Skip to content

Sokobanja arrow TECHNO ZONEarrow Raèunari i Internetarrow PC novosti i zanimljivosti
27 Novembar, 2022, 09:56:56 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: « 1 2   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: PC novosti i zanimljivosti  (Procitano 13342 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Dacha
Too bad you're fucked up
Vodeæi tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #7 poslato: 14 April, 2007, 07:53:45 pm »

 TDK razvio najmanji NAND flash √®vrsti disk za ra√®unare

Japanska kompanija TDK je objavila da je razvila √®vrsti disk na osnovu NAND flash memorije koji je najmanji u svojoj klasi. Veli√®ina diska je u rangu sa veli√®inom diskova notebook ra√®unara, ali se za razliku od njega ne oslanja na pokretnu rotiraju√¶u mehaniku, ve√¶ na Ň°esnaest 16-gigabitnih √®ipova NAND flash memorije koji povezani daju 32 GB raspoloŇĺivog prostora. Prema tvrdnjama kompanije TDK, disk je oko 20 procenata manji od tipi√®nog 2.5" diska za notebook ra√®unare, manji je potroŇ°a√® i poseduje manje rizike od otkazivanja zbog izostavljanja pokretnih delova. Disk nosi oznaku GBDriver RA5, poseduje ATA interfejs i radi u UltraDMA mode2 reŇĺimu, a maksimalne brzine √®itanja i upisivanja podataka iznose 33.3 MB u sekundi.


* 2497_TDK_ssd.jpg (6.98 KB, 250x174 - pregledano 615 puta.)
Sacuvana
« Odgovor #7 poslato: 14 April, 2007, 07:53:45 pm »

 Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vodeæi tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #6 poslato: 14 April, 2007, 07:50:12 pm »

 MSI P965 Platinum mati√®na plo√®a

MSI je dizajnirao i izbacio na trŇĺiŇ°te MSI P965 Platinum mati√®nu plo√®u, baziranu na Intel P965 Express √®ipsetu. Ono Ň°to je kuriozitet kod ove plo√®e jeste Ň°to je u pitanju, kako tvrdi MSI, prva plo√®a sa podrŇ°kom za Crossfire dualni grafi√®ki reŇĺim na Intel P965 platformi. Ipak, plo√®a ne poseduje dva PCI Express x16 slota, ve√¶ jedan PCI Express x16 i jedan PCI Express x4 slot, tako da √¶e dve grafi√®ke karte imati ukupno 16+4 staza dostupno za svoje potrebe. Plo√®a podrŇĺava poslednje Intelove Core 2 Duo procesore, dolazi sa LGA775 podnoŇĺjem, kao i podrŇ°kom za dvokanalne DDRII 800/667/533 standarde, i FSB od 1066/800/533 MHz. Tu je i 6+1 SATA2 portova sa podrŇ°kom za Matrix RAID, HD Audio, Gigabit LAN, kao i dva PCI slota
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vodeæi tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #5 poslato: 14 April, 2007, 07:48:16 pm »

Plastika otporna na vatru?

Kompanija Sony je uspela da proizvede plastiku otpornu na vatru i to od odba√®enih DVD diskova. Nova plastika otporna na vatru je napravljena od starih DVD diskova (85%), novog usporiva√®a gorenja, stiren elastomera i neorganskog punjenja. Sony navodi da je nova plastika otporna na vatru bolja od trenutno dostupnih i jeftinija zbog upotrebe otpadnih materijala. Nova DVD disk plastika moŇĺe da se koristi za izradu PC ku√¶iŇ°ta. Nije poznato kako je Sony doŇ°ao na ideju da reciklira DVD-ove, ali √¶e sigurno na√¶i na odobravanje korisnika.
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vodeæi tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #4 poslato: 14 April, 2007, 07:47:33 pm »

Seagate pobija svetski rekord

Kompanija Seagate Technology je nedavno objavila rezultate prikazivanja magnetskog snimanja, time postiŇĺu√¶i svetski rekord od 421Gbit/in². Tokom demonstracija koriŇ°√¶ene su vertikalne glave za snimanje a mediji koji su kreirani trenutno dostupnom opremom opravdali su mogu√¶nosti Seagate-a da unaprede tehnologiju za budu√¶nost bez velikih tehnoloŇ°kih promena ili kapitalnih dodataka. Ovakva demonstracija je o√®igledan dokaz kontinuiranog momenta inovacije disk drive-a i reafirmisanja kada se zahtevaju i kapacitet i pristupa√®nostIzvor: IT-svet
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vodeæi tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #3 poslato: 14 April, 2007, 07:45:10 pm »

