje da ide bez preciziranja. Primer ispod èini isto kao u <anchor> tag primeru:

:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">

<wml>
<card title="A Tag">

<p>
<a href="test.wml">Sledeca strana</a>
</p>

</card>
</wml>


Slika

WML card može se upotrebiti za prikaz slike:

:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">

<wml>
<card title="Slika">

<p>
Ovo je slika
<img src="/images/stickman.wbmp" alt="stickman" />
u paragrafu
</p>

</card>
</wml>

Rezultat izgleda ovako:

------ Slika
 
Ovo je slika  u paragrafu
.wbmp je jedini tip slika koji se može prikazati u WAP browseru.



Input polja:

WML card može se upotrebiti da od posetioca preuzme upit, kao u primeru:

:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">

<wml>
<card title="Upit">

<p>
Name: <input name="Ime" size="15"/><br/>
Age:  <input name="Godina" size="15" format="*N"/><br/>
Sex:  <input name="Pol" size="15"/>
</p>

</card>
</wml>

Rezulrtat:

----- Upit ----------

 Ime:
 Godina :
 Pol :
Selektovanje i opcije:

WML card, može se koristiti za biranje opcija u WML:

:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">

<wml>
<card title="Lista za izbor 1">

<p>
<select>
<option value="htm">HTML Tutorijal</option>
<option value="xml">XML Tutorijal</option>
<option value="wap">WAP Tutorijal</option>
</select>
</p>

</card>
</wml>

Rezultat:

--- Lista za izbor 1---

  HTML Tutorijal
  XML Tutorijal
  WAP Tutorijal
U primeru ispod, posetioc može birati više izbora:

:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">

<wml>
<card title="Izborna lista 2">

<p>
<select multiple="true">
<option value="htm">HTML Tutorijal</option>
<option value="xml">XML Tutorijal</option>
<option value="wap">WAP Tutorijal</option>
</select>
</p>

</card>
</wml>

Rezultat:

--- Izborna lista 2---

  HTML Tutorijal
  XML Tutorijal
  WAP Tutorijal
Polja za upisivanje

WML card, može se iskoristiti za prikaz polja za unos teksta u WML:

:
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE wml PUBLIC "-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN"
"http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml">

<wml>
<card title="Polje za tekst">

<p>
<fieldset title="CD Info">
Title: <input name="naslov" type="text"/><br/>
Prize: <input name="cena" type="text"/>
</fieldset>
</p>

</card>
</wml>

Rezultat:

------- Polje za tekst--------


CD Info 
naslov:
cena:

-------------------------------------------------------


Ovo je osnova,
ako te interesuje  WML Tasks, WML Timer, WML Varijable i primeri,
napisacu ti detalje opširnije


--------------------------------------------------------

II.
E da i kako da se sa ftp povezem na localhost da bi mogao da uradim CMD 666 na neki fajl?

Fajlovi u localhostu su po defaultu podešeni na 666 (Read, Write, Execute)

Ukoliko zbog nekog sluèaja to nije tako, idi preko Explorera do tog fajla, klikni desnim tasterom preko njega, odaberi na dnu

PROPERTIES, i promeni ATTRIBUTES: Read only (deštiklirano) i Hidden (deštiklirano).

Drugi naèin je pomoæu Total Commandera. Pronaði taj fajl kome želiš da promeniš atribute. Klikni na fajl desnim tasterom.

Naziv fajla bi trebao da promeni boju u crvenu. Tada odi na opciju FILES / CHANGE ATTRIBUTES (PRVA OPCIJA U PADAJUCEM MENIJU)

i deštikliraj sve.



----------------------------------------------------------

III.

Nema potrebe da posebno instaliraš PHP, MySQL, GD library i ostale server komponente.
Imaš programe koje objedinjuju sve te server funkcije.

Bolje je da skripte isprobavaš u localhostu nego na serveru.

Ukoliko imaš non stop pristup netu, onda nema veze.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: sokomm 19 December, 2006, 11:51:50 PM
i dalje mi php scriptovi nemaju dozvolu da modifikuju fajlove na localhostu!! Koristim microsoftov IIS stiklirao sam Script source access, Read i Write. destiklirao sam hidden i readonly i dalje nece. izdacuje mi

Warning: fopen(counter.txt) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in D:\Inetpub\wwwroot\index.php on line 26

Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in D:\Inetpub\wwwroot\index.php on line 26
102


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 20 December, 2006, 12:41:44 AM
Ej, pa ne treba ti nikakav Microsoftov server. On se koristi za testiranje ASP (Active server scripts-a)

Tebi treba server za testiranje PHP skripta.

Poslao sam ti server u Privatnoj poruci.

Instaliraj ga i prati instrukcije. Kada ga instaliras, prebaci ga sa francuskog na engleski jezik.
Potrebno je i da snimis mycnf fajl u root direktorijumu gde si instalirao zbog MySQL-a
i mozes da krenes sa testiranjem skripti u localhostu.

Ajde vidi, instaliraj ovaj server pa da nastavimo dalje....


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: sokomm 20 December, 2006, 10:22:59 AM
Postoje li negde besplatne teme za yomla?


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 20 December, 2006, 10:37:15 AM
Naravno,

Možeš upotrebiti "Google luck" tražeæi "free joomla template" ili uzeti neku sa ovih sajtova:



: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: sokomm 20 December, 2006, 10:43:47 AM
nasao sam cirilicni prevod za jomla a treba mi latinicni gde da potrazim,
dali mogu jomla da skinem na localhot i tu da ga uredjujem i kako?


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: sokomm 20 December, 2006, 04:19:58 PM
Instalirao sa ovaj progran ali nece da startuje apache server
uapache error.log pise:
[Wed Dec 20 17:16:39 2006] [crit] (10022)An invalid argument was supplied: setup_inherited_listeners: WSASocket failed to open the inherited socket.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 20 December, 2006, 08:32:32 PM
Pa iskljuci FIREWALL

I deinstaliraj onaj IIS

Takoðe, moja preporuka ti je da isprobaš i još bolji CMS zvani Xoops
On je još bolji i lakši za konfiguraciju. I automstski kreira WAP verziju što Joomla nažalost ne može.

Dobar primer možeš videti na portalu Vranja na adresi: http://www.vranjeportal.com/

Bio je u novinama kao izuzetan sajt, vredi pomenuti !!!



: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: sokomm 20 December, 2006, 10:29:03 PM
Deinstalirao sam IIS i iskljucio Firewall i dalje nece da radi probao sami na mom kucnom racunaru i na njemu nece


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: admin druzba 02 January, 2007, 08:13:35 PM
pomoc u veze jomle, do sada sam radio u php nukeu i jomla mi je nesto novo jos nisam provalio kako sve funkcionise.

kako implementirat kako i koji forum implementirati u jomla portal takodje me zanima koji je najbolji chat i koja galerija.

neke sam nasao nba vebu ali nije mi uspelo da implementiram sfl 2.0 vertovatno ima neka caka pa da mi kazes kojim si redosledom radio i sta si striklirao od onih opcija prilikom instalacije?

PS:hvala ti unapred, vidim da si mnogim ljudima pomogao korisnim odgovorima i prevodima.


: mala pomoc oko izrade sajta!
: flip 01 February, 2007, 06:24:28 PM
kako da napravim dve stvari prvo anketu za moj sajt a drugo kako da namestim da mi salje komentare direktno salje sa sajta a da mi neotvara outlook expres.moji hosting podrzava PHP i ASP;D


: Odg: mala pomoc oko izrade sajta!
: Sale-X 01 February, 2007, 09:47:54 PM
Kopiraj ovaj kod i snimi ga kao contactus.html stranu:

:
<html>
<head>
<title>ASP konktakt forma</title>
</head>
<body>
<form method="POST" action="contactusprocess.asp">
  <table>
    <tr>
      <td>Vase ime:</td>
      <td><input name="Name" size="25" maxlength="50"></td>
    </tr>
    <tr>
      <td>Vas Email:</td>
      <td><input name="Email Address" size="25" maxlength="50"></td>
    </tr>
    <tr>
      <td>Vas Telefon:</td>
      <td><input name="Telephone No" size="25" maxlength="50"> </td>
    </tr>
    <tr>
      <td valign="top">Vasa poruka:</td>
      <td><textarea cols="24" name="Message" rows="6"></textarea> </td>
    </tr>
    <tr>
      <td colspan="2"><div align="center"><center><p><input type="submit" value="Submit"
      name="Submit"> </p>
      </center></div><div align="center"><center><p></td>
    </tr>
  </table>
</form>
</body>
</html>

Kopiraj ovaj kod ispod i snimi ga kao contactusprocess.asp

:
<%
'''''''''''''''''''''''''''''
Dim error
error = 0
For Each f In Request.Form
If Request.Form(f) = "" Then
error = 1
End If
Next
If error=1 Then
response.redirect "error.html"
Else
Dim f, emsg, mail_to, r, o, c, other
mail_to = "tvoja@email-adresa.com"
fline = "_______________________________________________________________________"& vbNewLine
hline = vbNewLine & "_____________________________________"& vbNewLine
emsg = ""

For Each f In Request.Form
If mid(f,1,1)<>"S" = True Then 'do not save if input name starts with S
emsg = emsg & f & " = " & Trim(Request.Form(f)) & hline
End If
Next

Set objNewMail = Server.CreateObject("CDONTS.NewMail")
    objNewMail.From = Request("Email Address")
    objNewMail.Subject = "Poruka sa kontakt strane"
    objNewMail.To = mail_to
    objNewMail.Body = emsg & fline
    objNewMail.Send
    Set objNewMail = Nothing

response.redirect "hvala.html"
End if
%>

Takodje napravi i hvala.html stranu

:
<html>

<head>
<title>Poruka poslata.</title>
</head>

<body>

<p align="center">&nbsp;</p>

<p align="center"><strong>Vasa poruka je poslata.</strong></p>

<p align="center"><strong>Hvala.</strong></p>
</body>
</html>

i napravi error.html stranu:

:
<html>

<head>
<title>ERROR</title>
</head>

<body>

<p align="center"><strong>GRESKA</strong></p>

<p align="center">Niste uneli sva polja</p>

<p align="center"><a href="javascript:history.go(-1)">&lt;&lt; Vratite se natrag</a></p>
</body>
</html>


: Odg: mala pomoc oko izrade sajta!
: flip 10 February, 2007, 03:27:10 PM
ADMINE HVALA OVO RADI ALI  MI TREBA SCRIPTA ZA PHP ZA DRUGI SAJT I TREBA MI POMOC KAKO DA NAPRAVIM ANKETU!!! :afro:


: Odg: mala pomoc oko izrade sajta!
: Sale-X 14 February, 2007, 11:57:09 AM

Tebi ocigledno treba Email Form processor.

