Skip to content

Sokobanja arrow Skorasnje poruke
16 Oktobar, 2021, 04:55:02 pm *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  
Stranice: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
 11 
 poslato: 04 Novembar, 2014, 01:04:20 am 
Zapoceo Sale-X - Poslednja poruka Sale-X
Virtuelna ┼íetnja Sokobanjom, kroz Kragujevac, Po┼żarevac, Smederevo, trgovi, parkovi, ulice, i uskoro mnoga druga popularna izleti┼íta na jednom mestu! Pored popularnih i rado gledanih virtuelnih ┼íetnji, poput verskih objekata i turisti├Ękih mesta, virtuelna ┼íetnja Beogradom je jo┼í jedna omiljena i rado i vi┼íe gledana nego virtuelna ┼íetnja Ni┼íom. Skoro postavljena virtuelna ┼íetnja smederevskom tvr├░avom je za kratko vreme nastala jedna od pose├Ženijih tura. Obzirom na svoju reputaciju, ubrzo mo┼żete naslu├Živati nove ┼íetnje Beogradom, kao i dopunu virtuelne ┼íetnje Kalemegdanskom terasom. Tako├░e, preko 140 sokobanjskih panorama iz kolekcije as-design.net sajta pu┼í├Ženo je od strane Google Earth-a, ┼íto skupa sa ostalim 360 fotografijama Beograda na ovom svetski poznatom i popularnom programu, koji od svog startovanja do danas ima gomilu preuzimanja.

Virtuelna ┼íetnja Beogradom prezentuje jednu 360 panoramsku agendu. Panorame se sukcesivno inkorporiraju i svake nedelje ekspoze biva ┼íiri panoramom. Sve panorame su geo markirane, odnosno na mapi je ta├Ęno obele┼żeno mesto gde su fotografisane. Usklikom na "globus" ikonicu u├Ęitava se skica sa jasno nazna├Ęenom ta├Ękom trenutno u├Ęitane panorame. Klikom na povoljni marker na mapi mogu├Že je pokrenuti u├Ęitavanje panorame slikane na nazna├Ęenom mestu.

 12 
 poslato: 19 Oktobar, 2014, 11:12:38 pm 
Zapoceo Sale-X - Poslednja poruka Sale-X
360┬░ virtuelna tura je interaktivna reklama koja dopu┼íta prou├Ęavanje prostora u svim pravcima. Sastoji se od 360┬░ interaktivnih panoramskih fotografija koje su uvezane programiranjem. 360┬░ panorama je predstavljanje zona koje se mogu pregledati u svakom pravcu sa jedne ta├Ęke gledi┼íta.

U aktuelno informati├Ęko doba, veoma je zna├Ęajno da potencijalnim klijentima pru┼żite kvalitetne objave u ┼íto kra├Žem periodu. 360┬░ virtuelne ture poprili├Ęno smanjuju period za dono┼íenje odluka, jer klijentu daju ugodno vizuelno iskustvo, razvijaju kredibilitet i ose├Žaj uverenosti. Ovu tehnologiju znate upotrebljavati za predstavljanje nekih predmeta, potpunih gra├░evina ili neposrednog prostora.

Postoji dosta povoda zbog kojih eminentni pansioni, na primer, veoma odgovorno ula┼żu u kvalitetne 360┬░ virtuelne ture. Za efikasnije snala┼żenje u prostoru, virtualna tura mo┼że posedovati i mapu podru├Ęja. Ugradnja mape na virtualnu turu se ekstra napla├Žuje 45 eura.

Pred turizmom, kao delom uslu┼żnog dela i pokreta├Ęa privrednog razvitka zemlje, stoje brojni izazovi tipi├Ęni za poslovanje u 21. veku. Poslovna zapovest je uklju├Ęivanje mnogostrukih vrsta tehni├Ękih sprava i brojnih modaliteta informacionih tehnologija u poslovne anga┼żovanosti, kako bi se stekao odgovaraju├Ži nivo konkurentnosti na turisti├Ękom tr┼żi┼ítu. Turisti├Ęka odredi┼íta, pored autenti├Ęnosti, pogodne infrastrukture i uspe┼ínog menad┼żmenta mora osigurati da ├Že direktno ona dobiti ÔÇ×kup├Ęev dinarÔÇť i tako zadobiti distinktivnu preimu├Žstvo na tr┼żi┼ítu koje karakteri┼íe veliki broj konkurenata. Jedan od modusa je kreiranje i uklju├Ęivanje virtualnih interaktivnih tura u marketin┼íke aktivnosti i prihvatanje polazi┼íta da ovaj vid savremene komunikacije sa potencijalnim posetiocem u velikoj meri ume pridoneti pove├Žavanju konkurentnosti odredi┼íta na turisti├Ękom tr┼żi┼ítu, kao i u├Ęvr┼í├Živanju lojalnih veza sa postoje├Žim kupcima, dodu┼íe turistima u destinaciji. Kori┼í├Ženjem pristupa izu├Ęavanja postoje├Že literature, u ovom radu bi├Že analizirane osnovne teoretske odrednice turisti├Ęke namene, ali ├Že biti dat i kratak osvrt na savremene tendencije u turisti├Ękoj bran┼íi i na├Ęinu na koji re├Ęene virtualne ture intervencije uve├Žavanju konkurentnosti destinacija na turisti├Ękom tr┼żi┼ítu.

Fotografski studio AS design specijalizovan je za kreiranje 360 VR panoramskih fotografija - virtuelnih tura i panoramskih fotki visoke rezolucije.