 Samsung SpinPoint T hard disk

Od svih kompanija koje proizvode Serial ATA hard diskove, Samsung je moŇĺda najmanje agresivan kada je trŇĺiŇ°ni nastup u pitanju, Ň°to se donekle moŇĺe opravdati √®injenicom da je za razliku od kompanija kao Ň°to su Seagate, Maxtor, Western Digital i drugi njegov portfolio daleko raznovrsniji, poŇ°to je firma gigant na polju elektronske industrije i deluje na skoro svim poljima. Ipak, njihovi SpinPoint T hard diskovi namenjeni trŇĺiŇ°tu desktop ra√®unara se mogu meriti sa diskovima gore navedenih kompanija. SpinPoint T poseduje gustinu zapisa od 133 GB po plo√®i, 8/16 MB keŇ° memorije u zavnisnosti od modela, kao i prose√®no vreme pristupa od 8.9 milisekundi. Ono Ň°to je Samsung krasilo i po √®emu su njihovi diskovi postali prepoznatljivi jeste kultura rada, gde se pre svega misli na akustiku kojoj Samsung tradicionalno obra√¶a posebnu paŇĺnju.


* bottom.jpg (16.12 KB, 250x206 - pregledano 638 puta.)
« Poslednja izmena: 14 April, 2007, 07:46:58 pm Dacha » Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vodeæi tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #2 poslato: 14 April, 2007, 07:43:22 pm »

 Multiformatni hibridni DVD disk

Nekolicina inŇĺenjera kompanije Warner su pokuŇ°ali da daju svoju viziju hibridnog formata budu√¶nosti, pokuŇ°avŇ°i da na taj na√®in daju doprinos okon√®anju rata izme√įu razli√®itih DVD formata slede√¶e generacije. Alan Bell i Lewis Ostrover su doŇ°li na ideju o viŇ°eslojnom hibridnom disku, koji bi bio kompatibilan sa svim aktuelnim formatima, ali i dolaze√¶im HD-DVD i Blu-ray formatima. Ceo koncept se zasniva na razli√®itim talasnim duŇĺinama koje laseri koriste da bi √®itali diskove, te je na taj na√®in mogu√¶e kreirati viŇ°eslojni disk, koji bi najprostije re√®eno izgledao ovako - prvi sloj bi bio sloj klasi√®nog CD ili DVD medija, drugi bi bio HD-DVD, a slede√¶i bi bio Blu-ray sloj. Ovakav disk trostrukog formata bi bio neŇ°to skuplji za proizvodnju od aktuelnih reŇ°enja, ali ukoliko bi ga celokupna industrija usvojila bio bi √®ak - jeftiniji. Mnogi najavljuju hibridne plejere i hibridne diskove, da li √¶e nekome po√¶i za rukom da "pomiri" dva teŇ°ko suprotstavljena tabora, ili √¶e pak jedan od dva tabora odneti pobedu - vreme √¶e pokazati.
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vodeæi tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #1 poslato: 10 April, 2007, 03:22:47 pm »

Virus maskiran kao beta verzija IE7

Miko Hiponen, rukovodilac istraŇĺiva√®kog odeljenja kompanije F-Secure, posavetovao je po√®etkom ove nedelje korisnike ra√®unara koji su poslednjih dana primili poruku e-poŇ°te u kojoj im se nudi da preuzmu drugu beta verziju Internet Explorera 7, da to nikako ne √®ine. Po njegovim re√®ima radi se o novom virusu koji zavarava primaoce poruka e-poŇ°te maskiraju√¶i se kao beta verzija IE7, tako da poruku treba obrisati.

Iako se virus krajem proŇ°le i po√®etkom ove nedelje nije raŇ°irio u ve√¶oj meri, Hiponen smatra da je njegovo pojavljivanje zna√®ajno iz viŇ°e razloga. Pre svega, grafi√®ki izgled poruke deluje kao da ona zaista dolazi iz Microsofta, a virus se preuzima biranjem hiperveze koja se nalazi u poruci Ň°to oteŇĺava spre√®avanje njegovog Ň°irenja. "Slanje hiperveze je izgleda postalo popularno me√įu autorima virusa, a √®ini se da ima bolji u√®inak nego slanje priloŇĺene datoteke sa virusom", kaŇĺe Hiponen.

