Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Zdravlje, wellness, ishranaarrow Medicina-zanimljivosti i saveti!
01 Decembar, 2022, 08:21:44 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: 1 2 »   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Medicina-zanimljivosti i saveti!  (Procitano 15529 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #11 poslato: 04 Maj, 2007, 02:11:37 pm »

Seks kao lek ÔÇô ni u snovima
Neumoran vitez u krevetu
Ko u postelju odlazi pod teretom briga, neka se ne nada uspešnom seksu

Vitez u krevetu posle te┼íkog danaÔÇôskoro nemogu├Ža misijaKo u krevet odlazi pod teretom briga, sa glavom punom nezavr┼íenih poslova, uz vi┼íak popijenih ├Ęa┼íica kojima je hteo sve to da izbri┼íe, neka se ne nada uspe┼ínom seksu.

Nekada se govorilo da je ┼żena odmor ratnika, ali, dana┼ínji mu┼íkarac, ubrzan do stanja pucanja, glave pune nezavr┼íenih poslova i stresova, sve te┼że uspeva da bude neumoran vitez u krevetu posle dnevnog boja na poslovnom planu.

Seksolozi su utvrdili da mu┼íkarac kada shvati da je njegova polna mo├Ž okrnjena, naj├Ęe┼í├Že zabija glavu u pesak. Zna├Ęi, ni┼íta ne preduzima, a to ga samo udaljava od partnerke. Samopouzdanje pada, jer te┼íko je iza├Ži iz za├Ęaranog kruga briga, alkohola, posla, stresova, definisati problem, ali je, sude├Ži po tome kako se odvija ┼żivot prose├Ęnog mu┼íkarca, najte┼że sebe zamisliti u ordinaciji lekara kome se obja┼ínjava kako dolazi do popu┼ítanja u krevetu.

Amerikanci su napravili isra┼żivanje me├░u mu┼íkarcima srednjih godina koji redovno odlaze na posao i imaju sre├░en ┼żivot i zaklju├Ęili kako mnogi od njih strahuju da ├Že se ÔÇ×toÔÇŁ dogoditi jednog dana i njima. Istra┼żiva├Ęi sa bostonskog univerziteta su u├Ęesnicima ankete preporu├Ęili da ne ├Ęekaju takav trenutak, pitaju├Ži se kada ├Že se to dogoditi, ve├Ž da bez odlaganja izdvoje malo vremena i posvete ga kontroli op┼íteg zdravlja. Tu je klju├Ę ÔÇô dobro op┼íte zdravlje ima veliki uticaj na mu┼íku seksualnost, ali o tome treba misliti pre nego ┼íto se epizode neuspeha ponavljaju.
Mu┼íkarci koji su jo┼í u mladim danima morali kod lekara zbog visokog krvnog pritiska, ┼íe├Žerne bolesti ili nekog oboljenja srca, imaju velikih izgleda da u starosti budu suo├Ęeni sa impotencijom. Me├░utim, oni koji brinu o svom op┼ítem zdravstvenom stanju, tako ┼íto ├Že odr┼żavati dobru kondiciju kretanjem ili izabranom fizi├Ękom aktivno┼í├Žu, voditi ra├Ęuna o tome ┼íta jedu i piju, i u poznim godinama u┼żiva├Že u mladala├Ękom seksualnom ┼żivotu.
D. Pavi├Ževi├Ž

Izvor: Politika
Sacuvana
« Odgovor #11 poslato: 04 Maj, 2007, 02:11:37 pm »

 Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #10 poslato: 04 Maj, 2007, 02:09:41 pm »

Crno vino smanjuje rizik od mo┼żdanog udaraCrno vino mo┼że za┼ítititi mozak od o┼íte├Ženja posle pretrpljenog mo┼żdanog udara, a ispijanje nekoliko ├Ęa┼ía dnevno mo┼że preduprediti tu bolest, otkrili su ameri├Ęki nau├Ęnici.

U poku┼íajima da bolje shvate delovanje crnog vina nau├Ęnici s Univerziteta "D┼Żons Hopkins" u Baltimoru, u ameri├Ękoj dr┼żavi Merilend, davali su mi┼íevima umerenu dozu jedne supstance otkrivene u kori i semenu crnog gro┼żdja, a potom su kod njih izazvali o┼íte├Ženja mozga sli├Ęna kao pri mo┼żdanom udaru.

Nau├Ęnici su otkrili da su o┼íte├Ženja bila znatno manja - ├Ęak za oko 40 odsto - nego kod mi┼íeva kod kojih su izazvana sli├Ęna o┼íte├Ženja, ali kojima nije davana ta supstanca zvana resveratrol, izvestila je agencija Rojters.