 13 
 poslato: 15 Oktobar, 2014, 01:01:48 am 
Zapoceo Sale-X - Poslednja poruka Sale-X
Превоз путника комбијем је све популарна услуга која се тражи у задње време. Комби превоз истискује камионски превоз робе и али и превоз путника аутобусом. Најчешћа дестинација за превоз је до аеродрома. Без обзира да је у питању такси до аеродрома или комби транспорт. Најчешће и највише се тражи превоз Подујево Суботица због илегалних имиграната.

Комби превоз има више предности у односу на аутобус. Јефтинији, нуди појединачну вожњу за мањи број путника. Бржи је и једноставнији од превоза аутобусом. Када се договорите за превоз комбијем, комби долази на вашу адресу или адресу по договору, и вози вас на адресу где желите,  јефтиније него такси. Комби климатизован, опремљен са ТВ и видео опремом, право уживање за путовати. Рецимо превоз Приштина-Нови Сад комбијем нећете ни осетити, а већ сте за трен ока у Зрењанину. Ако се двоумите на који начин да путујете ја вам препоручујем комби превоз путника и робе.

Осим превоза робе и путника, комби превоз је изазвао праву револуцију у транспорту робе. Имате неколико фирми које нуде услугу брзе селидбе и то чак у току дана или данас за сутра. Наручите нешто телефоном и већ сутра вам је на кућној адреси. Возач који је задужен за комби превоз ће уместо Вас отићи и преузети робу, када вам је испоручи платићете. Брзина испоруке по унутрашњости је на високом нивуо, јер нашу земљу можете комбијем прећи за неколико сати вожње.

 14 
 poslato: 06 Oktobar, 2014, 04:36:25 pm 
Zapoceo Sale-X - Poslednja poruka Sale-X
Novi Sad postaje sve bolji grad za ┼żivot, jer se privreda i turizam sve vi┼íe razvijaju i grad postaje sve zna├Ęajniji centar ┼żivota i poslovanja. Zato smo odlu├Ęili da vas obavestimo da mo┼żemo da vam obezbedimo najkvalitetnije i najpovoljnije usluge selidbe Novi Sad i okolina, i to po ceni koja prevazilazi sva va┼ía o├Ęekivanja, jer su kod nas cene najni┼że na tr┼żi┼ítu. Selidbe Novi Sad cena ne treba da budu toliko bitne kada odlu├Ęujete o selidbi u novi stambeni i poslovni prostor, ali kada ve├Ž mo┼żete da dobijete povoljnu ponudu, za┼íto uop┼íte i razmi┼íljati.

Svaka selidba u Novom Sadu za nas je novi izazov, jer uvek upoznamo nove ljude, nove ulice, nove pre├Ęice, pa nam svako novo iskustvo zna├Ęi da uvek mo┼żemo da znamo ┼íta na┼íi klijenti o├Ęekuju od nas i kako da na najbolji na├Ęin u├Ęinimo da oni budu potpuno zadovoljni. Kompletna usluga selidbe podrazumeva da mo┼żemo da vam ponudimo usluge pakovanja, monta┼że name┼ítaja, demonta┼że, utovara, istovara, transporta, skladi┼ítenja, kombi prevoz Novi Sad i selidbe firmi Novi Sad. To zapravo zna├Ęi kod nas na jednom mestu mo┼żete da na├░ete sve ┼íto vam treba da organizujete jednu uspe┼ínu selidbu. U Novom Sadu za nas ne postoje nikakva ograni├Ęenja, bez pogovora mo┼żemo da obavimo bilo koju selidbu u bilo koji deo grada.

Cena je ono ┼íto nas posebno preporu├Ęuje, jer je provereno najni┼ża na tr┼żi┼ítu. Ukoliko vam je bitno da ograni├Ęite tro┼íkove selidbe i ovu uslugu dobijete po najmanjim cenama, mi smo pravi partneri za vas. Pozovite nas ┼íto pre, jer smo otvoreni sedam dana u nedelji, za nas nema odmora dok tamo negde postoji neko kome su potrebne na┼íe usluge selidbe. Obezbedite sebi kvalitetnu uslugu kamionski prevoz Novi Sad, selidbe, bez razmi┼íljanja i nervoze, po najboljim cenama koje mo┼żete na├Ži, i u┼ítedite sebi vreme, novac i nerve. U bilo kom delu Novog Sada da ┼żivite, mi sti┼żemo do vas bez problema. Svi na┼íi zaposleni rade u va┼íem interesu, tako da mogu da vam pomognu prijateljskim savetima kako da selidba pro├░e ┼íto bezbolnije i kako da na najbolji mogu├Ži na├Ęin iskoristite na┼íe usluge. Mi smo ti za vas, a va┼íe je samo da se javite, da znamo da vam trebamo.

Vaša agencija za selidbe Novi Sad.

 15 
 poslato: 25 Avgust, 2014, 12:00:39 pm 
Zapoceo spiros100t - Poslednja poruka spiros100t
U toku su pripreme za naredne rokove!

 16 
 poslato: 23 April, 2014, 09:32:08 pm 
Zapoceo Sale-X - Poslednja poruka Sale-X
MEMUARI POSLEDNJE VOJVODKINJE OD TRGALIŠTE
(tre├Že dopunjeno izdanje)

deo prvi - TRNOVA GUZICA

Ah,trnovit je put svake uspe┼íne itelektualke i ┼żene poslovnja├Ęe,da ne bi rekla polovnja├Ęe,jel ┼żiv je jo┼í uvek ovaj moj Du┼íevadin.. u mnogo sam blata zagacala dok se nisam kona├Ęno uka├Ęila na tronu. Sva┼íta i svude sam pro┼íla, dok mi na opanak nije iznikla ┼ítikla, misim dok najzad nisam do┼íla do cilja. Jednom u jedno selo podno Rtanj jedna lepojka do┼íla je na svet, zdrava i rumena ko ru┼żin cvet..be┼íe to davne pedes i neke, ne ┼żelim da se se├Žam ta├Ęno koje, a mryi me da ├Ęeprkam sade za geometrisku li├Ęnu kartu po svoj u novu Luj Piton ta┼ínu..Ma godine nisu ni tolko bitne, ose├Žam se poletno i sjajno, duh mi lepr┼ía a dobrote puna mi du┼ía... i dalje mi gori do zore. Da. Mislim,ne┼íto zadnjih par godina ne mogu da zaspim,te mi celu no├Ž gori fenjer... More,ipak nek lip├Ęu du┼ímani!!