Rizi√®na poruka e-poŇ°te nosi naslov "Preuzimanje Internet Explorera 7" (Internet Explorer 7 Downloads), a navodno dolazi sa adrese admin@microsoft.com. Plava sli√®ica ("u Microsoftovom stilu", kaŇĺe Hiponen) korisnicima nudi preuzimanje druge beta verzije IE7; ako korisnik miŇ°em odabere sli√®icu preuze√¶e datoteku IE 7.exe, u kojoj se krije virus Grum.A.

Pojavljivanje virusa Grum.A zabeleŇĺile su i druge antivirusne kompanije. Prema tvrdnjama antivirusnih stru√®njaka iz kompanije Sophos PLC, virus Grum se Ň°iri tako Ň°to krade adrese iz adresara inficiranog ra√®unara i na njih Ň°alje sopstvenu kopiju koriste√¶i protokol SMTP. Druge karakteristike virusa Grum joŇ° uvek nisu utvr√įene, ali prema re√®ima Grejama Klulija, starijeg tehni√®kog savetnika kompanije Sophos PLC, virusi sli√®ni Grumu obi√®no na napadnutom ra√®unaru instaliraju program za beleŇĺenje korisnikovih otkucaja na tastaturi kako bi doŇ°li do njegovih li√®nih podataka. Na taj na√®in je mogu√¶e uspostaviti mreŇĺu zaraŇĺenih ra√®unara i iskoristiti ih za pokretanje hakerskog napada uskra√¶ivanjem usluga, dodaje Kluli.

Antivirusne kompanije su izvestile da neki filtri za blokiranje neŇĺeljenih poruka e-poŇ°te zasada uspeŇ°no blokiraju novi virus. Te kompanije su opasnost od virusa Grum.A ozna√®ile kao "umerenu", ali i savetovale korisnike ra√®unara da budu oprezni. To se posebno odnosi na korisnike Windowsa, poŇ°to se √®ini da Grum napada samo korisnike tog operativnog sistema. Antivirusni stru√®njaci su joŇ° jednom podsetili korisnike Windowsa da je Microsoft objavio kona√®nu verziju Internet Explorera 7 u oktobru proŇ°le godine, tako da je malo verovatno da se radi o verodostojnoj reklamnoj kampanji kompanije.
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vodeæi tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« poslato: 10 April, 2007, 03:21:15 pm »

Evo jednog posta u kome mozete da stavljate neke vesti i zanimljivosti vezane za racunare,internet....

Yahoo Mail dobija poŇ°tansko sandu√®e neograni√®enog kapaciteta

Kompanija Yahoo saopŇ°tila je da √¶e od maja ove godine korisnicima svoje usluge besplatne elektronske poŇ°te Yahoo Mail omogu√¶iti neograni√®en kapacitet poŇ°tanskog sandu√®eta.

Pove√¶anje kapaciteta poŇ°tanskog sandu√®eta prigodno √¶e obeleŇĺiti desetogodiŇ°njicu usluge Yahoo Mail koja je pokrenuta 1997. godine. Predstavnici kompanije najavili su da √¶e uvo√įenje neograni√®enog kapaciteta trajati nekoliko meseci.

Ostaje da se vidi kako √¶e na ove najave iz kompanije Yahoo reagovati njen konkurent, kompanija Google, koja od 2004. godine tako√įe nudi uslugu besplatne elektronske poŇ°te Gmail. Ta usluga je u po√®etku imala poŇ°tansko sandu√®e kapaciteta 1 GB, a nakon nekoliko pove√¶anja kapacitet sandu√®eta trenutno iznosi 2,5 GB.

Korisnicima usluge Yahoo Mail je kapacitet poŇ°tnskog sandu√®eta 2005. godine pove√¶an sa 100 MB na 1 GB.

Iako √¶e korisnicima usluge Yahoo Mail na raspolaganju stajati poŇ°tansko sandu√®e neograni√®enog kapaciteta, predstavnici kompanije su najavili donoŇ°enje pravila za njegovo koriŇ°√¶enje, ali nisu izneli nikave detalje o tome.
Sacuvana
   

 Sacuvana
Stranice: « 1 2   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas97
mod_vvisit_counterJuce241
mod_vvisit_counterOve nedelje2157
mod_vvisit_counterOvog meseca12093