Vodja nau├Ęnog tima Silven Dor i njegove kolege objavili su rezultate svog ispitivanja, koje je delimi├Ęno finansirala ameri├Ęka vlada, na konferenciji Dru┼ítva za nurolo┼íke nauke u Atlanti.

"Ovim istra┼żivanjem smo donekle otkrili ono ┼íto bi mogao biti specifi├Ęni mehanizam na koji vino povoljno deluje na zdravlje", rekao je Dor. "Crno vino pove├Žava otpornost ├Želija protiv o┼íte├Ženja koja im mogu naneti slobodni radikali".

Istra┼żivanje je pokazalo da resveratrol podi┼że u mozgu nivoe enzima heme oksigenaze koji je ve├Ž poznat po tome ┼íto ┼ítiti nervne ├Želije od o┼íte├Ženja.

Koristi od konzumiranja umerenih koli├Ęina crnog vina mogu se objasniti ├Ęinjenicom ┼íto vino aktivira anti-oksidantski sistem heme oksigenaze.

"Crno vino se preporu├Ęivalo za srce, a sada smo otkrili i njegov specijalni uticaj kod mo┼żdanog udara", rekao je Dor i dodao da rezultati ispitivanja govore da i preventivno ispijanje crnog vina mo┼że biti delotvorno.

Proces fermentacije u proizvodnji vina podsti├Ęe koncentraciju resveratrola, podsetio je Dor, ali je napomenuo da su potrebna dalja istra┼żivanja da bi se ova otkri├Ža na mi┼íevima prenela na ljude.

Koli├Ęina vina koja bi se morala piti da bi se osetila korist od resveratrola zavisi├Že od te┼żine pojedine osobe i koncentracije te supstance u vinu, rekao je Dor i dodao da bi oko dve ├Ęase dnevno verovatno bile dovoljne.

Izvor: MTS-Mondo
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #9 poslato: 04 Maj, 2007, 02:08:01 pm »

Osteoporoza poga├░a oba pola
Jogurt kosti ├Ęuva
Obavezna preventiva je svakodnevna šetnja i uzimanje namirnica koje su bogate kalcijumom

U cilju prevencije redovno konzumirati mle├Ęne proizvodeOsteoporoza je metaboli├Ęko oboljenje kostiju, koje je progresivno i sistemsko. Karakteri┼íu je gubitak ko┼ítane mase, usled gubitka kalcijuma u kostima, odnosno redukcije ko┼ítane mase, ┼íto smanjuje ├Ęvrstinu ko┼ítanog tkiva i pove├Žava poroznost kostiju, a to za posledicu ima pove├Žan rizik od nastajanja preloma. Nekada se u na┼íoj zemlji malo znalo i govorilo o ovom oboljenju, ali dana┼ínja saznanja i pa┼żnja koja se poklanja njenom  dijagnostikovanju i le├Ęenju u skladu je sa svetskim trendovima.

Dr Olga Popovi├Ž-Mladenovi├Ž, specijalista fizijatrije, ka┼że da osteoporoza nije samo bolest ┼żena u menopauzi, od ovog metaboli├Ękog oboljenja kostiju mogu oboleti i mu┼íkarci i mla├░e ┼żene, jer gubitak ko┼ítane mase poga├░a podjednako oba pola.

ÔÇô Iako se osteoporoza naj├Ęe┼í├Že javlja kod ┼żena nakon menopauze, nije isklju├Ęivo u vezi sa ┼żivotnim dobom. Ova bolest kostiju javlja se i kao posledica drugih oboljenja ili dugotrajne primene lekova koji izazivaju demineralizaciju kostiju. Kortikoidi se optu┼żuju kao naj├Ęe┼í├Že primenjivani lekovi koji dovode do osteoporoze. Do ove bolesti dovode i druga hroni├Ęna zapaljenska oboljenja, razna hematolo┼íka oboljenja i dugotrajne imobilizacije, ali osteoporoza se javlja i u trudno├Ži. Tako├░e, postoje i uro├░ene osteoporoze koje se javljaju kao posledica poreme├Žaja u sintezi ko┼ítanog tkiva. Naj├Ęe┼í├Ža je postmenopauzalna osteoporoza, koja nastaje usled smanjenja funkcije jajnika i estrogena u krvi u menopauzalnom periodu, kada po├Ęinje ubrzani gubitak ko┼ítane mase. Osim toga, hipogonadizam (poreme├Žaj lu├Ęenja testosterona), alkoholizam, poreme├Žaj rada ┼ítitne ┼żlezde i paratiroidne ┼żlezde, transplantacija organa faktori su rizika za nastanak osteoporoze kod mu┼íkaraca ÔÇô obja┼ínjava dr Popovi├Ž-Mladenovi├Ž.

