Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Aktuelnostiarrow Rtanj planina
04 Decembar, 2022, 06:11:10 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: « 1 2   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Rtanj planina  (Procitano 20827 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
*D*E*J*A*N*I*C*A*
Vode├Ži tim
*****

Karma: +37/-20
Van mreze Van mreze

Pol: Äena
Poruke: 725


« Odgovor #5 poslato: 18 April, 2007, 02:03:10 pm »


Sto se tice vatrenih lopti, to je tacno da se pojavljuju. Ja sam pre nekoliko godina vracajuci se iz Soko banje sa neke vecere, vozeci auto negde na pola puta do Boljevca ugledao loptu velicine dve spojene pesnice. Bila je fluorescentno plave boje, pojavila se iznenada i takodje posle nekoliko sekundi iznenada nestala. Kretala se velikom brzinom ka Rtnju. Pojavila je na skoro desetak km od rtnja i pre nego sto je dosla do njega nestala je. Jos neko vreme ostao je plavicast trag na nebu. Samnom su bili moji cale i keva i tetka i oni su takodje videli.
Samo meni nije licila na leteci tanjir, pre mi je licila na neko nebesko telo, mada ne bih tacno mogo da kazem sta je.

E chula sam i ja josh par ovakvih pricha!
Sacuvana
« Odgovor #5 poslato: 18 April, 2007, 02:03:10 pm »

 Sacuvana
DishiS
Skora┼ínji ├Ęlan
**

Karma: +6/-0
Van mreze Van mreze

Poruke: 83


WWW
« Odgovor #4 poslato: 07 Februar, 2007, 02:34:18 pm »

Не тако давно, 1984 године, светску јавност уздрмао је Мексиканац Роберт Салинас Прајс објавом књиге "Хомерова слепа публика", којом је устврдио да Троја није у Малој Азији вец у долини Неретве и да је Неретва уствари древна антицка река Скамандер а Габела је Троја. Роберт Салинас у својим истразивањима и даље трага за насим истинама. Нароцито га привлаци мистериозна планина Ртањ, за коју тврди да је то српски Олимп. Он такодје закљуцује да је Балкан пупак света.


Са: http://www.stormfront.org/forum/showthread.php/osam-milenijuma-srpskog-porekla-dr-361746.html
_________________
Sacuvana
akomoguja
Novajlija
*

Karma: +0/-0
Van mreze Van mreze

Poruke: 7


« Odgovor #3 poslato: 31 Decembar, 2006, 03:30:06 pm »

Postoji neverovatna legenda o izgradnji crkve na Rtnju. Ka┼że da onaj ko sagradi crkvu na toj planini, osvojice svet. To je Hitler nameravao i preko vlasnika rudnika u Citluku koji su bili Nemci, uspeo je da finansira izgradnju crkve na te┼íko dostupnom vrhu Rtnja. Cudno je da se gradi crkva tamo gde je te┼íko do├Ži. Ta katolicka kapela je postojala sve do 1945, kada je jedan starac iz Boljevca u podnozju Rtnja, sakupio omladinu i rekao im da sruse kapelu ina├Ęe ├Že Hitler uspeti u svom naumu. I zaista,tada su mladi iz Boljevca srusili kapelu ,a Hitlerov krvavi pohod na svet je doziveo krah. Believe or not, ali tako se prica. Uostalom, kome bi palo na pamet da bez razloga rusi kapelu na skoro 1400m n.v.
Sacuvana
Flying_man
Skora┼ínji ├Ęlan
**

Karma: +5/-0
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 97

Ne sanjajte zivot, zivite snove...


WWW
« Odgovor #2 poslato: 30 Decembar, 2006, 09:22:50 pm »

KAo prvo iznad Rtnja lete avioni bez ikakvih problema. Imam kolegu paraglajderistu koji je aktivni kapetanu jatu i cesto prelece Rtanj.
Kad sam poceo da se bavim paraglajdingom, mnogi su me ubedjivali da ne moze da se leti sa Rtnja, sto zbog vazdusnih struja, sto zbog raznih sila.
Mi ipak letimo sa rtnja i to dosta uspesno. Rtanj bi bionajbolje leteliste na Balkanu ako ne i u evropi samo kad bi postojao put do vrha.
Sto se tice vatrenih lopti, to je tacno da se pojavljuju. Ja sam pre nekoliko godina vracajuci se iz Soko banje sa neke vecere, vozeci auto negde na pola puta do Boljevca ugledao loptu velicine dve spojene pesnice. Bila je fluorescentno plave boje, pojavila se iznenada i takodje posle nekoliko sekundi iznenada nestala. Kretala se velikom brzinom ka Rtnju. Pojavila je na skoro desetak km od rtnja i pre nego sto je dosla do njega nestala je. Jos neko vreme ostao je plavicast trag na nebu. Samnom su bili moji cale i keva i tetka i oni su takodje videli.
Samo meni nije licila na leteci tanjir, pre mi je licila na neko nebesko telo, mada ne bih tacno mogo da kazem sta je.
Sacuvana
Veselin
Novajlija
*