Evo linka odakle ces preuzeti paket:
http://www.sokobanja.5gigs.com/download/EMail-Form.rar


: pomoc oko sajta
: flip 19 February, 2007, 09:14:00 PM
treba mi pomoc kako da kada stanem na neku malu slika da mi se pojavi ta slika sa nekim tekstom i treba mi pomoc jer hocu da naucim kako da napravim anketu za sajt  :afro:




skejt je zakon ostalo je sitnica
[/b][/i]


: Odg: pomoc oko sajta
: Sale-X 19 February, 2007, 09:59:58 PM
treba mi pomoc kako da kada stanem na neku malu slika da mi se pojavi ta slika sa nekim tekstom

Preciznije, molim te!

Da li ti treba java skripta da kada klikneš na malu sliku da otvori u pop-up prozoru veæu?

ps. Gotovu PHP skriptu (poll-anketu) poslaæu ti ili postaviti ti za download. Nadam se da si se snašao sa Email Form Procesorom. Malo je komplikovaniji ali izuzetno moæan alat.

Pitanje: Koji program koristiš za izradu webstrana.
Predlog: Probaj Namo web editor sa strane http://www.namo.com/downloads/webeditor.php


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 20 February, 2007, 09:51:53 PM
Da li mislis na javaskriptu kao na sajtu:
http://www.sobe-sokobanja.com/index-4.html 
????

Ankete sam ti poslao na tvoj email. 4 MB anketa. Razne prilagodljive PHP skripte.

Pozdrav!


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 24 February, 2007, 10:14:58 AM
e bas takva mi skripta treba  :afro:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 24 February, 2007, 11:18:51 AM
Malo je rzbucana, jer sam je raskomadao, ali smaci ces se vec.

Umesto na malu (thumb) sliku, link odnosno atribute poput
:
alt="Tursko kupatilo - Amam" onMouseOver="myHint.show(3)" onMouseOut="myHint.hide()
mozes postaviti unutar hiperlinka izedju <a> i </a> itd...

Skripta je u prilogu


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: dzonson 24 February, 2007, 08:48:56 PM
Admine,
hajde objasnimi sad ako te ne mrzi korak po korak
kako da rukujem ovim alatkama na Hostiji.
moja je želja da za poèetak njihove usluge koristim za kaèenje prpgrama,tekstualnih datoteka i video fajlova,za poèetak,a posle kad ovladam malo bolje tim stvarima,verovatno æe apetiti da mi porastu.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 24 February, 2007, 09:04:20 PM
Uzmeš program TOTAL COMMANDER otvoriš i pronaðeš opciju FTP na sredini. Odabereš opciju NEW CONNECTION.
Uneseš:
Session: neko ime (moj sajt)
Hostname: banjsko-polje.freehostia.com
Username: vaš username
Password: vaš password
Remotedir: 0:/banjsko-polje.freehostia.com/
Localdir: lokacija do vašeg foldera sa sajtom ili Desktop-a

Potom idete na FTP - Connect opciju i udjete u vaš folder.

Na vama je da organizujete foldere (images, dokumenti) i html fajlove.
Za poèetak napravite index.htm ili index.html stranu u nekom programu (Frontpage, Word, Dreamweaver, NamoWebeditor) pa je prebacite u poèetni direktorijum.

Ukoliko ovo savladate onda idemo na korak 2.
Javite mi da li je za sad sve kako treba...



: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 25 February, 2007, 10:01:57 PM
admine jos malo pomoci!kako da namestim na strani dok se ucitava sliku koju sam ja napravio loading please wait :predaja:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 25 February, 2007, 10:14:38 PM
To se uglavnom vidja na Flash-u i zove Flash preloader.

A na sajtovima sam video samo na par mesta, ali me nije interesovalo. Primer: http://flickr.mathewvp.com/

Probaj na sajtovima: www.javascript.com , www.javascriptkit.com , webdeveloper.earthweb.com/webjs/ , www.webreference.com/js/ , www.hotscripts.com/JavaScript/index.html , www.pageresource.com/jscript/ , www.javascriptcity.com i slicnim ...

Uostalom Google i search opcije na sajtovima tome sluze. http://www.google.hu/search?q=javascript

Koristi preloader , image preload  i slicne kljucne reci.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: dzonson 26 February, 2007, 11:37:52 AM
Uzmeš program TOTAL COMMANDER otvoriš i pronaðeš opciju FTP na sredini. Odabereš opciju NEW CONNECTION.
Uneseš:
Session: neko ime (moj sajt)
Hostname: banjsko-polje.freehostia.com
Username: vaš username
Password: vaš password
Remotedir: 0:/banjsko-polje.freehostia.com/
Localdir: lokacija do vašeg foldera sa sajtom ili Desktop-a

Potom idete na FTP - Connect opciju i udjete u vaš folder.

Na vama je da organizujete foldere (images, dokumenti) i html fajlove.
Za poèetak napravite index.htm ili index.html stranu u nekom programu (Frontpage, Word, Dreamweaver, NamoWebeditor) pa je prebacite u poèetni direktorijum.

Ukoliko ovo savladate onda idemo na korak 2.
Javite mi da li je za sad sve kako treba...


Objasni mi nešto pošto je ovo novo za mene,naime hosting koji sam bio poèeo da koristim
 "Savefile" je mnogo jedostavan.ne treba mi FTP client,sve radi oni na principu kukIja,a ja samo treba da uplodujem fajl,da kopiram link za vezu koji mi daju,i tako to postavim za download gde to želim.Tako sam i postavio Rajsovu knjigu na vašem sajtu.

Meðutim,ovaj "Hostia" free hosting servis je daleko bolji,i sve me ovo privuklo da nauèim da rukujem time,pogotovu što sam prijatno iznenaðen da ti i tvoja ekipa edukujete ljiude.

Dakle..objasni mi sledeæe:

u rubrici "Localdir" stavio sam folder "Hostia" i stavio ga na
"D" particiji.
Za sada želim da imam 4 foldera:"Muzika","Tekstovi","
Video",'Image"i tu da stavljam fajlove koje æu da dajem za download drugima.

E sad,objasnite mi samo ukratko ovo za html fajlove,šta je to(?),jer
 ja pojmovno èitajuæi razne èasopise znam šta je to  HTML,ali nikad nisam operativno
baratao sa tim,a voleo bih stvar oko toga da shvatim sa razumevanjem.Dakle...

1.šta je to "index.html" i "index.hml" ?
2.Zašto je potrebno da se napravi?
3.Kako  da iz Worda uradim index.html ili index.hml stranu
, pa da to prebacim u poèetni direkjtorijum?

Želeo bih da zajednièki,uz tvoju pomoæ i tvoje ekipe, uradimo moj sajt
 i da ja tako ponovo postavim knjigu na vašem sajtu "Èujte Srbi", umesto one
koje sam postavio sa hostinga "Savefile".

Ujedno to bi meni služilo kao primer za samostalni rad.
Upravo æu danas završinti komplertno skenirtanja kjnige o Sportskoj Mafiji
 koju æu dati ovde za download,i kad ispravim pravopisne greške
hoæu da to samostalno uradim.

Još nešto...ako je bolje izraditi index.html ili index.hml stranu sa programima
 koje si mi ovde dao:"Frontpage","Dreamweavwr" i "Namo Webeditor" daj mi lokaciju
 gde mogu da skinem neki od tih programa,a zasada æu da vežbam i radim u Wordu.

Nadam se da nisam preterano dosadan,ali jebiga,ovde u Boru je retko ko spreman da ti nešto objasni,samo neke sitnije stvari

Moraæu da nabavim i adekvatnu literaturu i da se bacim na èitanje,da bi shvatio sve ove stvari kompletno: kako(?),zašto(?),zbog èega(?) ...


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 06 March, 2007, 07:56:31 AM
admine jel imas skriptu za onaj chat kao sto je bio na sajtu nigde nemogu da nadjem kako se to pravi  ??? :afro:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 06 March, 2007, 11:59:21 AM
Hej, pozdrav, izvinjavam se sto kasnim, nisam ni video zadnje postove koje ste ovjavili ovde, ali sada vidim;

Dzonsone, moras upotrebiti Total Commander ili neki drugi FTP klijent,
pa da nastavimo dalje.

Flip-e, imam chat, ali malo drgaciji. Za ovaj ti je potreban dosta veliki badwith i PHP sa MySQL podrskom.
Preporucio bih ti ipak neki manje zahtevan chat. Poslacu ti u .rar paketu gomile chat-ova, pa ti vidi koji ti se svidja.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: dzonson 06 March, 2007, 11:07:41 PM
Koristiæu ovaj Auto FTP Manager ver.3.57
što si dao da se skida,daj mi uputstvo za njega...


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 07 March, 2007, 08:06:30 PM
Admine hvala za skripte nasao sam jednu koja mi se bas svidaja ,posto sve to radi u php pa sam morao da sajt postavljam na takav server treba mi skripta za ono slanje poruka direktno sa sajta ali za php.Pozdrav :afro: ;D


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 12 March, 2007, 07:35:56 PM
admine jel mozes da mi pomognes radim za svoj sajt on-line rezervaciju ali i dalje nemogu nikako da namestim da mi salje sa sajta na moj mejl hosting mi podrzava asp.ako mozes da pogledas na sajt skejt.balder.prohoting.com i da mi posaljes skriptu kako to da uradim.pozdrav admine! :afro: :afro: :afro: :afro: :afro: :afro: :afro: :afro: :afro: :afro: :afro:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 12 March, 2007, 08:04:18 PM
Flip'e
na sajtu http://www.skejt.balder.prohoting.com/ nema nièega, neznam kako da ti pomognem ?!

Džonsone,
umesto da uèiš HTML imam bolji predlog za tebe: BLOG
Bez cimanja sa programskim kodom, svoj sajt možeš lako postaviti na http://www.blogger.com/start
Možeš kaèiti fotke, dokumente, imaš on-line editor.
Ukoliko se odluèiš za ovaj, Googletov, moraš otvoriti nalog kod njih, što traje 5min.
Zaista je super.
Možeš i za knjihu Sjaj i beda sportske mafije kompletno objaviti na posebnom blog-u,
a takoðe i knjigu Archibalda Rajlsa.

