Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Zdravlje, wellness, ishranaarrow Medicina-zanimljivosti i saveti!
27 Novembar, 2022, 09:09:49 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: « 1 2   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Medicina-zanimljivosti i saveti!  (Procitano 15525 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #3 poslato: 20 April, 2007, 12:00:52 am »

Poroci truju, ali i le├Ęe

Pivo je dobro za krvne sudove, kafa mo┼że da bude zamena za povr├Že i vo├Že, a nikotin daje ose├Žaj opu┼ítenosti i zadovoljstvaUvre┼żeno mi┼íljenje da su poroci, kao ┼íto su pivo, kafa, vino, cigarete, sunce ili bes i nerviranje, ┼ítetni po zdravlje - nije ba┼í potpuno ta├Ęno. Naime, ovi ┼ítetni sastojci u odre├░enim koli├Ęinama mogu da budu i lekoviti.

Pivo

"Sok od hmelja" dugo je bio u senci svojih zdravijih alkoholnih ro├░aka. Iako se ni danas ne savetuje da s crnog vina pre├░ete na pivo, novija istra┼żivanja pokazala su da umereno konzumiranje piva mo┼że da pobolj┼ía rad krvnih sudova. Ipak, od neumerenog pijenja ima vi┼íe ┼ítete nego koristi.

Kafa

Napitak bez kog mnogi ne mogu ni da zamisle po├Ęetak dana izaziva mnoge kontroverze. Razli├Ęita istra┼żivanja pokazala su da je kafa glavni izvor korisnih antioksidanata u na┼íoj ishrani i da mo┼że da smanji rizik od nastanka dijabetesa. Smatra se da kafa mo┼że da uspori nastanak ciroze jetre i pankreatitisa, ┼íto je dobra vest za one koji kafom le├Ęe mamurluk.

Crno vino

Sastavni deo svakodnevne ishrane najzdravijih nacija na svetu - crno vino, ve├Ž je dugo poznato kao saveznik dobrog zdravlja. ┼átiti arterije i deluje protiv raka. Klju├Ęni sastojak je antioksidans resveratrol, koji se nalazi u ko┼żicama crvenog gro┼ż├░a. Najnovija istra┼żivanja povezala su taj sastojak s ve├Žom izdr┼żljivo┼í├Žu, delovanjem protiv bolesti desni i Alchajmerove bolesti. Belo vino nema toliko jako dejstvo.

CigareteOsim ┼íto stvara zavisnost, nikotin podsti├Ęe osloba├░anje hemijskih procesa u mozgu, zbog kojih se osoba ose├Ža opu┼ítenije i zadovoljnije. Me├░utim, to ne zna├Ęi da ne bi trebalo da prestanete da pu┼íite i prona├░ete drugi izvor zadovoljstva.

Sun├Ęanje

Sve je vi┼íe upozorenja na opasnost od ┼ítetnih UV zraka. Ali sunce je i va┼żan izvor vitamina D. Dovoljno je samo 10-15 minuta izlaganja tela suncu dvaput nedeljno da se dobije dovoljno tog vitamina.

Bes

Povremeni ispadi besa dobri su za zdravlje i bolje je naljutiti se nego osetiti razdra┼żljivost, pokazuju studije. Bes je najbolji u umerenim koli├Ęinama. Ako dugo ostanete ljuti, napa┼í├Že vas razni zdravstveni problemi, poput povi┼íenog pritiska, poreme├Žaja spavanja i o┼íte├Ženja plu├Ža.