┼Żivot na selo je stvarno mnogo lep, uf kad se samo opsetim... branje behara, tr├Ęanje po livade, kutanje po ┼íu┼íke, tepanje s taluske, ka├Ęenje po stogovi... Od malu nogu sam volela otmeni slatki┼íi, bila sam dr├Ęna na tortu s krupni orasi, mada na primer za ka├Ęamak,prou i ostalu prostu hranu i├Ę recimo nisam marila. Ko mala sam ta├Ęno predose├Žala da ├Žu biti sita i slavna. Al oduvek sam sanjala jedan te isti san..da budem doktorka, da poma┼żem ljudima kad su u boles i muku...

Prvi put kad sam se dotakla s medicine bilo je kad mi se deda jedared be┼íe napio i pao pred zadrugu, ja sam ga polila odma s ladnu vodu da se raztrezni i previla sam mu ugruvotke. Spasila sam mu ┼żivot i kao nagradu sam dobila da ne moram u naredna pet meseca da nosim da prodaem sir i jajca po selo. Do du┼íe,la┼żem, nisam jedino sanjala da se ┼íepurim u beli mantil, svaki put kad me baba dovodila u banju na va┼íar, ma┼ítarila sam da sam pevaljka, bilo sam prosto razdu┼íevena kako su se pevale i kako su se nosile, tu sam uzimala mustru za svoe obla├Ęenje i frizuru. Devoja├Ęki dani prolazili su tako, sabor va┼íar, va┼íar sabor, a tek ponekad neko ve├Že poselo i valjanje po seno..s najbolje seoske delije razume se! Za moju lepotu se bilo pro├Ęulo po sva okolnja sela i zaselci. Nizak stas, piskav glas, rasna sna┼ía. Na├Ęitana (redovno sam ├Ęitala re┼íene ukr┼ítenice od kom┼íiju po┼íto me lektira ubivala u pojmu) i naobrazovana (nije bilo goblen koji nisam umela da formiram!)

Bila sam devojka ipo,ni sama nisam bila svesna kakva sam rasna snajka bila i s kolku karizmu sam svetlela, kao Foko┼íima kad eksplodirala onomad.. Na put do dom kulture do ku├Žu posle svake igranke mu┼íka├Ži su mi zvi┼żdukali i uzdisali,eh.

Iz ku├Žu nikad nisam izbivala napolje bez ┼ítirkano i bez rajf u kosu. Nisam volela kike pletene iako je mati govorila da mi krasno stoe. Tatu ne bi sad pominjala. Bio je po┼ítenja├Ęina i dobar ├Žovek,al par puta bio u aps,nije sigurno bio kriv,nego mu smestili pakostnici!

Sve┼ż mas i so na leba kao i nedodirnuta priroda odredili su moj ukus za welness. Odrasla u visokodoma├Žinskoj ├Ęestitoj i uglednoj ku├Ži i sama sam postala i ostala takva. Ne bi da se hfalim ali i dandanas cela varo┼í me ceni i duboko po┼ítuje. Svuda uyimam na veresiju i na rifuz! Nema dan kada prodjem ulicom a da me svi ljubayno ne poydrave i opale la┼żan kez. Ali..jedna Slad┼ża uporno mi muke ra├░a! O tome ├Žu kasnije. Sada bi se odjavila jer neko mi zvoni na vratam, mora da je zbog poso ha, ha..

(nastavi├Že se)


 17 
 poslato: 12 April, 2014, 01:52:18 am 
Zapoceo Sale-X - Poslednja poruka Sale-X
Како смо озвучили Моравицу... или ХАЛО, ЖУПАН?!... ХАЛО, ТЕСНАЦ?!

И решили ми, другарски, Тоза и ја, да испробамо експеримент из часописа ПРИРОДА, то јест, да успоставимо телефонску везу на Моравици, измедју Жупана и Теснаца, на Бањици!
Моја мајка је мислила да ми нисмо нормални! Тозина је, само, вртела главом!... Али, ко ће научницима стати на пут?! Док нешто не испробају, не потврде, не смирују се...
Наиме, прочитао, ја, у хрватском часопису ПРИРОДА, на који ме је мајка претплатила, како се лако може успоставити телефонска веза преко воде, тачније КРОЗ воду, помоћу две конзерве, мало жице и два коца. Нисмо веровали, нарочито не Тоза који је био старији од мене и више се разумевао у технику. Али, на моје наваљивање, попустио је и... ето нас на Моравици, да испробамо, па шта буде...
А како се праве ти телефони?
Узели смо две конзерве, једна мени, друга њему. На дну сваке конзерве, ексером смо пробушили рупу и ту провукли око метар жице која се везује за колац, па колац у обалу, испод воде, добро се каменом укуца. Значи, она жица, у конзерви, има чвор који јој не да да се извуче из рупе кад је затегнемо. Жица, још једном, понављам, води до коца па колац се укуца у обалу, али испод воде. Све је испод воде, само две жице вире из ње до наших СЛУШАЛИЦА, то јест, конзерви које ми час стављамо на уста кад говоримо, час на уво кад слушамо саговорника. И то је све...
Шта мислите да ли је наш експеримент успео?
Богами, јесте!
Ја сам свој колац укуцао у Теснацу, а Тоза у Жупану - па смо затегли жице од коца до наше кутије.
ХАЛО, ЖУПАН?! - ја сам викнуо у конзерву.
ХАЛО, ТЕСНАЦ?! - одговорио је Тоза.
Лепо смо чули један другог!
Нашој срећи није било краја!
Тако смо успоставили прву телефонску везу на Моравци. Молим да се то негде упише. Није ми познато да су неки други научници поновили овај наш успех.