Evo vidi kako je jedan deèko iz Sokobanje propratio "Avgust u Avgustu" u Sokobanji:
http://avgustuavgustu.blogspot.com/

Pozdrav.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 12 March, 2007, 08:22:00 PM
admine evo ti skripta  pa ako mozes da mi pomognes

:
<style type="text/css">
/*----------Text Styles----------*/
.ws6 {font-size: 8px;}
.ws7 {font-size: 9.3px;}
.ws8 {font-size: 11px;}
.ws9 {font-size: 12px;}
.ws10 {font-size: 13px;}
.ws11 {font-size: 15px;}
.ws12 {font-size: 16px;}
.ws14 {font-size: 19px;}
.ws16 {font-size: 21px;}
.ws18 {font-size: 24px;}
.ws20 {font-size: 27px;}
.ws22 {font-size: 29px;}
.ws24 {font-size: 32px;}
.ws26 {font-size: 35px;}
.ws28 {font-size: 37px;}
.ws36 {font-size: 48px;}
.ws48 {font-size: 64px;}
.ws72 {font-size: 96px;}
.wpmd {font-size: 13px;font-family: 'Arial';font-style: normal;font-weight: normal;}
/*----------Para Styles----------*/
DIV,UL,OL /* Left */
{
 margin-top: 0px;
 margin-bottom: 0px;
}
</style>

</head>

<body bgColor="#FFCC00">

<div id="text2" style="position:absolute; overflow:hidden; left:38px; top:484px; width:624px; height:441px; z-index:0"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma">Ime&nbsp; *</font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">Prezime *</font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">E-mail * </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"> </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"> </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"> </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"> </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"> </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"> </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"> </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">Adresa*</font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"> </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">Grad&nbsp; *</font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">Postanski broj *&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">Drzava </font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">Telefon</font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma">Fax</font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
</div></div>

<div id="shape2" style="position:absolute; overflow:hidden; left:140px; top:1107px; width:191px; height:26px; z-index:9; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="shape3" style="position:absolute; overflow:hidden; left:140px; top:1134px; width:192px; height:26px; z-index:10; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="text4" style="position:absolute; overflow:hidden; left:160px; top:1111px; width:109px; height:20px; z-index:12"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma">ODRASLI</font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
</div></div>

<div id="text5" style="position:absolute; overflow:hidden; left:161px; top:1137px; width:109px; height:20px; z-index:13"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma">DECA</font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><BR></font></div>
</div></div>

<div id="text6" style="position:absolute; overflow:hidden; left:31px; top:926px; width:186px; height:36px; z-index:15"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma"> * </font><font class="ws8" face="Tahoma"><B>VRSTA SOBE I NJIHOV BROJ: </B></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B><BR></B></font></div>
</div></div>

<div id="shape4" style="position:absolute; overflow:hidden; left:32px; top:948px; width:191px; height:26px; z-index:16; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="shape5" style="position:absolute; overflow:hidden; left:234px; top:948px; width:232px; height:26px; z-index:17; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="text7" style="position:absolute; overflow:hidden; left:43px; top:951px; width:166px; height:19px; z-index:18"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B>Jednokrevetna soba</B></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B><BR></B></font></div>
</div></div>

<div id="text8" style="position:absolute; overflow:hidden; left:293px; top:956px; width:52px; height:16px; z-index:19"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma">Broj soba </font></div>
</div></div>

<div id="text9" style="position:absolute; overflow:hidden; left:42px; top:984px; width:161px; height:30px; z-index:20"><div class="wpmd">
<div align=center><font class="ws8" face="Tahoma"><B>Dvokrevetna sa bracnim </B></font></div>
<div align=center><font class="ws8" face="Tahoma"><B>krevetom</B></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B><BR></B></font></div>
</div></div>

<div id="text10" style="position:absolute; overflow:hidden; left:84px; top:1023px; width:71px; height:22px; z-index:21"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B>Trokrevetna</B></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B><BR></B></font></div>
</div></div>

<div id="text11" style="position:absolute; overflow:hidden; left:85px; top:1058px; width:63px; height:19px; z-index:22"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B>Apartman</B></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B><BR></B></font></div>
</div></div>

<div id="shape6" style="position:absolute; overflow:hidden; left:32px; top:984px; width:191px; height:26px; z-index:23; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="shape7" style="position:absolute; overflow:hidden; left:233px; top:984px; width:233px; height:26px; z-index:24; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="shape8" style="position:absolute; overflow:hidden; left:32px; top:1020px; width:191px; height:26px; z-index:25; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="shape9" style="position:absolute; overflow:hidden; left:234px; top:1021px; width:232px; height:26px; z-index:26; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="shape10" style="position:absolute; overflow:hidden; left:32px; top:1055px; width:191px; height:26px; z-index:27; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="shape11" style="position:absolute; overflow:hidden; left:234px; top:1055px; width:232px; height:26px; z-index:28; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="text12" style="position:absolute; overflow:hidden; left:290px; top:990px; width:48px; height:13px; z-index:29"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma">Broj soba </font></div>
</div></div>

<div id="text13" style="position:absolute; overflow:hidden; left:290px; top:1027px; width:51px; height:18px; z-index:30"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma">Broj soba </font></div>
</div></div>

<div id="text14" style="position:absolute; overflow:hidden; left:294px; top:1063px; width:50px; height:14px; z-index:32"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma">Broj soba </font></div>
</div></div>

<div id="text15" style="position:absolute; overflow:hidden; left:73px; top:1265px; width:412px; height:32px; z-index:33"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B>Dolazak</B></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B><BR></B></font></div>
</div></div>

<div id="shape12" style="position:absolute; overflow:hidden; left:217px; top:1260px; width:545px; height:26px; z-index:34; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="shape13" style="position:absolute; overflow:hidden; left:20px; top:1260px; width:191px; height:26px; z-index:35; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="text16" style="position:absolute; overflow:hidden; left:69px; top:1299px; width:412px; height:36px; z-index:36"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B>Odlazak</B></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B><BR></B></font></div>
</div></div>

<div id="shape14" style="position:absolute; overflow:hidden; left:217px; top:1292px; width:544px; height:26px; z-index:37; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="shape15" style="position:absolute; overflow:hidden; left:20px; top:1292px; width:191px; height:26px; z-index:38; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="text17" style="position:absolute; overflow:hidden; left:557px; top:1264px; width:412px; height:23px; z-index:43"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B>vreme</B></font></div>
</div></div>

<div id="text18" style="position:absolute; overflow:hidden; left:557px; top:1295px; width:412px; height:23px; z-index:44"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B>vreme</B></font></div>
</div></div>

<div id="text19" style="position:absolute; overflow:hidden; left:39px; top:1339px; width:412px; height:36px; z-index:47"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B>Komenari I Pitanja</B></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B><BR></B></font></div>
</div></div>

<div id="shape16" style="position:absolute; overflow:hidden; left:210px; top:1335px; width:446px; height:26px; z-index:48; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<div id="shape17" style="position:absolute; overflow:hidden; left:21px; top:1335px; width:191px; height:26px; z-index:49; background-color:#00CCFF">&nbsp;</div>

<form name="form1" method="POST" action="mailto:flip_91sb@hotmail.com" enctype="text">
<input name="formtext1" type="text" style="position:absolute;width:200px;left:145px;top:478px;z-index:1">
<input name="formtext2" type="text" style="position:absolute;width:200px;left:145px;top:527px;z-index:2">
<input name="formtext3" type="text" style="position:absolute;width:200px;left:144px;top:573px;z-index:3">
<input name="formtext4" type="text" style="position:absolute;width:200px;left:142px;top:703px;z-index:4">
<input name="formtext5" type="text" style="position:absolute;width:200px;left:140px;top:732px;z-index:5">
<input name="formtext6" type="text" style="position:absolute;width:89px;left:139px;top:764px;z-index:6">
<input name="formtext7" type="text" style="position:absolute;width:200px;left:141px;top:845px;z-index:7">
<input name="formtext8" type="text" style="position:absolute;width:200px;left:139px;top:883px;z-index:8">
<select name="formselect1" style="position:absolute;left:264px;top:1108px;width:49px;z-index:11">
<option value="">1</option>
<option value="">2</option>
<option value="">3</option>
<option value="">4</option>
<option value="">5</option>
<option value="">6</option>
<option value="">7</option>
<option value="">8</option>
</select>

<select name="formselect2" style="position:absolute;left:265px;top:1134px;width:49px;z-index:14">
<option value="">0</option>
<option value="">1</option>
<option value="">2</option>
<option value="">3</option>
</select>

<select name="formselect3" style="position:absolute;left:378px;top:1055px;width:49px;z-index:31">
<option value="">0</option>
<option value="">1</option>
<option value="">2</option>
<option value="">3</option>
</select>

<select name="formselect4" style="position:absolute;left:254px;top:1260px;width:49px;z-index:39">
<option value="">1</option>
<option value="">2</option>
<option value="">3</option>
<option value="">4</option>
<option value="">5</option>
<option value="">6</option>
<option value="">7</option>
<option value="">8</option>
<option value="">9</option>
<option value="">10</option>
<option value="">11</option>
<option value="">12</option>
<option value="">13</option>
<option value="">14</option>
<option value="">15</option>
<option value="">16</option>
<option value="">17</option>
<option value="">18</option>
<option value="">19</option>
<option value="">20</option>
<option value="">21</option>
<option value="">22</option>
<option value="">23</option>
<option value="">24</option>
<option value="">25</option>
<option value="">26</option>
<option value="">27</option>
<option value="">28</option>
<option value="">29</option>
<option value="">30</option>
<option value="">31</option>
</select>

<select name="formselect5" style="position:absolute;left:253px;top:1293px;width:49px;z-index:40">
<option value="">1</option>
<option value="">2</option>
<option value="">3</option>
<option value="">4</option>
<option value="">5</option>
<option value="">6</option>
<option value="">7</option>
<option value="">8</option>
<option value="">9</option>
<option value="">10</option>
<option value="">11</option>
<option value="">12</option>
<option value="">13</option>
<option value="">14</option>
<option value="">15</option>
<option value="">16</option>
<option value="">17</option>
<option value="">18</option>
<option value="">19</option>
<option value="">20</option>
<option value="">21</option>
<option value="">22</option>
<option value="">23</option>
<option value="">24</option>
<option value="">25</option>
<option value="">26</option>
<option value="">27</option>
<option value="">28</option>
<option value="">29</option>
<option value="">30</option>
<option value="">31</option>
</select>

<select name="formselect6" style="position:absolute;left:325px;top:1261px;width:79px;z-index:41">
<option value="">JAN</option>
<option value="">FEB</option>
<option value="">MAR</option>
<option value="">APR</option>
<option value="">MAJ</option>
<option value="">JUN</option>
<option value="">JUL</option>
<option value="">AVG</option>
<option value="">SEP</option>
<option value="">OKT</option>
<option value="">NOV</option>
<option value="">DEC</option>
</select>