Karma: +0/-1
Van mreze Van mreze

Poruke: 15


« Odgovor #1 poslato: 30 Decembar, 2006, 05:52:32 pm »

Krstata gora i Kapija vremena

Putniku namjerniku koji se pribli┼żava bogomdanoj planini Rtanj se najprije prikazuje najmisti├Ęnijim mjestom u zemlji Srbiji. Da bi se do┼ílo do podno┼żja ├Ęudesne gore, u istoimeno turisti├Ęko mjesto, mora se pro├Ži vijugavim putem kroz ┼íumski tunel. ├łak i ako je sun├Ęan dan, svjetlosni zraci koji se prelamaju kroz kro┼ínje drve├Ža stvaraju neodoljivu ├Ęaroliju. Brojni izvori ukazuju na prisustvo podzemnih voda, koje stvaraju ├Ęudnu, pozitivnu silu, koja kao da poni┼ítava negativan duh pro┼ílosti iz avetinjskih ru┼íevina ostataka nekada┼ínjeg rudarskog naselja iz 19. vijeka. Sagradio ga je Samuilo Minh, nekada┼ínji vlasnik rudnika kamenog uglja.
Od tada se na Rtnju, ni ispod njega, ni┼íta bitnije nije promijenilo. Izuzev ┼íto su njegovi ┼żitelji, kojih je po podacima iz 1929. bilo oko 2.000, danas desetkovano. Polovinu ├Ęine starosjedioci, a polovinu raseljena lica iz biv┼íih republika SFRJ. Prema podacima Aleksandra Risti├Ža, stru├Ęnjaka iz Vin├Ęe, oni udi┼íu naj├Ęistiji vazduh u Srbiji, a to je i razlog ┼íto na 800 hektara obradive zemlje uspijeva samoniklo ljekovito bilje. Od mnogih vrsta ├Ęajeva izdvaja se ÔÇ×satureja montanaÔÇŁ, koji ├Ęisti disajne puteve.
Milorad Grgurov, inicijator podizanja krsta na Rtnju, li├Ęno ljekovitim biljem poma┼że u lije├Ęenju ┼íe├Žerne bolesti, prostate, ┼ítitne ┼żlijezde i kamena u bubregu.

- Pozivam srpski narod i sve ljude dobre volje, ma koje vjere bili, da do├░u na mjesto duhovne sile koju bezbo┼żnici zovu pozitivnom energijom. Kad do├░u uvjeri├Že se i sami u besmislenost glasina da ovu ├Ęudesnu planinu nadlije├Žu neki svemirski tanjiri i vanzemaljci. Istina je da je Rtanj svetinja, srpski Jerusalim. Svjetlost koja povremeno obasjava ovaj prostor nije nikakva slu├Ęajnost ni nepoznanica, to je bo┼żanski oreol nad svetinjom, u ├Ęijem podno┼żju ima 12 crkava i manastira, ka┼że nam ovaj biv┼íi isku┼íenik manastira Bo├░ani u Ba├Ękoj.
Hramove je podigao pokajnik vojvoda Radul krajem 13. i po├Ęetkom 14. vijeka, koji je od vladike tra┼żio dopu┼ítenje da ┼żivi sa svojom snahom. Kako vladika to nije mogao da dozvoli ni po svetovnom ni po bo┼żjem zakonu, Radul je zaklao i snahu i vladiku, a kao ├Ęin pokajanja, u podno┼żju Rtnja po├Ęeo da podi┼że crkve i manastire.

Dane Azirovi├Ž, biv┼íi pilot JRV, vratio se prije dvije godine u svoj rodni Rtanj. On potvr├░uje izjave pilota da avioni ne mogu da prelete ovu planinu, mada niko ne zna iz kojih razloga.
- Na Rtnju je jedna od tri Kapije vremena. Druga je u Bagdadu, a tre├Ža je vojna tajna. A Kapija vremena zna├Ęi prelazak iz jednog vremena u drugo.