Боба Михић


 18 
 poslato: 12 April, 2014, 01:51:15 am 
Zapoceo Sale-X - Poslednja poruka Sale-X
Сећам се... сећам...

Затворим очи... склопим капке... и све их видим... Поново...
Ненад-Неша Динчић, сајџија... Сећам га се, лепо, из успутног видјења, становао је у Чуки... а ја с друге стране Бућњака... Шта је с њим било на крају, да ли је, и после мог одласка из Бање, остао ту... или је и он као ја, потпомогнут ветром у ледја, некуд отпутовао, неком циљу, за својом идејом?... Никад нам ниједан сат није поправио, нисмо имали сат... О, Нешко, ако ово чита неко твој, и њега поздрављам, а тебе се сећам, лепо-лепо, увек си ишао усправан, замишљен и свој...
А беше неки фудбалер Аца Голубовић, чудо од играча!... Црн, брзоног, оштар, мајсторски је тресао мрежу противницима "Озрена"... Да ли је имао деце, да ли је добио унуке, да ли је неко од њих био на висини свог чувеног деде?... о, време, Време... одговори ми, рад сам да чујем!...
Па његов садруг Крантић, из клуба, бек над бековима!... Снага над снагама!... Кад Крантић рашчисти испед "Озреновог" гола, лопта, његова, лети до Месеца!... А Бања, цела, гледа увис, чека да се лопта одбије од Месеца и врати на игралиште: 3:0 за "ОЗРЕН"!...
Сећам се и господјице Живке, с браонкастим "звонцем" на образу, отмене учитељице шивења, дошла из Мионице, радила у апотеци као хигијеничарка... сећам се, ње... као и њеног мачора "Тигра" ("Тигаааааар!!!"... ори се цело Врело, зове га на ручак, и додје!) и њене коке која је имала свој јастук на њеном кревету, јастук уместо гнезда... и ту, на њему, остављала доручак тетка-Живки... Сећам се... Сеееее...
Коста, ветеринар, Рус, презиме му Самофалов... и његова лепа жена Мирка, кћер нашег газде Боре... Сећам вас се... сећате ли ме се?... Мирка је, пет дана после удаје за Костицу, плакала мојој мајци, на рамену: Коста неће да јој исцепка дрвца за потпалу, ујутро, а она, Београдјанче, то, не зна!... О, Коста, Коста... о, Мирка, Мирка... сећам се... Да имам пара за такси, рекао бих, таксисти, у Београду, "Возите, Улица Спасе Гарде број 8"... и, надам се, видео бих и Мирку, и Косту, и њихову децу, можда и унуке... Никад нисам био на тој адреси, али се добро сећам, писао сам писма по диктату њеног оца, чика-Боре, њега мрзело... Спасе Гарде број 8... Број 8... Осам...
Бранко, шнајдер, и њега се сећам. Лепа соба, уредна, мирис његове цигарете голица ноздрве, пропушићу и ја... Ја дошао на пробу. Мајка решила да ми сашије одело. Мени, а нисам имао ни честиту кошуљу! Стриц из Лос Андјелеса, преко Трста, послао енглески штоф. И поставу, и цугер, и дугмета... штоф и по... И прогоре ми мајстор Бранко леви ревер на сакоу, на другој проби, али... снашли смо се, ревер је окренут на другу страну... то јест, постао је десни!... Не знам где ми је то одело од пре 50 година, негде ми се затурило!... Али не знам у ком орману...
Сећам се драгог Мите, оца Бошка "Кокице", замишљен, корача, с цигаретом медју уснама... Па памтим и Јешу, из Вила "Србије", и он је ходио отмено, споро... грофовски, низбрдо... И његове жене Вере, памтим, памтим... И Мије... као кроз маглу...
Па Драги и син му Ратко... на Врелу... Као сад их гледам, ретко заједно... И старе баба-Андје, догурала до стотке, бре!... и питају је, "нестрпљиви", а, бре, Андјо, кад ћеш, КАД ЋЕШ?... а она, филозофски, реч-по-реч, оно добро познато, још ми је у ушима: ЖИВА У ЗЕМ НЕ МОГ!... А њена снаја Драга се смеје... А ја, дете, голобрадо, ич не разумем... па ми мајка Ксенија објашњава... а, ТАКО!...