Izvor: Press
Sacuvana
« Odgovor #3 poslato: 20 April, 2007, 12:00:52 am »

 Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #2 poslato: 19 April, 2007, 11:59:54 pm »

Koji spojevi lekova su izuzetno opasni i da li je dobro piti ih posle jela
Sve zablude o lekovima
Autor: CDC/JS | 17.04.2007 - 11:39

Mnoge zablude vezane su za na├Ęin uzimanja lekova. ┼áta je od svega toga istina, a ┼íta zabluda?
Zabluda br. 1
Istovremeno sme da se pije nekoliko lekova
Neki lekovi jednostavno ne idu jedni s drugima. Ta farmakolo┼íka inkompatibilnost je ponekad korisna: atropin je, na primer, nezamenljiv prilikom trovanja otrovnim gljivama. Ali, nepodudarnost lekova uglavnom smeta ├Ęoveku. Posebno treba obratiti pa┼żnju na antibiotike, jer ih ne treba piti uporedo s tabletama za obaranje temperature, pilulama za spavanje i antihistamicima, sredstvima protiv alergije.
Zabluda br. 2
Pre gutanja, tabletu treba sa┼Żvakati
Obi├Ęne tablete zaista nije lo┼íe malo izdrobiti. Ali, nikako ne treba ┼żvakati tablete pokrivene specijalnim omota├Ęem. One ne├Že biti delotvorne. Postoji i opasnost od ne┼żeljenih reakcija. Na primer, one mogu da o┼ítete sluzoko┼żu ┼żeluca i stvore ozbiljne probleme. U takve tablete spadaju ÔÇ×brufenÔÇť, ÔÇ×ibuprofenÔÇť, ÔÇ×voltarenÔÇť, ÔÇ×indometacinÔÇť.
Zabluda br. 3
Lekovi podjednako deluju na sve
Poznato je da jedan lek druga├Ęije deluje na decu, stare i trudnice. ┼átavi┼íe, lekovito dejstvo takvih lekova kao ┼íto su ÔÇ×eritromicinÔÇť, ÔÇ×verapamilÔÇť i ÔÇ×dijazepamÔÇť slabije je kod ┼żena nego kod mu┼íkarac, a ÔÇ×anaprilinaÔÇť i ÔÇ×tezepamaÔÇť - obrnuto.
Zabluda br. 4
nLekove je
najbolje piti s vodom
Svi lekovi se uzimaju s dosta te├Ęnosti, ali nije svejedno koje. ÔÇ×EritromicinÔÇť je najbolje piti s baznom mineralnom vodom ili mlekom, ÔÇ×indometacinÔÇť i ÔÇ×rezerpinÔÇť s mlekom, ÔÇ×kafetinÔÇť, ÔÇ×teobrominÔÇť i ÔÇ×teofilinÔÇť s kiselim sokovima. Preparati kalcijuma i ÔÇ×eritromicinÔÇť ne smeju da se uzimaju s kiselim sokovima, a ÔÇ×tetraciklinÔÇť s mlekom. Aspirin je najbolje piti s mineralnom vodom baznog sadr┼żaja.
Zabluda br. 5
Lekovi se uzimaju posle jela
Najbolje je piti lekove na┼íte srca. Neke ipak treba uzimati pre jela, ali ne zato ┼íto nam tako vi┼íe odgovara, nego zato ┼íto tako treba. Na primer, ┼żeluda├Ęna kiselina uni┼ítava ÔÇ×eritromicinÔÇť i ÔÇ×penicilinÔÇť. Preparati kalcijuma, uzeti posle jela, mogu s kiselinama iz hrane da obrazuju nerastvorljiv talog. ÔÇ×NeomicinÔÇť i ÔÇ×nistatinÔÇť obrazuju iste taloge sa ┼żu├Ęi. Postoje lekovi koji se uzimaju za vreme jela. Oni poma┼żu ┼żelucu da svari hranu. To su, recimo, ÔÇ×festalÔÇť i ÔÇ×digestalÔÇť. Za vreme obroka se uzimaju i neki preparati koji pospe┼íuju izbacivanje vode iz organizma. Postoje lekovi protiv vi┼íka ┼żeluda├Ęne kiseline ili preparati protiv ├Ęira, koji se uzimaju u trenutku kad se ┼żeludac ispraznio, a kiselina se i dalje lu├Ęi, dakle, sat ili dva posle jela.
Opasne kombinacije
Pojedini lekovi nikako ne smeju da se kombinuju i zato pacijent obavezno mora da ka┼że lekaru koje lekove uzima da se njihovo dejstvo ne bi ÔÇ×sudaraloÔÇť. Uzrok le┼żi u tome ┼íto na┼ía jetra pomo├Žu svojih fermenata razla┼że lekove do krajnjih proizvoda da bi se lak┼íe izlu├Ęili iz organizma. Kad u jetru dospe istovremeno nekoliko supstanci koje mora da razlo┼żi samo jedan ferment jetre, jedan lek se zadr┼żava u telu du┼że od drugog, jer jetra ne mo┼że podjednako brzo da razlo┼żi oba. Zato dejstvo leka mo┼że da se poja├Ęa ili oslabi. Na primer, odavno je prime├Ženo da primena ÔÇ×fenobarbitalaÔÇť, sredstava za spavanje, smanjuje efikasnost preparata koji spre├Ęavaju zgru┼íavanje krvi (antikoagulanata). ÔÇ×FenobarbitalÔÇť usporava razlaganje sli├Ęnih lekova i stoga slabi njihovo dejstvo.