Prema re├Ęima na┼íe sagovornice, savremenim dijagnosti├Ękim metodama osteoropoza se mo┼że otkriti u ranom stadijumu bolesti. Denziometrom se meri gustina kostiju, odnosno koli├Ęina minerala koju kost sadr┼żi, ├Ęime mo┼że da se predvidi mogu├Ži rizik od preloma.

ÔÇô Merenje gustine kostiju je bezbolno i preporu├Ęuje se jednom godi┼ínje, a ukoliko postoji neki od faktora rizika onda na ┼íest meseci. Le├Ęenje je najuspe┼ínije kombinovanjem medikamenata i fizikalnom terapijom. Kod nas postoje dobri lekovi, koji se mogu dobiti na recept. Fizikalno le├Ęenje je sistem koji obuhvata odre├░eni program terapija, koji je isklju├Ęivo individualan. Ta├Ęnije, svakome ponaosob se odre├░uju ve┼żbe i terapije. Tako├░e, primenjuje se i impulsivno magnetno polje niske frekvencije kojim se stimuli┼íu ko┼ítane ├Želije da primaju vi┼íe kalcijuma. Najbolji efekat je kada se kombinuje sa lekovima. Osobe koje imaju osteopeniju (po├Ęetak sni┼żavanja kalcijuma u kostima) moraju preventivno da imaju fizikalnu terapiju. Prevencija osteoporoze ima za cilj spre├Ęavanje gubitka ko┼ítane mase do nivoa za nastajanje frakture, a cilj terapije je da odr┼żi postoje├Že stanje ili da se popravi ko┼ítana gustina iznad rizika za nastanje fraktura ÔÇô istakla je dr Popovi├Ž-Mladenovi├Ž.

Prema njenim re├Ęima, obavezna preventiva za sve podrazumeva pravilan na├Ęin ishrane, svakodnevnu ┼íetnju i ve┼żbe, otklanjanje faktora rizika, uzimanje kalcijuma putem hrane.

ÔÇô U preventivne svrhe dovoljno je redovno jesti jogurt, sir, ribu, povr├Že, kelj, kupus, a, nikako, na svoju ruku, treba uzimati lekove za podizanje nivoa kalcijuma ÔÇô naglasila je dr Olga Popovi├Ž-Mladenovi├Ž.

Gordana Ba┼íovi├Ž

Izvor: Politika
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #8 poslato: 04 Maj, 2007, 02:06:18 pm »

Na Institutu ÔÇ×DedinjeÔÇť prof. dr ┼áavo iz Pariza primenio novu metodu

Ve┼íta├Ęki prsten umesto sr├Ęanog zaliska


Najpoznatiji stru├Ęnjak u kardiologiji, profesor dr Salivan ┼áavo iz Pariza operisao je ├Ęetiri pacijenta sa te┼íkim anomalijama srca u Institutu za kardiovaskularne bolesti ÔÇ×DedinjeÔÇť. Tom prilikom prezentovao je novu metodu kojom se uspe┼íno re┼íavaju retke i uro├░ene bolesti sr├Ęanih ┼íupljina i zaliska. U svetu ova tehnika se primenjuje samo u klinici ÔÇ×MejoÔÇť u Americi i u bolnici ÔÇ× ┼Żor┼ż PompiduÔÇť u Parizu, gde radi dr ┼áavo.

Metodu je dr ┼áavo zajedno sa dr Karpatijevim prvi put primenio jo┼í 1980. godine. Od tada su ura├░ena 262 operaciona zahvata. Specifi├Ęnost intervencija je u tome ┼íto se primenjuje kod Ep┼ítajnove anomalije, retke i uro├░ene bolesti desnih sr├Ęanih ┼íupljina i zaliska.

- Radi se rekonstrukcija sr├Ęanog zaliska, koji je potpuno nepravilno postavljen, i vra├Ža se u normalan anatomski polo┼żaj. Da bi se taj zalistak oja├Ęao, postavlja se ve┼íta├Ęki prsten, koji je specijalno dizajniran za desnu polovinu srca. Organizam pacijenta ne odbacuje taj prsten, ve├Ž se on nakon tri meseca sam oblo┼żi ├Želijama i postaje deo srca. To je vrlo kompleksna procedura. Operacija traje izme├░u ├Ęetiri i pet sati - obja┼ínjava dr Slobodan Mi├Žovi├Ž, kardiohirurg u Institutu ÔÇ×DedinjeÔÇť.