Беше и судија Димитријевић, имао је предивну кћер Душицу и истог таквог зета с брковима... Мајка ме, код њега, водила. Седео сам, тихо, у кући иза "Сокограда", право, само сам гледао, ни лево ни десно, да нешто, не дај боже, не погрешим, судија је то!...
Сећам се и господина Младеновића, Сретена, професора певања и хороводје... што није имао времена да ме учи на виолини, а, баш сам жудео... И господина Абрамовића, професора математике... И доктора Поповића, Зелића, Ристића...
Ког је, после мене, учила руски другарица Ружица Смиљковић?... Јож... јолка... карандаш... преподаваћељница... харашо... гаварју, тоже, ћепер, очињ...
Кад сам долазио на пробу рецитовања код професора Милутина Петковића, у Драговићевој улици, нисам, тад, знао, да ћу и ја, ту, кад и сам постанем професор српског, становати... и спавати у његовом кревету!... Живот је чудо, сашије и оно што ни сам не би умео да скројиш!... Супруга, његова, предавала је немачки...
Па Моца, тужилац... и његов досетљиви отац... Па Душко, апотекар... Па Жика, рабаџија... Па... па толики други...
Цека, судија... и његова лепа Бине! Чујем, још увек је лепа као из романа! Ведра, права, отмена, лепотица и по!... Изадје у хеланкама!... Рекла ми Лидија!... Хтела да ме поведе, да је видим и подсетим се, а ја нисам хтео, погрешио...
Па Тоза, "Буша", Тома Гојковић и његова два брата... Па Равановићи... и оно, једно, њихово име, ТЕОФИЛО... и њих се сећам, скупа...
Знам и лик господје Наде Небреклијевић, и њеног сина, свог школског друга, Предрага-Бате... што, једног дана, "а, можда, и пре"... одоше у Тетово... "Оваштаро лозареки техникум Тетово"... ево, још ми одзвања та адреса на коју ми никад, нико, није одговорио, а баш сам хтео...
Да ли је лепа и млада господја Дада, пошто је оставила свог лепог Нолета, маскоту Бање, заљубљеника у фудбал, икад, више, макар преко лета, дошла у Бању, тек онако, да је жеља мине?... Сећам се Даде, мајка ме, код ње, водила, правила је лепе колаче, један бих појео а други понео кући, брату...
Сећам се... сећам се... Заједно смо возили корита у Шишковом виру, имао је прелепу сестру Светлану... и баку... касније, много касније, Саша... показао ми велик базен у сутерену своје велике куће, на Бањици... Саша Голубјев, био је секретар Општине... О, Саша, Саша... зашто оде тако рано?!...
Да ли ме се сећа као ја њега Света Миленковић?... Радица ме се сећа, рекла ми, мада стидљиво...
Куд оде Драгица Станисављевић?...
Знам, много, о Христини Милосављевић... била је кћер драгог чика-Мише, електричара... Христина је постала сликарка. Једна њена слика, под стаклом, лепо урамљна, много ми се допала... никад је, више, нећу видети... Слика, модерна...
Видео сам Деле Јовановић, и опет ћу кад будемо прослављали 100 година матуре... да, да!... није грешка: 100 година матуре... хе-хе!...
И Вулета Новковића се сећам, и његових сестара... и Вјекослава... и Смиљке Ивановић... и... и...
Сећам се, као АМАРКОРД, Фелинија...
Имена... презимена... називи... све, све... и више, од тог... Роталија... Ладна вода... Синиша Ристић са својим лаким кораком и умном уметношћу којом је и једног Нушића опчинио!... Сокобања, Сокоград - додјеш стар (НЕ МАТОР!... МАТОР ЈЕ УВРЕДЉИВО!) одеш млад!... А ја, мало, преправио, за личну употребу: СОКОБАЊА, СОКОГРАД - ДОДЈЕШ СТАР, ОСТАНЕШ МЛАД!... Поента је у "ОСТАНЕШ"! Толико је лепо, овде, у Сокобањи, да, кад додјеш, више и не идеш из ње - него ОСТАНЕШ!!!... З А У В Е К...
Остајте ми здраво, сви, ви, Сокобањци... ГДЕ ГОД ДА СТЕ!... Поздравља вас ваш... и воли-воли...