Oprezno sa antibioticima
Problem su i antibiotici. Na primer ÔÇ×eritromicinÔÇť ne treba piti s preparatom za le├Ęenje visokog pritiska ÔÇ×nifedipinomÔÇť, antiestrogenom ÔÇ×tamoksifenomÔÇť, nekim antidepresivima, lekom za aritmiju ÔÇ×hinidinomÔÇť i tabletama za smirenje ÔÇ×dijazepamomÔÇť. Obratite pa┼żnju i na analgetike koji su na bazi kofeina, po┼íto se zna da kofein ima neverovatno svojstvo da poja├Ęava dejstvo drugih lekova. Kofein tako├░e sni┼żva toksi├Ęko dejstvo ÔÇ×paracetamolaÔÇť na jetru.

Izvor: Blic
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #1 poslato: 19 April, 2007, 11:57:47 pm »

Opasan gubitak zuba
Autor: B. Tasi├Ž | 17.04.2007 - 11:41

Neredovna i nesavesna higijena zuba i usne ┼íupljine za posledicu naj├Ęe┼í├Že ima gubitak zuba. Interesantno je da je ovaj problem postao sve u├Ęestaliji i da sve mla├░a populacija ostaje bez zuba.
- Analiziraju├Ži populaciju pacijenata tokom poslednjih petnaest godina svoje stomatolo┼íke prakse, do┼íao sam do veoma zanimljivih statisti├Ękih rezultata - ka┼że za ÔÇ×BlicÔÇť dr spec. Milan Kulja├Ęa. - Tako, na primer, i ┼żenska i mu┼íka populacija pacijenata ima u proseku od dva, pa ├Ęak do 22 izva├░ena zuba koji nedostaju u vilicama, a neki pacijenti trpe takvu krezubost ├Ęak i do 15 godina, tj. toliko im treba da pojedine izva├░ene zube protetski nadoknade - obja┼ínjava dr Kulja├Ęa.
Posledice i komplikacije su velike.
- Usled vi┼íegodi┼ínjeg nedostatka pojedinih zuba dolazi do razli├Ęitih komplikacija. Kao prvo, nastaje pomeranje zuba oko upra┼żnjenog mesta u sam taj prostor, tj. njihovo naginjanje u te prostore. Usled toga dolazi do disharmonije u balansu zagrizaja i do spu┼ítanja samog zagrizaja. Opet kao posledica toga mo┼że do├Ži do pomeranja i udaljenih zuba u vilici, a neki put i do bolova u donjovili├Ęnom zglobu usled spu┼ítanja zagrizaja. Nekada je suvi┼íe kasno da se posle velike vremenske distance pacijentu ponovo rekonstrui┼íe zagrizaj - ka┼że dr Kulja├Ęa.
Zabrinjavaju├Že ├Ęinjenica je svakako i to da mala deca ostaju bez zuba.
- Da, na kraju sa velikim razo├Ęaranjem moram da konstatujem veliku nemarnost roditelja dece od pet do 10 godina, koji uop┼íte ne obu├Ęavaju svoju decu o higijeni usta i zuba, pa ├Ęak poni┼ítavaju efekte edukacije dece na tu temu u vrti├Žima i ┼íkolama. Isto tako ne vode decu stomatologu, pa ├Ęesto zbog propalih prvih stalnih zuba pomenuti moraju da se vade.
Pove├Žane posete stomatolozima
U poslednjih nekoliko godina se rapidno pove├Žao broj pacijenata koji veoma redovno dolaze kod stomatologa, i to ├Ęesto - na svakih ┼íest meseci, ne prepu┼ítaju├Ži ni┼íta slu├Ęaju. To su uglavnom pacijenti kojima lepota i stanje njihovih zuba direktno uti├Ęe na posao (rad u bankama, stranim kompanijama i, uop┼íte, uslu┼żnim delatnostima).