Ep┼ítajnovu anomaliju ima oko 0,5 odsto pacijenata od ukupnog broja svih uro├░enih anomalija srca. Ti pacijenti brzo se zamaraju, a kod onih kod kojih to jako dugo traje ├Ęak ne mogu da se popnu ni na pet stepenika. Imaju znake popu┼ítanja desnog dela srca, ┼íto se manifestuje oticanjem nogu i gubitkom vazduha. Tako├░e, imaju problema sa sr├Ęanim ritmom, ┼íto zna├Ęi da srce radi nepravilno.

- Uspe┼ínost ove operacije je 95 odsto. Pacijent ima bolji kvalitet ┼żivota, a koli├Ęina lekova koju uzima svodi se na minimum. Ve├Žina njih mo┼że da vodi potpuno normalan ┼żivot. Me├░utim, kod nas se ovakvi pacijenti nisu hirur┼íki le├Ęili. Bilo je nekoliko poku┼íaja da se zameni oboleli zalistak, me├░utim, rezultati su bili daleko siroma┼íniji. Zalistak smo kompletno vadili i stavljali ve┼íta├Ęki, koji je bio napravljen od specijalnog biolo┼íkog materijala. Na┼żalost, kvalitet ┼żivota pacijenata nije bio dobar - isti├Ęe dr Mi├Žovi├Ž.

Na predavanju koje je dr┼żao, dr ┼áavo slikovito je objasnio uspe┼ínost ove metode.

- Operisao sam dvadesetogodi┼ínju devojku iz Pariza koja nije mogla da se popne ni na tri stepenika. Posle dve godine kada je do┼íla na kontrolu, rekla mi je da je prvi put u ┼żivotu kupila patike za d┼żoging - obja┼ínjava dr ┼áavo.

Ina├Ęe, intervencija u Americi ko┼íta oko 150.000 dolara. Ove operacije za ├Ęetiri pacijenta su besplatne, odnosno sve tro┼íkove je snosio RZZZO.

Ova metoda ├Že se ubudu├Že primenjivati u Institutu ÔÇ×DedinjeÔÇť, jer je uglednom stru├Ęnjaku svaki put asistirao drugi doma├Ži hirurg, tako da su na┼íi stru├Ęnjaci sada obu├Ęeni da samostalno primenjuju ovaj zahvat.


  izvor:
   blic
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #7 poslato: 04 Maj, 2007, 02:02:54 pm »

Bez bola u le├░ima   

Ako spadate me├░u ljude koji se zbog ├Ęestog boravka za ra├Ęunarom ┼żale na bolove u le├░ima, nemojte se ose├Žati usamljeno. Osamdeset procenata populacije ┼żali se na isti problem. Zbog toga u toku dana (ako ga provodite u sede├Žem polo┼żaju) poku┼íajte da odr┼żite fiziolo┼íke krivine ki├Ęme. U tome vam mo┼że pomo├Ži jastu├Ęi├Ž koji zadr┼żava ki├Ęmu u pravilnom polo┼żaju.

Trudite se da izbegavate dugo stajanje u mestu. Neaktivnost je ono ┼íto izaziva mi┼íi├Žnu slabost. Poku┼íajte da spavate na umereno tvrdoj podlozi i koristite jastuk koji prati prirodnu krivinu vrata. Izbegavajte preterano visoke jastuke. Redovno ve┼żbajte. Ve┼żbanjem mi┼íi├Ži postaju dovoljno sna┼żni i elasti├Ęni da vas bez problema mogu dr┼żati u pravilnom polo┼żaju celog dana. Za┼ítitite svoja le├░a pravilnim tehnikama podizanja i no┼íenja. Pri podizanju predmeta s poda savijte kolena. Te┼że predmete nosite s obe ruke i ┼íto bli┼że telu. Nosite udobne cipele koje ├Že biti dobra potpora telu, a pri sedenju, hodanju i stajanju pazite na svoje dr┼żanje: ispravite glavu tako da brada bude paralelna s tlom, a ramena prirodno opu┼ítena.