Боба Михић


 19 
 poslato: 12 April, 2014, 01:50:36 am 
Zapoceo Sale-X - Poslednja poruka Sale-X
Један дан у рају

Негде, у пролеће, давне 1945, позван сам на рођендан свог доброг школског друга Зорана Сретеновића. Имали смо по девет година, похађали трећи разред основне школе "Митрополит Михаило" и седели у истој клупи...
Боже, те моје радости!...
Били смо, у Сокобањи, избеглице од усташког ножа, из Херцеговине, мама, брат и ја (после нам се придружио и дед, мамин отац). Нисам ни знао да постоје рођендани, а, још мање, да се прослављају...
Увече, уочи тог дана, мајка ми је опрала косу, закрпила рукаве на капутићу (уштопала на сијалици), такође и чарапе (такође на сијалици)... и ујутро дала потребна упутства "да не једем много, да се не брукам"...
Али, како да се не брукам кад сам био гладан!... Ипак, мамине речи су ми остале у сећању...
Зоранов тата Душан-Душко је био сокобањски апотекар, нема ко га не зна, мајка Рада домаћица а брат, Зоранов, Војин-Војкан, био је млађи од нас, можда три-четири године...
Кад сам пошао, мама ми је дала поклон за рођендан, лепо умотан у најтању канцеларијску хартију звану пелир (била је чиновница) и, хајде, Бобо... "пристојно се понашај"...
Становали су у главној улици, колико се сећам, то мора да је био стан који припада апотеци, односно апотекару, што би се данас рекло наменски...
И, тако, закорачим, ја, у њихов стан, као у рај! Као да је дошао кнез Милош, лично, сви су ме дочекали: и чика Душко, и тетка Рада, и мали Војкан и, наравно, мој пар, мој Зоран...
Сви стоје и гледају шта држим, а то је замотан поклон Зорану за рођендан.
- Срећан ти рођендан - кажем и дајем пакетић.
Кад га је размотао, само што се нисам срушио од срама: пепељара!... Лепа, црвено-бела, од порцелана, са словима "Рогашка Слатина"! Зар пепељару, црни Бо...
Чика Душко је одмах узео пепељару и одушевио се, био је пушач, пушио је "из табакере" (то сам виђао кад је глумио у сокобањском аматерском позоришту; често је отварао табакеру јер је у њој имао смотану улогу!; па, успут, и припали, иако ни писац ни редитељ то нису предвидели!; али, наравно, то публика не зна)...
И сетио сам се...
Та пепељара је била нешто најскупље и најлепше што смо имали у кући. Тата ју је у Столац донео из Словеније, са службеног путовања, оне године кад сам се родио, на дар мами иако она никад није пушила... А сад, гле!... Зорану за рођендан... а користиће је његов тата!... Богами, чудни су путеви пепељара...
Па смо почели да се играмо...
Док се ручак кувао, а мириси се ширили... и шириле се моје ноздрве, али сам се правио сит...
Нико, осим мене, није дошао на рођендан. Био сам једини гост. Ни пре ручка, ни за време ручка, ни увече...
А играчке...
И сад бих се њима играо!...
Прво ми је показао "прави" град-тврђаву, с кулама, капијама, покретним мостовима, с малим ланцима који се помоћу минијатурних чекрка подижу и спуштају, отварају или затварају улазе у тврђаву, са заставицама, с посадом... све војник до војника, пешаци или коњаници... Куле су имале мале крстасте решетке иза којих су били џакови с храном, посада која спава или заробљеници... Кровови кула су се могли подићи и тад су се виделе спиралне степенице, мали сандуци тако верно направљени... сви ти предмети, били су веома сликовити, не, само, због облика већ и због невероватних боја и нијанси... Није чудно што је Зоран, кад је бирао занимање, постао сценограф - као сценограф је годинама радио у "Малом позоришту", на Ташмајдану, у Београду... Био сам, једном, код њега, у време кад сам тражио ликовно-графичког уредника за свој роман "Хотел Јевропа"... и тад је Зоран имао на столу макету, али не тврђаве из детињства већ макету тог дечјег позоришта у ком је радио (сад се зове "Мало позориште Душко Радовић"... Душко!... И Зоранов тата се тако звао: Душко!)...
Осим те тврђаве, Зоран је имао и "војску" која ју је опседала: војнике у друкчијој униформи, с друкчије опремљеним коњима... па мали топови из који се могао, заиста, "испалити" метак од згужване хартијице...
Кад бих ја нападао тврђаву, оглашавао сам се дувањем у плаву трубицу, а он би је бранио одговарајући ми из друге, црвене трубице...
Имао је, Зоран и мали рингишпил на навијање. С предивном музиком, и сад ми је његова мелодија тако жива заједно са смешном шкрипом механизма...
Па смо, касније, прешли на зидне новине, писали, цртали, измишљали... тад је био обичај да сваки разред има своје зидне новине... На пакпапиру, горе, преко целе ширине, напишу се "уметничка" слова ЗИДНЕ НОВИНЕ, а испод се лепе прилози ученика и, наравно, састављача, то јест нас двојице...
Увек су наше зидне новине биле најбоље! Како и не би: Зоран је постао позоришни сценограф, а мене је, само, пуким случајем, тетка Вера спречила да не постанем сликар!... "Марш у гимназију!"... тако је одредила моју судбину...
Не знам колико смо се играли, али... кад сам отворио очи, Зоранова мама нас је звала на ручак!...
Јели смо, само, он и ја... Остали су ручали пре нас; нису хтели да нас буде, тако смо слатко спавали... уморни од игре, писања, цртања...
Пошто смо "три пута" опрали руке... "пре и после јела, руке треба прати!"... сели смо за сто...
Прво смо добили супу с кнедлама од гриза, али су нам супу сипали из порцеланске шоље! Па смо, после, јели пржено месо и кромпир са сецканим першуном, на крају кох од гриза са сувим грожђем и пијуцкали топлу и мирисну чоколаду... Збуњивале су ме мале металне посуде-тацне поред тањира. Питао сам Зорана шта је то, па сам сазнао да се у те посудице слива масноћа с виљушке кад се наслони на тањир! Тако се не исфлека столњак!...
После смо се још мало играли: гађали лоптицама у мету, па лоптица остане залепљена, притискали металну чигру која се окретала и свирала "јо-јо", трчали по стану држећи макете авиона чије су се елисе окретале јер су биле наврнуте прстима помоћу спиралне гумице...
Кад смо, усред игре, позвани да једемо јабуке у шлафроку, послушали смо, ко не би!...
- А сад, на спавање! - рекла је тетка Рада.
Тако сам сазнао да се код Сретеновића обавезно спава после ручка... Код нас, богами, не... али, допало ми се...
Мало смо причали, у замраченој соби, мало сам причао ја, мало он... и опет као по команди... у сан!...
Те ноћи, кад сам се вратио кући и легао, брат као да је пао с Марса, питао ме је:
- А где си ти данас био?
- У рају - одговорио сам му.
Само ме је погледао...
А ја сам угасио светло... светло нашег дома... дома у ком рај никад није гостовао јер смо... јер смо били... да, на то сам мислио...


 20 
 poslato: 12 April, 2014, 01:49:24 am 
Zapoceo Sale-X - Poslednja poruka Sale-X
Кажи ми какво име да ти дам... Хоћу ли...? Или...?