Milorada Grgurova, koji se razmona┼íio kad je njegov brat pre┼íao u katoli├Ęku vjeru, mje┼ítani Rtnja zovu pop. On smatra da ├Ęovjek mo┼że da ima duhovnu misiju i ako ne nosi mantiju, kao i da ├Že on svoju misiju ostvariti ba┼í na ovom mjestu na koje ├Že pravoslavni i drugi ljedi dobre volje dolaziti na hodo├Ęa┼í├Že.

- Kao potomak Milke Grgurove (1840ÔÇô1924), beogradske Sare Bernar, smatram da imam obavezu prema svojim precima, a time i prema potomcima. To zna├Ęi da treba da budem tamo gdje su me oni ostavili, a ostavili su me u pravoslavlju, ├Ęiji je epicentar upravo planina Rtanj. Zato ┼żelim da odavde krene hodo├Ęa┼í├Že i da epicentar timo├Ęki gospodin Justin do├░e i prepozna svetost ovog mjesta, kao ┼íto je to ve├Ž u├Ęinio nadle┼żni boljeva├Ęki paroh Jevrem Bogdanovi├Ž. Samo ako do├░u i osjete ono ┼íto tu jeste, oni mogu da razumiju moju inicijativu o podizanju monumentalnog krsta na vrhu Rtnja, pod kojim treba da se ujedini vaskoliko pravoslavno srpstvo, za ┼íta sam ve├Ž dobio blagoslov episkopa Justina... Slu┼íaj, crnogorska kapa je prava srpska kapa. Crvena boja je simbol prolivene krvi na Kosovu 1389. Krst i ocila predstavljaju ujedinjenje Srba, koje se do danas nije desilo, jer su ocila okrenuta jedno od drugog, a ┼íest zlatnih vezova 600 godina srpskog robovanja Turcima. Crna traka izra┼żava ┼żal za svim srpskim junacima i vitezovima koji su prolili krv za Svetu srpsku zemlju...

Rtanj je, kako se vjeruje, jedna od ÔÇ×krstatih goraÔÇŁ koje u Kremanskom proro├Ęanstvu spominje Mitar Tarabi├Ž. Ova svojevrsna prirodna piramida visoka je 1.565 metara. U unutra┼ínjosti gore, pri samom vrhu, nalaze se tri pe├Žine iz kojih zra├Ęi duhovna sila. Me├░utim, Dragoslav Milenkovi├Ž ne samo da je vidio neobi├Ęnu svjetlost nad Rtnjem, za koju tvrdi da su lete├Ži tanjiri iz kojih se na ovu planinu spu┼ítaju vanzemaljci, ve├Ž svoje tvrdnje potkrepljuje mno┼ítvom fotografija snimljenih u trenutku kada se ta svjetlost spu┼ítala nad ├Ęudesnu planinu.

Veselin Lazarevi├Ž
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« poslato: 29 Decembar, 2006, 11:19:55 pm »

Pozdrav svima,
recite mi,
da li je iko od vas ikada ├Ęuo neku neobi├Ęnu pri├Ęu vezanu za planinu Rtanj ?

Na internetu sam pro├Ęitao sva┼íta, stavi├Žu vam i linkove ispod,
samo mi recite,
┼íta vi mislite o lete├Žim u┼żarenim loptama, ├Ęudnim pojavama, lekovitom ├Ęaju i sl.

Komentari-pri├Ęe-blogovi:
http://www.boljevac.org.yu/PAGEs/rtanj.htm
http://flyingman.blog381.com/2006/07/27/piramida-u-srbiji/
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2003/06/20/srpski/R03061901.shtml
http://host.sezampro.yu/freebiking/Turoteka/2002/Rtanj/Rtanj.htm
http://sartelcom.com/ET/ufo_nlo/rtanj_ufo.html  EXTRA !
http://www.duap-polaris.hr/html/1990.htm EXTRA ! EXTRA !

Slike:
http://www.prvabeogim.edu.yu/sarcevic/Planinarenje/Slike/Rtanj%20maj%202005/index.html
http://www.prvabeogim.edu.yu/sarcevic/Planinarenje/Slike/Rtanj%20maj%202005/target21.html
Sacuvana
   

 Sacuvana
Stranice: « 1 2   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas511
mod_vvisit_counterJuce189
mod_vvisit_counterOve nedelje2099
mod_vvisit_counterOvog meseca1065