<select name="formselect7" style="position:absolute;left:326px;top:1293px;width:79px;z-index:42">
<option value="">JAN</option>
<option value="">FEB</option>
<option value="">MAR</option>
<option value="">APR</option>
<option value="">MAJ</option>
<option value="">JUN</option>
<option value="">JUL</option>
<option value="">AVG</option>
<option value="">SEP</option>
<option value="">OKT</option>
<option value="">NOV</option>
<option value="">DEC</option>
</select>

<select name="formselect8" style="position:absolute;left:611px;top:1262px;width:146px;z-index:45">
<option value="">14.00-20.00</option>
<option value="">08.00-12.00</option>
</select>

<select name="formselect9" style="position:absolute;left:611px;top:1292px;width:146px;z-index:46">
<option value="">14.00-20.00</option>
<option value="">08.00-12.00</option>
</select>

<textarea name="textarea1" style="position:absolute;width:636px;height:125px;left:22px;top:1370px;z-index:50"></textarea>
<select name="formselect10" style="position:absolute;left:407px;top:1292px;width:146px;z-index:52">
<option value="">2007</option>
<option value="">2008</option>
</select>

<select name="formselect11" style="position:absolute;left:406px;top:1260px;width:146px;z-index:53">
<option value="">2007</option>
<option value="">2008</option>
</select>

<input name="formbutton1" type="submit" value="potvrdi" style="position:absolute;left:28px;top:1511px;z-index:54">
<select name="formselect12" style="position:absolute;left:137px;top:795px;width:200px;z-index:55">
<option value="">AUSTRALIA</option>
<option value="">AUSTRIA</option>
<option value="">BELGIUM</option>
<option value="">BRAZIL</option>
<option value="">CANADA</option>
<option value="">DENMARK</option>
<option value="">FINLAND</option>
<option value="">FRANCE</option>
<option value="">GERMANY</option>
<option value="">HUNGARY</option>
<option value="">IRELAND</option>
<option value="">ISREAL</option>
<option value="">ITALY</option>
<option value="">JAPAN</option>
<option value="">NETHERLANDS</option>
<option value="">NORWAY</option>
<option value="">POLAND</option>
<option value="">RUSSIA</option>
<option value="">SPAIN</option>
<option value="">SERBIA</option>
<option value="">SWITZERLAND</option>
<option value="">SLOVENIA</option>
<option value="">UNITED KINGDOM</option>
<option value="">USA</option>
<option value="">OTHER</option>
</select>

<select name="formselect13" style="position:absolute;left:381px;top:1021px;width:49px;z-index:56">
<option value="">0</option>
<option value="">1</option>
<option value="">2</option>
<option value="">3</option>
</select>

<select name="formselect14" style="position:absolute;left:380px;top:984px;width:49px;z-index:57">
<option value="">0</option>
<option value="">1</option>
<option value="">2</option>
<option value="">3</option>
</select>

<select name="formselect15" style="position:absolute;left:379px;top:949px;width:49px;z-index:58">
<option value="">0</option>
<option value="">1</option>
<option value="">2</option>
<option value="">3</option>
</select>

</form>

<div id="text26" style="position:absolute; overflow:hidden; left:43px; top:988px; width:166px; height:19px; z-index:59"><div class="wpmd">
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B>Dvokrevetna soba</B></font></div>
<div><font class="ws8" face="Tahoma"><B><BR></B></font></div>
</div></div>


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 12 March, 2007, 09:39:38 PM
Please Filipe,
imaš opciju (http://www.soko-banja.org/forum/Themes/default/images/bbc/code.gif) za umetanje koda.

Skripta je neverovatno ružna. Sve podatke prosledi u Outlook Express ili neki drugi POP3 server. Užas.

Poslao sam ti FormMail skriptu prošli put u paketu.
Nju konfiguriši da ti šalje na email sve -Input- podatke sa stranice.

Slanje podataka preko Pop3 klijenta "is too fuckin ugly".

Šta ako neko hoæe iz Internet kafea da te kontaktira?!
Šta ako te neko sa neèijeg raèunara kontaktira?
Šta ako neko koristi Palm i na njemu nema Pop3 klijent?

Znaèi,
promeni ružnu skriptu. Konfiguriši FormMail ili mi preko PP pošalji podatke šta i kako želiš da ti napravim (u PHPu, ASPu ili JSPu) i na koju adresu da ti rezervacija stiže.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 12 March, 2007, 09:46:10 PM
znam da je ruzna ali je bilo na brzinu.ako mozes da mi uradis da salje na intercomrr@yahoo.com

(http://www.danasoft.com/vipersig.jpg)


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: dzonson 13 March, 2007, 12:08:44 AM
E...
Hvala ti Admine što si mi dao ovaj

http://www.blogger.com/start sajt,otvoriæu tamo blog i postavljaæu tamo datoteke.
Jeli,jel tamo ima neki limit za svaki fajl koliko puta može da se skida,ili je to neogranièeno...?
Tu imam nameru da postasvio i onaj videom klip o 11/9 što sam ti ranije prièao,ima 102 MB,ali to æu da stavim tek kad doðe ADSL u Boru...

Kad veæ prièam o ADSL-u,onaj SezamPro gde sam se prijavio za ADSL je užas.Ja nisam znao,ali kada sam ih pitao...oni za 256 KB što košta 850 din. meseèno,  nude samo 100 MB za download .
Baš su se pretgrli...
Ali sam zato našo dobrog Provajdera,evo ovog

 http://www.yubc.net/tekst.php?idg=16&idpg=55#256

koji za 256 KB daje meseèno da možeš praktièno neogranièano da downloduješ...80 GB ,a košta 1390 din.

HTML æu da poènem da uèim,jer imam potrebu da ovladam time u meri koja mi treba.
Polako æu da èituckam knjigu koja mi je stigla...pa,kad tad...

Naruèio sam iz "Mikro knjige" "HTML 4 za neupuæene",ima i disk sa nekim programima.ali to još nisam pogledao.

Jeli..jel ima neki program u kome može da se vežba HTML,recimo kao kad pišeš na forumu neki post,
pa pre nego što ga pošalješ,ti pritisneš "pregled" i vidiš da li si dobro postavio neki link ili sliku...Ima li tako nešto za vežbu sa HTML-om...?
pozdrav


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 13 March, 2007, 12:47:44 PM
Ajoj, neznam za download fajlova na bloggeru kako ide.

Ti uvek mozes pozvati datoteku sa freehostie za download jednostavnom html opcijom za umetanje linkova
<a href="http://www.tvojdomen.freehostia.com/fajlovi/film.zip">opis download linka</a>

No, o html kodu docnije. Imam knjigu u elektronskom obliku za ucenje html-a ,ali mi je kod kuce.
Kada budem isao kuci, u SB, presnimicu je i poslati ti je na email.

Inace,
sto se ADSLa tice, 100MB za download je bezobrazluk!
Telekom daje neogranicen download, a uskoro ce korisnici koji imaju 256kbs za iste pare dobiti 512kbs.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 13 March, 2007, 02:11:41 PM
 :afro:admine za kad mogu da ocekujem onu skriptu.poz!


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: dzonson 13 March, 2007, 02:44:17 PM
E hvala ti admine za tu knigu što æe mi pošalješ na E-mai,a i za ovo uputstvo.

Ima na ovom blogu ta opcija za besplatam free host,èak imaju i uputstvo,ali nema komandnog dugmeta za upload file,a u prikazu uputsva ima...meðutim snaæi æu se ja tamo veæ nekako.

Inaèe za tih 100 MB što prièamo,to je stvarno bezobrzluk,èak je i pretplata od  850 din velika.
Ja pitam onog što zastupa Sezam,a koliko bi imao dozvoljen download za 756 KB .što je èinimi se preko 2000 din. ili 3000 ne seæam se, a on kaže 300 MB..!?
Baš su bre uslužni...!?

Iskreno da ti kažem,jedva èekam da se otkaèim od tog provajdera sezama


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 13 March, 2007, 02:57:37 PM
admine kad ces da banes u banju? :afro:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 13 March, 2007, 03:46:57 PM
Krajem aprila.

Nisam jos napisao skriptu, poslacu ti kad zavrsim.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: dzonson 14 March, 2007, 10:00:23 AM
Leli...
Jel može neko da mi objasni kako se koriste ovi XHTML tagovi,to ima na jednom Borskom sajtu koji ima blogovsku formu.Tu, kad daješ komentar,a pogrešno upotrebiš tagove,posle toga kad to ode u etar...nema ispravke.To je ovo:

XHTML: Možete da koristite tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

šta je ovde šta...?

Ono <a href...pa dalje predpostavljam da je za postavljanje linkova,ali me bune ti duplirani apostrofi.
Bilo bo poželjno da neko da i primere,za svaki tag posebno.
unapred hvala.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 21 March, 2007, 09:55:32 AM
admine da li ova skripta ima neku gresku

:
<body><form name="YourFormName" method="Post" action="confirmation.asp">
<table>
<tr><td>Email: </td>
<td><input type="text" name="Email" size="50"></td></tr>
<tr><td>First Name: </td>
<td><input type="text" name="FirstName" size="50"></td></tr>
<tr><td>Last Name: </td>
<td><input type="text" name="LastName" size="50"></td></tr>
<tr><td>Subject: </td>
<td><input type="text" name="Subject" size="50"></td></tr>
<tr><td>Comments: </td>
<td><textarea name="Comments"></textarea></td>
</table>
<input type="submit" name="Submit" value="Submit Form">
</form>

</body>
</html>
i posle toga sam napravio confirmation.asp

:
<body><%
DIM strEmail, strFirstName, strLastName, strSubject, strComments, Mail
strEmail = request.form("Email")
strFirstName = request.form("FirstName")
strLastName = request.form("LastName")
strSubject = request.form("Subject")
strComments = request.form("Comments")

DIM Mail, strMsgHeader
Set Mail = Server.CreateObject("Persits.MailSender")
Mail.Host = "mail.aspwebpro.com"
Mail.From = strEmail
Mail.AddAddress "flip@soko-banja.org"
Mail.AddCC "flip@soko-banja.org"
Mail.Subject = "ASP Web Pro: Online Form"
strMsgHeader = "This email was delivered from the ASP Web Pro website." & vbCrLf & vbCrLf
Mail.Body = strMsgHeader & "Email: " & strEmail & vbCrLf & _
"First Name: " & strFirstName & vbCrLf & _
"Last Name: " & strLastName & vbCrLf & _
"Subject: " & strSubject & vbCrLf & vbCrLf & _
"Comments: " & vbCrLf & strComments
On Error Resume Next
Mail.Send
Set Mail = Nothing
IF Err <> 0 THEN
Response.Write "There has been an error and your message could not be sent through email. Please contact us directly at 1-716-768-6221. " & Err.Description
END IF
%>