О, боже, толика имена... свако нечим зрачи... Па презимена... колико имена, толико презимена... а негде и по два... чак три!... како, у то, поверовати?!... А списак се отегао... као летњи дан до подне... Све име до имена, све презиме до...
МАЦАН - ти си знао зашто и како се живи! Умео си и брке да омастиш, ниси, џабе, Мацан!... Колико си, мој Мацане, у животу, имао... знаш шта хоћу да те питам!... Види, види... па то је мање него ја... пробирач, значи... ишао си на "квалитет", а!... Лоло, једна, гле, ти, њега... А да ли ти је неко, у неко време, на одредјен начин... разумеш?... с разлогом или без разлога, викнуо ШИЦ!... или ПИС!... Богами, мени јест, а не звао се Мацан!... \'Ајд\' са срећом, и нек ти је просто!... Пази се, Мацане, мој, мишева јер... два миша... могу да... ма далеко им лепа кућа!...
ЗЛОЈУТРО - Какво ти је то презиме, јадо, моја?! И какав ти је био дан, подне, ужина и санак кад ти је јутро такво?!... Ух, помакни се, у страну, да на мене не предје, сунце ти калаисано! Мрдни, не дај се, не дај на се, прескочи јутро, одмах ускочи у дан, у тањир, на јастук, на неку разбибригу да заборавис тежак имиџ који ти натоварише на ледја, срећнији од тебе!... Злојутро! О, боже, како, код толиких презимена, да такво тебе западне, знам... ниси се отимао, не!... али, брате, мој, слатки... што га не промени?!
Уз малу општинску, градску, републичку таксу и таксу агенције за улепшавање презимена (АЗУП), могао си се презивати Обилић - звали би те Миша, Тесла - звали би те Ниџа, Караџић - звали би те Ра... пардон!... Вук, Црњански - звали би те Миша "Кицош", Немања - звали би те Стева, Моцарт - звали би те Моца, Бетовен - звали би те Љуша, Петровић - звали би те "Којекуде"... а ти... ма тешко ми је и да поновим: Злојутро!...
Јеси ли покушао?...
Знам, сад је касно, окаснио си, много, нема, више, за тебе ниједног шалтера... и нек ти је лака црна земља...
СРБИСЛАВ - Ма ништа ми не причај, из приложеног се јасно види: славан Србин, Србин славе, пред чијим је именом тамнело свако друго самим тим што си Србин, а још и славан: Србислав!... Шта шапћеш... имао си неприлика?... Љубоморни?... Па не може свако бити славан, мој Србиславе, а, још, уз то, и Србин, то се зна чак од Карпата...
Да ти видим потпис?... Немаш перо... имам, ја... изволи... Аха!... Потпис фолклоран, чиста ћирилица... зар ти смеш да се потписујеш ћирилицом кад ти се председник потписује латиницом?!... Можеш, је ли, то је твоје уставно... О, о, о!...
А куд си кренуо, ако није тајна?... Код матичара?... А што, Србо?... Да ургираш?... Да родитељи чешће дају твоје име својој деци... е, та ти ваља! Мало је Србислава, славо, моја, све некакви Данијели, Роберти, Истоци, Алберти, Бредови, Џакови... пардон!... Џекови... нигде Србина!... Шта, како?... Да лакше удјемо у Европу, зато, они, то?!... Аха, тако кажу... Дај боже да те српски родитељи послушају: Србислав, него како! А може и: Србољуб, Српко, Срба, Србенда... Не знаш шта значи Србенда? То ти је кад се Србин напири... ево, овако!... тад је Србенда!... Срећно ти било код матичара, и пиши кад стигнеш...
РУЖА - Нек ти је мирисно, све, цвете медју цветовима, краљице, моја!... Свевишњи те је стварао дуго, дуго... Пред тобом, сви су се завлачили у мишју рупу, ко би с тобом и с твојој лепотом на мегдан?! Душа ти мирише, срце ти мири, име те надахњује. Ко те је имао, тај се овајдио и сви су му завидели. Тај зна шта је и колико мирисао, сваког дана је био пред рајем а ноћу у рају!...
МИХИЋ - Откуд, ти, презимењаче, баш ме пријатно изненади?... Од којих си, презиме, моје, родјено... од мојих, с Поплата, код Стоца... или од оних од Гацка, реци... Једном, има, отад... охо-хо!... кад бејах леп и наиван... додјох у стан Николе Милошевића да ми, по договору, напише кратку белешку за позоришни часопис "Сцена", за моју драму "Пад Дубровника" и, шта... шта ме је изненадило... Ту, у стану, у Невесињској улици, у Београду, ја видех, само, кревет, две столице, сто и књиге... књиге... књиге... стубови књига... зидови књига... и седи... кад сам ушао, он је... тај Милошевићев гост, устао, пружио сам му руку и рекао Михић, а он руку прихватио и рекао Мухић!...
Па како си, огледало, моје, море ли и тебе исти проблеми као мене или је, и теби као и мени, довољно само зрно радости па да се веселим читав дан?
Остај ми здраво, пази да нам презиме не обрукаш... Изменићемо честитке 21. новембра, јакако!

