Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Politikaarrow Zavera ili ne?
03 Oktobar, 2022, 08:23:48 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: 1   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Zavera ili ne?  (Procitano 3106 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Vojvoda Tatanka
Stari znalac
***

Karma: +15/-2
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 215

Srbija do Tokija - Crna Gora ko Nokia


WWW
« poslato: 22 Maj, 2008, 09:37:28 pm »

Evo teksta iz danasnjeg Kurira...

"Patrijarh srpski gospodin Pavle je svestan, komunikativan i adekvatno saraĆ°uje tokom nege i rehabilitacionog tretmana, stoji u izveÅ”taju lekara Vojnomedicinske akademije. S obzirom na ovu ĆØinjenicu, nije jasno zaÅ”to je poglavar Srpske pravoslavne crkve razvlaÅ”Ć¦en, a vlast predata Sinodu. Predstavnici teorije zavere smatraju, ne bez argumenata, da je u pitanju pokuÅ”aj krila u SPC koje se zalaže za teÅ”nju saradnju sa KatoliĆØkom crkvom da preuzme kontrolu nad Crkvom.

Da je sve uraĆ°eno bez blagoslova samog patrijarha, svedoĆØi i pisanje jednog dnevnog lista da je dva dana pre Sabora SPC Pavla, koji leži na VMA, posetila troĆØlana crkvena delegacija, koja mu je ponudila da potpiÅ”e ostavku na dužnost koju obavlja. Prema pisanju tog lista, patrijarh je odbio da potpiÅ”e dokument.

TakoĆ°e, malo pre toga je vladika baĆØki Irinej BuloviƦ takoĆ°e donosio odreĆ°eni papir na potpis Njegovoj svetosti patrijarhu Pavlu. Poglavar SPC je taj dokument samo odgurnuo rukom. NaÅ”em izvoru nije poznato Å”ta je pisalo u njemu, ali se pretpostavlja da je to isti papir koji je kasnije donela pojaĆØana, troĆØlana delegacija. Postoji, naravno, moguƦnost i da je u pitanju bila neka druga odluka, koju srpski patrijarh takoĆ°e nije hteo da aminuje. InaĆØe, Irinej BuloviƦ smatra se jednim od predvodnika ekumenistiĆØkog pokreta u SPC i zagovornikom približavanja Pravoslavne i RimokatoliĆØke crkve.

Crkveni analitiĆØar Živica TutiƦ kaže za da su, kad su u pitanju hriÅ”Ć¦anske crkve, kod pravoslavaca i katolika poglavari u principu doživotni, Å”to nije sluĆØaj kod protestanata. On dodaje da, s druge strane, crkva mora pronaƦi unutraÅ”nju snagu i pragmatizam da prevaziĆ°e situaciju kada praktiĆØno nema rukovodioca.

- Ima razliĆØitih stavova u samoj crkvi o tumaĆØenju Ustava SPC u ovakvoj situaciji. Ipak, liĆØno mislim da svaka pravoslavna crkva, kada je u nedoumici o nekom važnom pitanju, treba da se konsultuje i potraži savet od Carigradske patrijarÅ”ije jer je ona prva meĆ°u svima i majka svih pravoslavnih crkava - naglaÅ”ava TutiƦ.
Ovaj teolog kaže da je i u drugim pravoslavnim crkvama bilo sluĆØajeva da poglavari budu zamenjeni kada su duže vreme spreĆØeni da obavljaju dužnost.

- Ali ako se desi da patrijarh ozdravi, on može da razmotri sve odluke koje su u meĆ°uvremenu donete i odluĆØi da li Ʀe se s njima saglasiti, tražiti razjaÅ”njenje ili dopunu - primeƦuje TutiƦ.
Konzilijum lekara sa VMA izjasnio se da ā€žsloženost patrijarhovih oboljenja nalaže da leĆØenje, negu i praƦenje zdravstvenog stanja treba nastaviti u bolniĆØkim uslovimaā€œ. Drugim reĆØima, za sada nema ni govora o prebacivanju na kuƦnu negu. Zbog toga pojedine žeÅ”Ć¦e pristalice patrijarha Pavla smatraju ĆØak da se ovaj, kako ga zovu, živi svetac nalazi u nekoj vrsti bolniĆØkog pritvora. Opravdanje za tako neÅ”to nalaze, izmeĆ°u ostalog, i u ĆØinjenici da ulazna vrata njegove bolniĆØke sobe ĆØuvaju tri kaluĆ°era...."

Da li je u pitanju Zavera, koji su motivi, koji su i ciji interesi da SPC priblizi Rimokatlickoj Crkvi?

Iz svega navedenog - mogu da zakljuĆØim da se vrÅ”i konstantan pritisak na naÅ”eg Partrijaha Pavla da potpiÅ”e papir kojim bi prestala njegova dugogodiÅ”nja PatrijarÅ”ka služba a koji Partrijah po navodima novina veƦ 2 puta odbije da potpiÅ”e... U meni se javlja sumnja da je u pitanju Zavera, koja ima za cilj približavanje KatoliĆØkoj crkvi - A da podsetim da se Srbija ubrzano približava "Evropi", iz ĆØega logiĆØki mogu da povežem ovu priĆØu sa priĆØom TreƦeg Svetskog Poretka, po kome Ʀe svi živeti u jednoj zemlji     u kojoj Ʀe postojati jedna Vera i na ĆØijem Ʀe ĆØelu biti Veliki Monarh... Dakle, onima koji vrÅ”e pritisak na naÅ”eg Partrijaha je jasno u cilju da da naÅ”u Srpsku Pravoslavnu Crkvu približe - ujedine sa RimokatoliĆØkom crkvom, i onda bi se SPC stopila u RimokatoliĆØku i prestala da postoji... Dakle, mislim da žele da ugase naÅ”u pravoslavnu Veru, naÅ”e ObiĆØaje i Svetkovine kako bi nas zaveli pod svoje a znaju da bi posao bio znatno olakÅ”an kada bi uspeli da ugase SPC"...

Sta vi mislite o ovome, da li je Zavera, koji su motivi,interesi i ciljevi ove Zavere? sad

I NAJVAŽNIJE:
Kako da pomognemo i Å”ta možemo da uĆØinimo da spasemo SPC dok joÅ” nije kasno? undecided


* Patrijarh_Pavle.jpg (20.7 KB, 234x350 - pregledano 646 puta.)
« Poslednja izmena: 22 Maj, 2008, 09:59:37 pm Tatanka Jotanka » Sacuvana
« poslato: 22 Maj, 2008, 09:37:28 pm »

 Sacuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas68
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje68
mod_vvisit_counterOvog meseca518