<P>
<%
Response.Write strFirstName & ",<br>"
Response.Write "Your message has been successfully sent."
%>,</P>


</body>
</html>
ovo je bilo samo da probam . :afro: :afro:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 23 March, 2007, 09:36:00 PM
admine da li mogu komentare da saljem direktno sa sajta na freehostia ,sada je za mene
[urlhttp://flip.freehostia.com][/url] hocu da napravim svoj sajt ali na php serveru :afro:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 26 March, 2007, 03:17:42 PM
admine treba mi pomoc kako kad napravim neki flash objekat u macromedia flashu kako da mi na klik toga otvara novu stranu :afro:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 26 March, 2007, 07:50:06 PM
Umesto FlashMX predlažem ti da flash animacije praviš pomoæu programa koji se zove Swish

Swish MAX Build 2006.06.29

(http://bp3.blogger.com/_-tHunTeYHwI/RfBe__2mq9I/AAAAAAAAFfQ/iyPpfnfmFgs/s200/1.jpg)

http://rapidshare.com/files/19857025/Swish_MAX_Build_2006.06.29.zip


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 26 March, 2007, 07:54:40 PM
sad skidam program pa cu ti reci kako mi ide sutra .jel mozes da mi posaljes scriptu za prikazivanje zadnjih tema na pocetnoj strani


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 26 March, 2007, 08:23:27 PM
To nemam. Posto na tvom sajtu koristis PhpBB, potrazi negde na netu ili na njihovom zvanicnom sajtu.

Sreæno.


ps. U tvom potpisu možeš staviti link ka tvom sajtu.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 29 March, 2007, 06:53:44 AM
admine kako da na sajtu svako moze da ubacuje svoje komentare i slike direktno da ga posatvlja na sajt ? :afro:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 29 March, 2007, 08:38:20 AM
Sajt mora biti napravljen u PHPu ili ASPu.

S obzirom da tvoj hosting freehostia podržava PHP, iskoristi neku od CMS skripti unutar Elephant scripts-a.
Probaj Drupal ili E107 npr.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 03 April, 2007, 07:18:42 PM
 :afro: za sve koji hoce da nauce php jedana lepa knjiga na http://www.php.net/manual/en/index.php (http://www.php.net/manual/en/index.php)
poz! :afro:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 05 April, 2007, 08:09:20 AM
 :afro: admine da li mozes da mi napravis kontakt stranu za flip-x3m.freehostia.nikako mi neide u glavu treba da mi se poruke salju na flip@soko-banja.org poz! ;)


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 06 April, 2007, 06:39:00 PM
ne vredi Flipe,

freehostia server ne dozovaljava sendmail opciju iz jednog jedinog razloga ,a to je da im ne bi ljudi zloupotrebljavali server za slanje spam poruka.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 07 April, 2007, 06:38:11 PM
 :afro: admine da li mozes da mi objasnis kako se radi u mysql !! :zli:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 11 April, 2007, 08:34:48 AM
 :afro: za sve koi hoce da se bave izradom sajotva a to nikad pre nisu padili preporucuje web page maker jednostavan ,ali nedaje vam sve mogucnosti kao u Macromedia Dreamweaver ,ali sta bi ste hteli za 6 mega .

http://www.webpage-maker.com/download.html (http://www.webpage-maker.com/download.html) :afro:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 11 April, 2007, 12:40:29 PM
Flip-e , sve o MySQL-u imaš na www.mysql.com

instaliraj server na svom racunaru sa php'om i mysql'om pa cu ti objasniti kako da povežeš mySql sa Dreamweawerom.

Instaliraj recimo EasyPHP program za poèetak


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 11 April, 2007, 08:16:00 PM
 :afro: admine sad sam ga skinuo i instalirao pa mi kazi kako da ga povezem na dreamweawer 8.poz! :afro: :afro:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 12 April, 2007, 09:33:16 AM
 :afro: admin kako da namestim velicinu strane naprimer kad klikne na link da mu se otvori nova strana ali mala naprimer 300x200 znam kako da otvori novu stranu ali neznam kako da je namestim u tom formatu.poz! :anjdjeo:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 19 April, 2007, 02:24:48 PM
admine kako da namestim da mi se slika svaki put kad neko udje na sajt promeni.poz


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 19 April, 2007, 02:52:23 PM
:afro: admin kako da namestim velicinu strane naprimer kad klikne na link da mu se otvori nova strana ali mala naprimer 300x200 znam kako da otvori novu stranu ali neznam kako da je namestim u tom formatu.poz! Anjdjeo

:
<html>

<head>
<script language="JavaScript">
<!--
function na_open_window(name, url, left, top, width, height, toolbar, menubar, statusbar, scrollbar, resizable)
{
  toolbar_str = toolbar ? 'yes' : 'no';
  menubar_str = menubar ? 'yes' : 'no';
  statusbar_str = statusbar ? 'yes' : 'no';
  scrollbar_str = scrollbar ? 'yes' : 'no';
  resizable_str = resizable ? 'yes' : 'no';
  window.open(url, name, 'left='+left+',top='+top+',width='+width+',height='+height+',toolbar='+toolbar_str+',menubar='+menubar_str+',status='+statusbar_str+',scrollbars='+scrollbar_str+',resizable='+resizable_str);
}

// -->
</script>
</head>

<body bgcolor="white" text="black" link="blue" vlink="purple" alink="red">
<p><a href="javascript:na_open_window('strana1', 'http://www.nekastrana.com', 0, 0, 300, 200, 0, 0, 0, 0, 0)" target="_self">link</a></p>
</body>

</html>



admine kako da namestim da mi se slika svaki put kad neko udje na sajt promeni.poz

uzmi neku random image java skriptu sa interneta, mrzi me da ti tražim, ali znam da ima. Ja sam ih koristio na www.sokobanja.tk ranije


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 19 April, 2007, 03:54:42 PM
hvala admine :afro:


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 19 April, 2007, 03:59:19 PM
ako nekome treba skripta za random image evo vam
:
<script language="JavaScript">
<!--



function random_imglink(){
var myimages=new Array()
//specify random images below. You can have as many as you wish
myimages[1]="image1.gif"
myimages[2]="image2.gif"
myimages[3]="image3.gif"
myimages[4]="image4.gif"
myimages[5]="image5.gif"
myimages[6]="image6.gif"

//specify corresponding links below
var imagelinks=new Array()
imagelinks[1]="http://www.javascriptkit.com"
imagelinks[2]="http://www.netscape.com"
imagelinks[3]="http://www.microsoft.com"
imagelinks[4]="http://www.dynamicdrive.com"
imagelinks[5]="http://www.freewarejava.com"
imagelinks[6]="http://www.cnn.com"

var ry=Math.floor(Math.random()*myimages.length)
if (ry==0)
ry=1
document.write('<a href='+'"'+imagelinks[ry]+'"'+'><img src="'+myimages[ry]+'" border=0></a>')
}
random_imglink()
//-->
</script>



: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 17 May, 2007, 08:59:18 PM
jedno pitanje sta treba da uradim osim meta tagova da mi se sajt pojavio na pretrazivacu?

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-1">
<meta name="author" content="Nikola Delic">
<meta name="description" content="anc 4 life
skejt bmx snowboard zezanje
chat forum graffiti">
<meta name="keywords" content="flip, flip-x3m, flip-anc, x3m,zamlata, webmaster, sokobanja skejt,zezanje, skejt, snowboard, srbija, FLIP ">
<title>flip-x3m</title>


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: ilicnm 19 June, 2007, 01:13:25 PM
Ja to preko front page pravim naknadne skriptove ne koristim(skoro pa ne koristim)!


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 22 June, 2007, 07:09:21 PM
Ljudi zelim da napravim nesto kao myspace ali na srpskom sve imam ali zelim da radim sa nekim u grupi, jer nemogu sam da odrzavam toliki sajt .
svi koji su zainteresovani neka me kontaltiraju na pm  ili na mail flip@soko-banja.org ;D ;D


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: ilicnm 22 June, 2007, 07:58:27 PM
Aj pojasni malo


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 23 June, 2007, 06:18:34 AM
idi na www.myspace.com pa ce ti sve biti jasno, ali nemoj da se ljutis ti neznas nista oko php-a !


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: ilicnm 23 June, 2007, 08:33:03 AM
Znam da podesim phpBB forum - -  - eto znam nesto


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: ilicnm 23 June, 2007, 08:34:54 AM
Znam bre,clan sam myspace-a , ako taj sajt bude dobar,mozda nam pribavim domen .com za dzabe.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 23 June, 2007, 10:11:17 AM
sto za dz platicemo !!!!!


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: ilicnm 24 June, 2007, 12:48:22 PM
Evo jednog provajdera koji je jeftin: www.loopia.co.yu  preporucio mi ga goran kujundzic,on njegov sajt kgoran.com drzi na njihovim serverima.


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: ilicnm 24 June, 2007, 12:48:49 PM
Tu je i www.dreamwebhosting.net


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 24 June, 2007, 10:59:04 PM
Tu je soko-banja.org hosting koji Vam je na raposlaganju  :D


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: ilicnm 25 June, 2007, 08:05:17 PM
gde mogu da saznam vise o njemu?


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 25 June, 2007, 08:16:36 PM
ja mislim da je admin mislio na http://www.design-studio.co.sr/


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: ilicnm 13 July, 2007, 08:05:08 PM
:)


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 04 August, 2007, 12:16:38 PM
Ljudi treba mi jedna velika pomoc radim sajt za sebe neznam kako da instaliram smf forum na joomlu pa to ti je gledao sam i video ali mi neide!!Molim vas pomagajte!  ??? ??? :'( :'(


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: flip 29 August, 2007, 05:24:01 PM
Uradio sam .nesto sam se ja pogubio nista vise!!Ja sad bukvalno znam sve oko php-a i asp flash-a i kompanije!!!


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Gabriel 30 August, 2007, 07:16:12 PM
ajde smiravela...


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Dacha 30 August, 2007, 10:55:47 PM
1-Naziv teme je Saveti za webmastere i one koji ce to postati,a ne pljuvaonica...
               2-konji su plemenite zivotinje...
               3-Od sada pa nadalje-brisanje bez opomena!