САЛАТОВИЋ - Види презимена, тако ти ручка и вечере!... Увек си био самом себи довољан... две-три салате, човек се засити... Ко ти даде то презиме? Можда неко ко се давио у гулашу, трпао у себе мусаку или се наједао месом с роштиља, па, љубоморан на тебе што се и он не може да европеизира?... Свака ти част на линији, салата те држи... а и одржава, све ћеш их наџивети, мој Салатовићу, нек пукну од једа!...
НЕДЕЉКОВИЋ - Знам кад си се родио, али се кум збунио. Чуо сам за презиме, али за име, никад... Мислио сам и да нећу, али, лепо се каже: никад не реци никад!... Живео си за недељу, имао си оправдање! Презиме то заслужује, то јест да се изнедељишеш од јутра до мрака, нек се зна кад је твој дан... Одакле су твоји дошли, из суботе?... Да се, можда, не спремаш за понедељак... ма не!... само, онако, питам... не ако нећеш... што би... откуд и... како... Озбиљно презиме, чврсто, зна се ред, капу доле... Отмено, мисли на себе, увидјавно, склоно размишљању (стилисти би рекли: медитирању), умивено, зачешљано, окрпљено, испеглано... Ником ништа не дугује. Зна да се посвети себи, одмара се... и Бог се тог дана одмарао... Једном речи: Недељковић, свака част, било ми је мило...
ТОЈАГА - Е, том се нисам надао, толико година па... Тојага или тољага?... Пред тобом су сви климали (главом, неће, ваљда, коленом!) и пристајали. Ко се усуди да мућне својом... зна се!... А деца, ех!... јагом су те звали, срам их...
МИЛИДРАГ - Ти ниси имао проблема: био си им и мио и драг... Шта су ти Миломир, Милина, Милинић, Миодраг, Милибор, Милојко, Милован, Милисав, Миланко, Милодар... браћа и сестре од...?
НАРАНЏА - Волео бих да си ми на рамену кад снивам снове!... Кад се изгубим у песми и не знам да се вратим на почетак, ти би ме, наранџо, моја, водила до врха себе!... Јеси ли слободна, сутра, позивам те на ручак. Крај стола, свог, поставићу огледало да нас је више, а ти, ако успеш, поведи и поморанџу, имам, тањира, три... и лепо сам васпитан...
МЕАНЏИЈА - Тотално... пардон!... сасвим си демоде или, по српски, ниси у тренду... Какав, црни, Меанџија, што не узе модерније: Ресторанчевић, Мотелџић и сл.? Баш ме интересује како су те дочекивали у хотелу, на пример, кад се упишеш у књигу гостију... Јеси ли учио турски? Јесу ли код тебе везивала коња (или магарца, није битно) кад су одседала, господа? Јеси ли их, ти, том приликом, гледао "бело" или си црвено гледао њих?... Ретко презиме, баш си раритет као да си, на пример... из... из... Домановићеве сатире "Краљевић Марко по други пут медју Србима", слажеш ли се са мном?... Ја се, с тобом, не слажем...
ЦВЕТИЋ - Шта си, ти: Цветић као презиме или си цветић као мали цвет?... Благо теби, кроз живот си прошао мирисно, ако си цветак, а достојанствено ако си презиме... Јеси ли, с обзиром на презиме, нашао неку цвећку која ти, по природи ствари, припада?...
ЛУЈИЋ - Други, Лујићу, мој, постадоше Лујеви по редном броју... хм!... сад се сетих... Био новинар с фото-репортером код неке наше уметнице народног подврискивања и турског завијања, кад... нема пепељаре!... Мама - виче она - дај, бре, пепељару новинарима, људи пушу... треба ме интервишу... а мајка не може да надје, нема па нема... Види, бре, кево - љути се уметница - на оном Лују XИВ... Нема, каже мајка... Онда види на следећем асталу, на Лују XВ!... И би тамо!...
И би светлост!...
Добро си, надам се, прошао с обзиром на презиме...
ГУДУРИЋ - За ког те, срећа, поведе и одведе, гудуро, моја... па оде у планинске крајеве, у брда и гудуре?! И како се проведе, тамо, к\'о боса по трњу!... Ж\'о ми те је, ако је тако, душо, блага...
ТОРБИЦА - Без ње ниси могла ни по новине, такво ти је презиме. А кад те осмотре, само те у руке гледају, по торбици те цене и оцењују. Била си или "она с торбицом" или "она без торбице"... исто ти се хватало...
ПОШТИЋ - Која специјалност ти је била: писма, упутнице или пакети?... Ком си, ти, писала, а ко је теби?... Кад си затварала шалтер? Јеси ли пуштала прекобројне или си се држала неког свињског реда?... Пошто, моја, позрављам те, није ти било лако, не, богами...
НЕБОЈША - Дивим ти се, ником се ниси склањао, уклањао, поклањао а ни клањао! Храбар, без мане и страха... никог се ниси бојао до... Част ми је, ево ти руке...
КОСТУР - Пробао си, није успело, ниси се угојио ни грам... О, презимена, о, саклони боже!... Могао си се презивати Кутузов (онај што је умео лепо да кукуриче и плаши, у зору, Французе), Њутн (радио је, нешто, с јабукама), Пупин (почео с овцама а завршио...), Ајнштајн (возио бицикл и плазио језик на цео свет)... а ти... Костур! Извини, али... дабоме...
БУХА - Знам, сви су те звали Бува, такав је наш свет, забораван и, помало... да!... Да ти то није нека скраћеница, а... БУ - бурна, ХА - хармонија... или тако нешто, не... није хармонија, не може бити бурна ако је... да није халабука, то може...
Немиран, то знам... Досадан, што да не, и теби су други досадјивали, ниси ни ти бувљи плач!... Не дај се, само, то, хоћу да ти кажем... Јеси мали, али се и цар чеше кад га ти засврбиш!...
СОКОЛОВИЋ - Соколе, мој, птицо, моја!... По теби једна... не једна него најлепша бања носи име!... Маското, моја, око моје, брзино моја... Сећаш ли се кад у народној песми онај јунак пита где су броди, где су прелази преко реке, а добија одговор: "...мој соколе српски, свуд су броди где год додјеш води!"... Е, видиш, то ме напаја... Све ми је тад лако кад знам да још увек има Соколовића, соко-људи, соко-ђидија!... Хиљадили се!...
КРАЉ - О, о, о... поштовање!... Пред вама, само, цар није устајао!... Ваш умни поглед је гледао унапред!... Ваша реч се није порицала!... Кад сте ви правили обућу, ни краљеви нису имали примедбу, није их жуљало!... Кад сте ви глумили, остали су ћутали, чак и суфлер!... Кад сте ви бранили на голу, мрежа се одмарала!...


Stranice: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 3 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas162
mod_vvisit_counterJuce263
mod_vvisit_counterOve nedelje1569
mod_vvisit_counterOvog meseca3858