Izvor: Blic
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« poslato: 19 April, 2007, 11:56:43 pm »

Kako se zaštititi od krpelja
Autor: CDC/MA | 17.04.2007 - 11:43

├łim do├░e toplije vreme opasnost od krpelja postaje sve ve├Ža. Ovi paraziti se ├Ęim otopli penju na vlati trave, listove i ┼żbunje u parkovima i ba┼ítama. Kada ├Ęovek do├░e u kontakt s travom, krpelji prelaze na ode├Žu i ko┼żu, tra┼że├Ži na njoj neko mekano mesto (naj├Ęe┼í├Že u pregibu kolena, u predelu polnih organa, ispod pazuha ili iza u┼íiju), gde zarivaju svoju rilicu.
Po┼íto krpelj u trenutku uboda izlu├Ęuje neku vrstu anestetika, mi ga i ne ose├Žamo. Vi┼íak krvi parazit ponovo ispu┼íta na mesto uboda i preko nje nam prenosi bakterije i viruse. Krpelji, pre svega, prenose krpeljni meningoencefalitis - KME, i lamjsku bolest. Prvi simptomi krpeljnog meningoencefalitisa su povi┼íena temperatura, uko├Ęen vrat i glavobolja. Kod te┼żih oblika upala zahvata ceo mozak, a posledice su o┼íamu├Ženost, smetnje pri govoru i gutanju, oduzetost pojedinih delova tela.
Mnogo ├Ęe┼í├Že se javlja borelioza, koju izaziva bakterija borrelia. Zbog nespecifi├Ęnih simptoma (umor, iscrpljenost, ├Ęeste glavobolje) i blagog toka bolest nije lako prepoznati. Znak za uzbunu je crvenilo ko┼że prstenastog oblika posle uboda. U tom slu├Ęaju odmah se javite lekaru.
Mere zaštite:
- Dok se šetate, izbegavajte travu.
- Ruke, podlaktice, zglobove stopala, listove, ├Ęarape i pantalone poprskajte sredstvom protiv krpelja.
- Nosite zatvorenu obu├Žu.
- Ko┼żu svakog dana pregledajte, a delove koje ne mo┼żete da vidite opipajte.
- Ako vam se krpelj zaka├Ęio za ko┼żu, ne posipajte uljem, jer ├Že izlu├Ęiti vi┼íe pljuva├Ęke.
- Krpelja odstranite pomo├Žu specijalne pincete. Uhvatite ┼íto manji deo ko┼że, ali pazite da ne zgnje├Ęite krpelja. Vucite ga sve dok se sam ne odvoji od ko┼że.
- Poprskajte mesto uboda rastvorom za dezinfekciju i javite se lekaru.

Izvor: Blic
Sacuvana
   

 Sacuvana
Stranice: « 1 2   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas90
mod_vvisit_counterJuce241
mod_vvisit_counterOve nedelje2150
mod_vvisit_counterOvog meseca12086