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: gBUDA 31 August, 2007, 01:02:36 AM
1-Naziv teme je Saveti za webmastere .
               !
Jedan savet!
Posveti se malo svom timu:)
p.s.baš sam dosadan


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Dacha 31 August, 2007, 01:40:55 PM
1-Naziv teme je Saveti za webmastere .
               !
Jedan savet!
Posveti se malo svom timu:)
p.s.baš sam dosadan
Ne,u pravu si!Totalno sam zapustio Hawkse,ali visha sila...Nadam se da cu imati vise vremena u nekom blizem periodu,za sada ih samo odrzavam u zivotu...


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Sale-X 31 August, 2007, 08:49:11 PM
Flip-e ,
obrisan ti je zadnji post jer je uvredljivog sadržaja , kao i Okijev.

Za prethodni sajt koji si napravio postavio si 3 teme koje su spojene u jednu koju možda nisi video, ali je i ona obrisana zbog vreðanja.

Lepo je na forumu naznaèeno da ako za jednu temu postoji topik - ne otvarajte drugi sa istim sadržajem.

Takoðe je naznaèeno da æe svaki post uvredljivog sadržaja po bilo kojoj osnovi biti obrisan.

Pored tvog obrisani i postovi u rubrici Politika u kome se na krajnje bezobrazan naèin vreðaju pojedinci iz grada.

I sada i nadalje, bez upozorenja i opomena takvi postovi biæe obrisani !


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Pro 29 September, 2007, 02:28:18 PM
Pozdrav za webmastere  :)
Zasad nemam problema,ali ako se nesto desi svakako cu zatraziti savete od vas  ;)


: Odg: Saveti za webmastere i one koji æe to postati
: Milenko 26 October, 2007, 07:24:38 PM
Ovo je Saletov citat iz teme PP prezentacije
1. postoji tema za webmastere i one koji to zele da postanu.
2. sta ste se uhvatili za joomlu, postoje i bolji CMS sistemi
3. zasto bih prekucavao ono sto vec postoji na net-u
4. koga bas interesuje neka podje samnom 17.tog novebra u BG
5. ovom postu nije ovde mesto, bice obrisan veceras

1.Evo pisem u ovoj temi
2.Koji?Rekao si da je joomla najbolja.
3.Moze link?Po mogucstvu na srpskom
4.Sta je tada?
5.OK


: Postajete webmaster?
: Sale-X 26 October, 2007, 09:23:45 PM

Nekoliko korisnih uputstava za otvaranje i podešavanje web sajta

(http://www.sk.co.yu/2007/05/skse01a.jpg)
Sada veæ ne postoji iole ozbiljna firma koja se na neki naèin ne predstavlja na Internetu. Ranije, dok Internet nije bio toliko zastupljen, web hosting (usluga „udomljavanja” sajta) je bio skupa solucija za reklamiranje, dok se danas smatra jednim od najisplativijih naèina oglašavanja. Meðutim, ne treba se zadržavati samo na kompanijskoj promociji. Svako ko poželi može da otvori svoj web sajt i da na njemu na neki naèin predstavi sebe ili svoju delatnost i uopšte da sa sajtom radi šta poželi, naravno u granicama dozvoljenog.

Šta je potrebno za otvaranje web sajta? Pre svega, treba izabrati odgovarajuæi web hosting i domen. Potom se radi na dizajnu samog sajta, odnosno pravljenju web stranica u nekim od poznatih programa. Može se i instalirati softver na strani servera sa veæ gotovim web stranicama koje su meðusobno povezane i daju neki osnovni izgled sajtu, tako da vrlo brzo možemo da se bavimo samim sadržajem.

No, prvo æemo se pozabaviti osnovnim stvarima koje korisnik treba da zna pre nego što se odluèi da otvori svoj sajt.

Hosting

Pre svega, za korisnika je najbitnije da pronaðe odgovarajuæi web hosting, odnosno da obezbedi memorijski prostor koji æe biti vidljiv svim korisnicima Interneta. Prilikom odabira željenog web hosting paketa treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Postoji zaista velik broj firmi – što stranih, što domaæih – koje pružaju usluge web hostinga. Naravno, ne pružaju svi iste moguænosti, niti po istoj ceni. Što je najbitnije, nisu ni svi isti kada je korisnièka podrška u pitanju, a kod manje iskusnih korisnika ovo je jedna od veoma bitnih stavki.

Po pitanju platforme, hosting može biti: a) Linux hosting, za koji se odluèuju korisnici koji planiraju da rade u aplikacijama koje su pisane u jeziku PHP, b) Windows hosting, koji se uglavnom koristi za ASP, i c) Customized (prilagodljivi) hosting, koji se u potpunosti prilagoðava potrebama korisnika. Pored ovoga, hosting se može kategorisati kao dedicated (posveæeni) i shared (deljeni). Posveæeni hosting podrazumeva to da korisnik ima jedan fizièki server samo za sebe, dok kod deljenog hostinga korisnik resurse veæeg servera deli sa drugim korisnicima.

Ako korisnik želi da radi neki ozbiljniji sajt, mora da izdvoji malo više „evriæa” i time sebi plati kvalitetniji web hosting. Za neke sitnice ili povremeni upload fajlova nema potrebe da se izdvaja velika svota novca. Firme koje nude web hosting daju svojim paketima razlièite moguænosti. Dve stvari na koje treba obratiti pažnju jesu to koliko prostora korisnik dobija za svoj sadržaj, kao i to koliki je bandwidth – dozvoljeni protok. Dakle, ako je protok 2 GB meseèno, korisniku æe biti dozvoljena samo ta velièina protoka. Ako se na sajtu drže veliki fajlovi i ako se ti fajlovi èesto preuzimaju od strane raznih korisnika, onda je potreban veæi dozvoljeni protok. Na primer, ako je velièina fajla 100 MB, a protok 1 GB/s, veæ pošto fajl bude skinut deset puta, sajt æe biti zatvoren jer je bandwidth probijen. Treba imati na umu da se u dozvoljeni protok najèešæe raèuna saobraæaj u oba smera (i upload i download).

(http://www.sk.co.yu/2007/05/skse01b.jpg)
Dakle, od sadržaja koji korisnik želi da drži na sajtu i toga koliko ljudi æe tom sadržaju pristupati zavisi potreban protok. Ako se sajt bavi samo osnovnim informisanjem ili je u pitanju neki manji forum, onda nema apsolutno nikakvih razloga da se uzima paket sa velikim dozvoljenim protokom.

Ostali parametri hostinga zavise od potreba korisnika. Treba obratiti pažnju na to koja je verzija MySQL baze, zatim broj FTP naloga koji je moguæe napraviti, verzija Apachea kao i broj dozvoljenih poddomena. MySQL je serverski program za baze podataka koje se mogu koristiti za upis raznih vrsta informacija i na njega se oslanjaju mnogi drugi programi na serverskoj strani. Na primer, svaki bolji forum zahteva MySQL bazu i bez nje ne može da radi. FTP nalog omoguæava korisniku upload i download fajlova direktno sa servera prostom metodom Copy/Paste. Sve ovo je moguæe raditi ili preko web browsera ili preko nekog FTP klijenta, o kojima smo prièali veæ nekoliko puta.

Mnogi se pitaju šta je poddomen i ne prave veliku razliku izmeðu poddomena i domena. Na primer, domen našeg èasopisa je sk.co.yu a poddomen (na primer, za hardver) bi bio http://hardware.sk.co.yu. Za sajtove èija sadržina obuhvata više razlièitih tema ovo može biti korisna opcija. Još jedna jako bitna stvar jeste da korisnik zna koliko æe e-mail adresa moæi da napravi na svom serveru. Tu je naravno i moguænost korišæenja mailing liste kojom æe se korisniku davati moguænost primanja i slanja masovnih mejlova.

Da bi korisnik lako mogao da vrši osnovna podešavanja svog servera, valjalo bi da ima solidan web panel za razna podešavanja iz obiènog browsera. Najpoznatiji web paneli su Cpanel i Plesk, sa dosta moguænosti i opcija kojima korisnik podešava sajt prema svojim potrebama. Možda najmoænija alatka Cpanela jeste Fantastico, koji nudi mnoštvo besplatnih dodataka za web sajt. Tu spada nekoliko vrsta foruma, programa za upravljanje sadržajem sajta, pravljenje knjiga utisaka (Guest Book), mailing liste, galerije slika, ankete, wiki dodaci i još mnogo toga. Sve u svemu, Fantastico spada meðu najzanimljivije alatke i treba voditi raèuna o tome koja se njegova verzija nalazi u okviru web panela korisnika.

CMS (Content Management System)

Prevedeno na naš jezik, CMS znaèi sistem za upravljanje sadržajem, u ovom sluèaju web sajta. To u najkraæim crtama objašnjava svrhu ovog softvera. Jednostavno, korisnik sa Interneta preuzme arhivu u kojoj se nalazi zapakovan CMS, otpakuje to na server, instalira i ima veæ gotov sajt na kojem se nalaze sve potrebne, a bogami i nepotrebne kategorije. Izgleda prosto, zar ne? E pa nije baš tako, jer instalacija CMS-a zahteva da MySQL baza veæ postoji i upload odreðenih fajlova pod dozvolama '777'. A po nekom nepisanom pravilu, uvek se javi neki problem prilikom instalacije. Najbitnije je da korisnik verno prati uputstva navedena u fajlu za pomoæ prilikom instaliranja – i ne bi trebalo da bude problema. Ukoliko se pojave nerešivi problemi, tu je uvek korisnièka podrška. Tek kada se sve reèeno pripremi, poèinje osnovna instalacija CMS-a i njegovo ureðivanje.

Za samo 10 minuta na svom sajtu možete imati lepo dizajnirane web stranice sa sve osnovnim kategorijama. CMS, pored ovoga, korisniku pruža osnovni administratorski panel u kojem korisnik može da vrši osnovna podešavanja svog sajta. To je stvarno preveliki pojam da bismo sve opisivali ovde, pa æemo samo predstaviti neke osnovne funkcije koje donosi svaki bolji CMS. Osnovna stvar je prikaz vesti i kategorija na glavnoj stranici sajta, zatim registracija korisnika i dodeljivanje privilegija korisnicima. Kako bi se administratori sajta lakše organizovali prilikom održavanja sajta, mogu omoguæiti svojim èlanovima da pišu vesti i tekstove za sajt koje æe, kasnije, biti objavljene. Sve ovo je razraðeno i administratorima sajta daje veliki izbor. Administrator može odrediti da li æe vesti biti automatski postavljane na sajt ili æe ih on prethodno proveravati. U sve vesti moguæe je ubacivati slike da bi izgledale što lepše. Na svu sreæu, svi bolji CMS-ovi u potpunosti podržavaju formatiranje teksta, tako da æe i oni kreativniji imati èemu da se obraduju. Sve vesti se èuvaju u arhivi, a ukoliko se sluèajno zaboravi naziv vesti, jednostavno treba iskoristiti ugraðenu pretragu da bi se našla željena informacija.

Sve u svemu, ovo predstavlja jednu veoma zanimljivu opciju kada su izgled i funkcionalnost sajta u pitanju i novajlijama svakako preporuèujemo da isprobaju neki od poznatih CMS-ova, jer æe time svakako sebi olakšati posao ureðivanja sajta. Najpoznatiji CMS-ovi su Joomla (www.joomla.org) i E107 (www.e107.org). Oba su besplatna i predstavljaju soluciju za koju se odluèuje veæina korisnika. Pored njih, na dobrom su glasu i Mambo (www.mambo-foundation.org), PHP Nuke (www.phpnuke.org) i Invision Power (www.invisionpower.com). Invision power je u osnovi forum, ali u sklopu paketa ima portal koji ujedno može da se koristi kao CMS. Primer ovih CMS-ova nalazi se na matiènim sajtovima koji su inaèe raðeni u tom CMS engineu.

(http://www.sk.co.yu/2007/05/skse01c.jpg)
Ukoliko korisnik, pak, želi nešto prostije ili bi jednostavno da napravi nešto totalno drugaèije, tu je velika kolièina HTML editora koji æe dati veliku pomoæ prilikom pravljenja sajta. O njima smo pisali u nekoliko navrata, a uporedni test ovih programa izašao je u januarskom broju. Ukoliko ni oni nisu ono što vam je potrebno, Adobe Dreamweaver u ruke i zakoraèite u svet kreiranja sajtova.

Forumi

Kada smo zakupili odgovarajuæi server i na sajt ubacili sadržaj koja nam donekle odgovara, možemo da poènemo da razmišljamo o instalaciji foruma. Danas gotovo svaki veæi sajt ima forum. Za neupuæene, forum predstavlja jedan od najefikasnijih naèina diskusije meðu veæim brojem èlanova. Forumi mogu biti i te kako zabavni ukoliko se na njima vode zanimljive diskusije i ukoliko imaju dosta èlanova. Meðutim, tu je i druga strana medalje. Velik broj èlanova podrazumeva velik broj razlièitih umova èija su mišljenja èesto suprotstavljena. Sve to èesto rezultuje svaðama, prepirkama, ponekad i psovkama. Baš zato forum se ne sme prepustiti sam sebi i mora se kontrolisati i redovno održavati, a to, nažalost, iziskuje dosta vremena. Zato je jako korisna stvar da se uvede što veæi broj „urednika” foruma (moderatora) kako bi se održao „red i mir”.

Funkcionalnost foruma toliko je širok pojam da za njega nema dovoljno mesta u ovoj rubrici – neke stvari samo æemo dotaæi. Kako se odluèiti za pravi forum, koji forum odabrati? Teško pitanje. Ako gledamo one koji se plaæaju, tu su vBulletin (www.vbulletin.com), za koji smo se i mi odluèili prilikom podizanja foruma na našem sajtu, kao i Invision power board (www.invisionpower.com). Meðutim, postoji i dosta besplatnih koji su sasvim u redu. Na primer Simple Machines Forum (www.simplemachines.org), phpBB (www.phpbb.com) ili Ikonboard (www.ikonboard.com) forum. Svi rade po sliènom principu i nude dosta opcija. Naravno, oni koji se plaæaju daleko su funkcionalniji i bolji, ali za neke manje sajtove ovi besplatni su i više nego dobro rešenje. Instalacija foruma nije mnogo komplikovana i dosta je slièna instalaciji CMS-a. Treba preuzeti arhivu sa Interneta, otpakovati je, imati pripremljenu odgovarajuæu MySQL bazu i instalacija može da poène. Jedino Ikonboard može da pravi probleme, s obzirom na to da je raðen u CGI skriptu koji je neiskusnim korisnicima malo teži za rad. Ali uz dobru korisnièku podršku, koju Ikonboard forum i te kako ima, mislimo da æe instalacija biti uspešno završena.

Po pitanju sigurnosti najbolji je vBulletin, a što se tièe moderacije i administracije foruma najbolji je Invision Power Board. Lep dizajn svakako ide na stranu Ikonboarda, dok Simple Machines Forum spada meðu najprostije za rad, ali ujedno i solidno funkcionalne i sigurne. Sve u svemu – teška odluka. Primeri ovih foruma nalaze se na njihovim matiènim sajtovima. O samom dizajnu teško je suditi jer svi izgledaju dobro, a i dosta toga je stvar ukusa. U svakom sluèaju, najbolje je otiæi na sajtove foruma, videti koji najviše odgovara, a zatim ga instalirati.

• • •

Nadamo se da je, posle ovolikog teksta, malo jasnija prièa otvaranja i podešavanja web sajta. Kao što smo napomenuli, postoji veliki broj firmi koje nude web hosting pakete, ali samo vi znate šta vam treba i samo na osnovu toga se može odabrati pravi hosting paket. Što se tièe ostalih tema, CMS-ova i foruma, kao što se može videti, namerno nismo zalazili dublje u temu. Ne iz neke zle namere, nego zato što imate naše obeæanje da æemo u sledeæim brojevima uraditi uporedni test zasebno CMS softvera i foruma. Tada æemo se do detalja baviti u njihovom funkcionalnošæu i biæe vam mnogo jasnije koji softver da odaberete. Dotle, pamet u ruke, odaberite pravi hosting i saèekajte obeæani uporedni test.

Bojan NOVAKOVIÆ
http://www.sk.co.yu/2007/05/skse01.html


: Web-upravljanje
: Sale-X 26 October, 2007, 09:26:33 PM
Predstavljamo èetiri dobra CMS-a

Veæina korisnika raèunara makar jednom je posetila neki web sajt na Internetu. Zavisno od sajta do sajta, njihov dizajn je razlièit ili u nekim sluèajevima isti. Sadržina na sajtu, osim ako nije uraðena u Flashu, može se sastojati od PHP, HTML ili CGI stranica koje mogu biti razlièitog izgleda. Ukoliko se korisnik odluèi da sam pravi web stranice na svom sajtu, to može da uradi pomoæu Dreamweavera ili nekog od jednostavnijih HTML editora èiji smo uporedni test imali u januarskom broju ove godine. Meðutim, ukoliko sajt ima veæe ambicije, odnosno ukoliko se bavi nekom ozbiljnijom temom koja zahteva veæi broj HTML strana, njihovo dizajniranje može da bude pravi psihièki bol.

Skoro svi veæi sajtovi se odluèuju za komforniju varijantu popunjavanja sajta web sadržajem, odnosno za Content Management System (sistem za upravljanje sadržajem; u daljem tekstu CMS). CMS upravlja sadržinom sajta, i to ne samo u smislu postavljanja web stranica veæ i mnogih drugih stvari, o èemu æe biti reèi dalje u tekstu.

Instalacija i podešavanje nekog CMS softvera ne bi trebalo da budu problem ako korisnik prati uputstvo koje dolazi uz svaki CMS. U suštini, najbitnije je da se prethodno napravi MySQL baza (zbog sigurnosti, sa šifrom) i da se fajlovi uploaduju pod pravim CHMOD dozvolama, tj. da odredite da li se ti fajlovi mogu samo èitati ili i menjati. Sve ostalo je, u suštini, samo unošenje nekih osnovnih informacija.

Sistemske moguænosti

Kao što smo veæ napomenuli, CMS ne služi samo da popuni sajt sadržajem. Moguænosti su daleko veæe i daleko važnije od samog „slaganja” web stranica. Kontrola sadržine je obiman pojam, a mi æemo se potruditi da vam to predstavimo na što lakši i što bolji naèin. Osnovna funkcija svakog CMS-a jeste da lepo rasporedi web stranice i da na glavnom prozoru korisniku obezbedi linkove ka njima. U suštini, CMS se najviše koristi za lako postavljanje vesti. Više nema potrebe za manuelnim ubacivanjem HTML koda. Dovoljno je samo kliknuti na link za upload vesti, odabrati željenu kategoriju i jednostavno otkucati željenu vest. Sve se to radi preko dobrog starog WYSIWYG naèina rada (What you see is what you get – što vidiš, to i dobiješ). Dakle, onako kako korisnik bude pravio vest tokom kucanja, tako æe ona biti prikazana na sajtu. Neæemo posebno opisivati WYSIWYG meni, dovoljno je napomenuti da on ima sve potrebne opcije kao što je ubacivanje slika, veliki broj opcija za formatiranje teksta (bold, italic, underline, pravljenje tabela, bojenje teksta itd.). Da bi administratori imali uvid u kvalitet vesti i mišljenje èlanova o njima, valja ukljuèiti komentare, tako da korisnici mogu da napišu ono što misle o toj vesti. Naravno, ukoliko je neophodno, moguæe je i brisati komentare. Poznato je koliko nedolièni oni mogu da budu i zato sada svaki bolji CMS ima moguænost brisanja i promene komentara koji se tièu vesti. Kada se sajt napuni vestima, manuelno pretraživanje zna da bude veliki problem i zato bi bilo poželjno da CMS ima ugraðenu opciju pretrage vesti ili jednostavnu moguænost arhiviranja vesti tako da korisnik pomoæu naslova može da doðe do one željene.

Sa korisnièke strane, CMS softver ima manji broj moguænosti nego kada je u pitanju administratorska strana. U suštini, cilj jednog CMS-a jeste da administratoru omoguæi što lakšu manipulaciju sajtom, a to je širok pojam kada su sajtovi u pitanju. Pravljenje kategorija i sam princip njihovog rasporeðivanja znaju da budu komplikovana stvar kada je CMS u pitanju, pa je baš zato poželjno da CMS ima dobar princip rada na ovu temu. Nažalost, to se ni kod jednog ostvarenja ne radi u dva klika mišem ali, ukoliko se korisnik adekvatno informiše, može bez problema da savlada celu kontrolu CMS-a samo za nekoliko dana. U suštini, i proizvoðaèi idu na to da olakšaju posao administratorima sajtova.

Na svakom CMS-u se mogu registrovati i kategorisati èlanovi. Slièno kao i na forumima, tu su oni koji vode sajtove, odnosno administratori, zatim oni koji ureðuju sajtove u smislu toga da odobravaju prethodno napisane vesti, brišu i menjaju komentare na vesti ili ih sami pišu. Krajnja grupa je, naravno, grupa obiènih èlanova, odnosno posetilaca. Bilo zbog informisanja ili zbog zabave moguæe je ubacivati i ankete na koje èlanovi i posetioci sajta odgovaraju. Reklamiranje je u suštini ono od èega veæina sajtova i živi, i zato je jako važno da postavljanje reklama i banera ne bude previše komplikovano.

Nikad se ne zna šta posetioci sajta mogu da predlože administratoru, zato bi valjalo da svaki CMS ima neku vrstu formulara za slanje mejlova administratoru. Ovo takoðe nije loše u poslovne svrhe. Na primer, za popunjavanje CV-ja. Ukoliko se administrator lepo potrudi, može da napravi formular kakav god poželi. Evidencije radi, tu je uvek i ukljuèena opcija prikazivanja broja èlanova koji su trenutno na vezi. U toj „online listi” pored registrovanih èlanova prikazuje se i trenutan broj gostiju.

Dizajn i izgled CMS-ova diskutabilna je stvar jer su ukusi razlièiti. Baš zato je vrlo dobro što postoji veliki broj templejta (ili skinova) koji mogu u potpunosti da izmene izgled nekog CMS-a. Vizuelne promene mogu da budu toliko velike da se izgled sajta potpuno razlikuje od onog osnovnog. U suštini, administratori sajta najèešæe se odluèuju za opciju u kojoj je sa leve strane prozora korisnièki meni, u gornjem delu prostor za veliki baner, ispod njega opštiji meni koji uglavnom posetioce dovodi do razlièitih kategorija sajtova i, na kraju, na dnu i sa desne strane nalazi se prostor za (ostale) reklame.

Sve u svemu, ponuda CMS-ova nije velika, na Internetu se može naæi tek nekoliko njih koji su poznati i koje koristi veæina webmastera. Meðutim, nije lako odluèiti se, jer postoji nekoliko njih koji su zaista kvalitetni, a meðu njima ima i onih koji su besplatni. Baš zato smo mi tu da vam objasnimo funkcionalnost nekoliko CMS-ova i pomognemo prilikom izbora.

E_107

(http://www.sk.co.yu/2007/07/skse01a.velika.jpg)
Od samog izlaska, pre nekoliko godina, E_107 je privukao pažnju na sebe time što napravio ozbiljnu konkurenciju do tada poznatim ostvarenjima kao što su PHP Nuke i Joomla. Tokom godina E_107 je ozbiljno napredovao i izrastao u poznat i kvalitetan CMS. Iako iz ugla posetilaca nema gotovo nikakvih mana, mora se priznati da je pomalo škakljiv kada je u pitanju administracija, odnosno postavljanje vesti. Jednostavno, taj deo je veoma loše uraðen, posebno ako se korisnik odluèi da koristi WYSIWYG meni. Èak i sa ADSL vezom od 256 Mbit/s postavljanje vesti predstavlja pravu patnju. Organizacija uploadovanih slika je prièa za sebe. Sve slike stavljaju se u jedan direktorijum. To i nije toliko veliki problem ukoliko sajt ima mali broj slika. Ali šta se dogaða kada je u pitanju neki veliki sajt koji ima gomile vesti, a samim tim i gomile uploadovanih slika? Tada pretraživanje slika predstavlja pravu muku. Samo èekanje da se otvori meni za unos slike je zamorno, posebno kada PHP stranica treba da izlista sve slike jer, makar ih bilo hiljadu, sve ih prikazuje na toj jednoj strani. Baš zbog ovoga, svim korisnicima slabije internet veze koji žele da koriste E_107 poruèujemo: Good luck.

Sreæom, ove dve navedene mane ujedno su i jedine ozbiljnije. Sve ostalo je na svom mestu kada je E_107 u pitanju. Kreiranje novih menija i kategorija nije preteško. Meni unutar admin panela lepo je organizovan i dizajniran. Èak i manje iskusni ne bi trebalo da imaju problema u nalaženju neke opcije. Velika prednost u odnosu na ostale CMS-ove jeste to što E_107 objedinjuje i forum, koji je krajnje simpatièan i može se sasvim normalno koristiti za neke osnovne svrhe. Naravno, za ozbiljnije forume tu su veæ poznata softverska rešenja kao što su IPB, vBulletin itd.

E_107 je odlièan CMS koji svom vlasniku pruža dosta moguænosti za ureðivanje sajta, ali ipak ima i pomenute mane koje mu nikako ne idu u prilog. Baš zato je naša preporuka da se koristi samo kod sajtova koji neæe imati preobiman sadržaj – nije pravi izbor za ozbiljnije projekte.

Joomla

(http://www.sk.co.yu/2007/07/skse01b.jpg)
Joomla je CMS koji, pored E_107, spada u red najpoznatijih, odnosno onih koje vlasnici web sajtova najèešæe koriste. Kada su poèetnici u pitanju, Joomla i nije baš zahvalna varijanta ali, kao što smo pomenuli, samo nedelja ili dve dovoljne su da bi se savladale osnove korišæenja jednog CMS-a. Dobra stvar je to što Joomla ima dodatan sistem zaštite kada je u pitanju samo ureðivanje sadržaja. Na primer, ako jedan od administratora ili moderatora primeti grešku u nekoj vesti i poène da je obraðuje, automatski drugim administratorima i moderatorima postaje zabranjeno menjanje sadržine vesti. Ovo je vrlo korisna opcija koja ne dozvoljava „ukrštanje” meðu urednicima sajta. Joomla svakako ima dobru komunikaciju sa korisnikom i uvek obaveštava o potencijalnim pretnjama. Èim nešto u vezi sa podešavanjem PHP stranica nije u redu, u admin panelu osvanuæe upozorenje koje administratora navodi na to kako grešku može da popravi. Jedina mana ovog CMS-a bila bi to što ima slabu statistiku, pa se u svakom sluèaju preporuèuje nabavka odgovarajuæeg dodatka, ili za sam CMS, ili za èitav sajt.

Sve u svemu, Joomla, pored E_107 predstavlja najbolje rešenje kada je CMS softver u pitanju i zato je naša preporuka da ga bar probate, jer sumnjamo da æe se iko pokajati ukoliko se odluèi baš za njega.

PHP-Nuke

(http://www.sk.co.yu/2007/07/skse01c.jpg)
U toku pisanja ovog teksta, na sajtu phpnuke.org osvanula je vest da je izašla najnovija verzija ovog megapopularnog CMS-a. Šta je ono što ovom CMS-u obezbeðuje popularnost èak i pored èinjenice da æe svako ko bude želeo da ga koristi morati da plati 12 dolara? Izvanredan dizajn i funkcionalnost samo su neke od odlika koje krase jedan ovako dobar CMS. Posebno pohvaljujemo slikoviti i lepo organizovani admin panel. Meðutim, èlanovi na ovom CMS-u pomalo su èudno kategorisani: posebna grupa je administracija, a posebna drugi èlanovi. U praksi, to znaèi da se sa šifrom admina nije moguæe ulogovati kao èlan, veæ se moraju praviti posebni nalozi za logovanje kao èlan. Ovo na prvi pogled izgleda pomalo èudno, ali nije toliko loše kada sajt vodi više ljudi. Svako ima svoje korisnièko ime i šifru, ali za pristup admin panelu postoji jedna univerzalna, što je sasvim dovoljno. Naravno, uvek se može napraviti novi admin kojem æe se dodeliti ili odreðene ili pak sve privilegije. Sve to izuzetno dobro izgleda kada je „podela posla” u pitanju. Sve u svemu, iako na prvi pogled izgledalo èudno, na kraju se pokazalo kao odlièno rešenje to što su odvojeni nalozi za sajt i administraciju. Radi dodatne zaštite moguæe je i staviti sliku sa brojevima koje korisnik mora da upiše da bi se prijavio na sajt. Ovo je dobro za zaštitu od botova, ali može smetati korisnicima koji ne žele da koriste kolaèiæe prilikom prijavljivanja na sajt. Uz PHP-Nuke dolazi i veæ odavno poznati PHP-bb forum koji, ruku na srce, nije bogzna kako funkcionalan, ali je kao besplatna solucija odlièan.

PHP-Nuke svakako je najmoæniji CMS koji smo koristili. Jedina njegova mana, meðutim, jeste to što se mora platiti. Ipak, i pored toga mi ga, bez ikakve polemike, stavljamo na sam vrh CMS-ova jer njegova cena nije previsoka. U svakom sluèaju, ukoliko se u vašem džepu nalazi tih 12 dolara, možete se slobodno odluèiti za PHP-Nuke. Njegovim korišæenjem dobiæete odlièan dizajn sajta, solidan forum, veliki broj dodatnih modula i skinova i, sve u svemu, izvanredan CMS.

IPB Portal

(http://www.sk.co.yu/2007/07/skse01d.jpg)
Poslednji CMS koji smo testirali sastavni je deo foruma IPB (Invision Power Board). Pre svega valjalo bi navesti da je podešavanje IPB Portala, najblaže reèeno – opako teško. Nije retkost da i iskusniji korisnici imaju problema sa podešavanjem ovog zloglasnog CMS-a. Jednostavno, on nikako nije user friendly. Istina je da stvarno lepo izgleda, i da uz mnogo truda može da se napravi stvarno lep sajt. Ali ipak, to nije to. IPB sam po sebi spada u jedan izvanredan forum i to prenosi na svoj portal. Sve opcije koje bi jedan CMS trebalo da ima, ima i IPB Portal. Velika prednost je njegova uska povezanost sa IPB forumom. Svi èlanovi su meðusobno povezani. Nije potrebno zasebno registrovati se i na forum i na sajt (CMS). Naravno, kad god CMS ima ugraðen forum (E_107 i PHP-Nuke) sve je to, takoðe, automatski povezano. Ali ako se vlasnik sajta odluèi da ima jedan CMS a potpuno drugi forum, onda se može naæi na velikim mukama da spoji forum i sajt, odnosno da prenese sve èlanove sa sajta na forum i obratno.

Svakako da je IPB lep i funkcionalan CMS, ali opet ga, što zbog velike cene, što zbog kompleksnosti, nikako ne preporuèujemo neiskusnim korisnicima. Bolje je ubaciti neki od pomenutih CMS-ova i staviti neki dobar forum.

• • •

Posle ovolikog teksta teško da ima nedoumica po pitanju toga koji CMS treba odabrati. Jednostavno, ako vam se ne daju pare – tu je Joomla, ako vam je baš potreban solidan CMS i forum uz to, onda je E_107 odlièna solucija, a ako žudite za odliènim CMS-om i solidnim forumom a imate 12 dolara viška u džepu, onda slobodno odaberite PHP-Nuke, tu nema greške. Za IPB je potrebno imati dosta novca i dosta živaca za bacanje, i zato je naša preporuka da se IPB kao CMS zaobiðe.

Bojan NOVAKOVIÆ
http://www.sk.co.yu/2007/07/skse01.html