Ukoliko imate materijalnih mogu├Žnosti, priu┼ítite sebi povremeno medicinsku ili relaksacionu masa┼żu. Tako ├Žete opustiti napete mi┼íi├Že i stimulisati cirkulaciju u manje aktivnim delovima tela. Ukoliko samo malo povedete ra├Ęuna o na├Ęinu na koji sedite, stojite ili hodate, postoji velika mogu├Žnost da izbegnete neugodne bolove u ki├Ęmi i ramenima. Naravno, ne bi bilo lo┼íe ni da se povremeno, ├Ęisto radi rekreacije, pozabavite plivanjem, tokom kojeg se aktivno reanimiraju svi delovi ki├Ęme. Ne morate se rekreirati stalno, ali barem jednom mese├Ęno mo┼żete posvetiti pa┼żnju sebi i svojoj ki├Ęmi kako biste izbegli bolove.
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #6 poslato: 04 Maj, 2007, 01:55:59 pm »

Muzika i psihi├Ęki razvoj dece
Ubrzava razvoj mozga
Muzika blagotvorno deluje na kognitivni razvoj pa bi muzi├Ęko obrazovanje trebalo da bude deo pred┼íkolskog i osnovnog obrazovanja

Bolji memorijski kapaciteti kod dece koja svirajuPrema jednoj ameri├Ękoj studiji, kod dece koja poha├░aju ├Ęasove muzike mozak se br┼że razvija i takva deca bolje pamte.
Istra┼żiva├Ęi tvrde da su prona┼íli prvi dokaz veze izme├░u muzi├Ękih treninga i bolje pa┼żnje kod dece. Nakon jedne godine, muzi├Ęki obrazovana deca pokazala su bolje rezultate na testu memorije, ┼íto se odnosi i na osnovne umne ve┼ítine, kao ┼íto su pismenost, verbalna memorija, matematika i IQ (koeficijent inteligencije). Istra┼żiva├Ęi dodaju da muzika treba da bude deo pred┼íkolskog i osnovnog obrazovnog programa.
Rezultate istra┼żivanja su potvrdila i skeniranja mozga, a objavljeni su u ┼żurnalu nau├Ęnoistra┼żiva├Ękog instituta u Torontu. Nau├Ęnike nije iznenadio napredak u muzi├Ękim ve┼ítinama, muzi├Ękom ume├Žu koji su deca ostvarila nakon godinu dana lekcija. Ono ┼íto nisu o├Ęekivali jeste pove├Žanje nemuzi├Ękih memorijskih sposobnosti, i to ve├Ž od ├Ęetvrte godine ┼żivota.

Osim toga, ova istra┼żivanja su pokazala da je vreme koje je potrebno mozgu da reaguje smanjivano iz godine u godinu, ┼íto zna├Ęi da, kako su deca odrastala i sazrevala, transmisija izme├░u neurona postajala je br┼ża. Generalni memorijski kapaciteti kod dece koja su u├Ęila muziku bili su bolji nego kod dece koja nisu poha├░ala ├Ęasove muzike.

Nau├Ęnici su zaklju├Ęili da muzi├Ęki treninzi uti├Ęu na povezanost generalnih kognitivnih funkcija koje se ti├Ęu pam├Ženja i pa┼żnje... Njihov op┼íti stav je da muzika blagotvorno deluje na kognitivni razvoj i da muzi├Ęko obrazovanje treba da bude deo pred┼íkolskog i osnovnog obrazovanja.

K. P.

Izvor: Politika
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #5 poslato: 04 Maj, 2007, 01:54:10 pm »

Umereno pijenje korisno za starije ┼żene

Starije ┼żene koje piju alkoholna pi├Ža u preporu├Ęenim granicama od jedne do dve ├Ęa┼íe dnevno, imaju bolje izglede za pre┼żivljavanje i starenje u dobrom zdravlju od onih koje uop┼íte ne piju ili piju samo sporadi├Ęno, pokazalo je istra┼żivanje stru├Ęnjaka sa australijskog Univerziteta Njukasla.

Ovim istra┼żivanjem obuhva├Žene su 12.432 ┼żene starosti od 70 do 75 godina, koje su pra├Žene od 1996. do 2002, izve┼ítava Rojters.

Ispostavilo se da su mnogo ve├Žem riziku od smrti bile izlo┼żene one medju ispitanicama koje nisu uop┼íte ili su retko pile, od onih koje su redovno pile jedno do dva pi├Ža tri do ┼íest dana u nedelji.

Osim toga, ┼żene koje nisu pile su na kraju istra┼żivanja imale sa stanovi┼íta zdravlja ni┼żi kvalitet ┼żivota, bile u gorem mentalnom stanju od ljubiteljki dobre kapljice, a i njihovi rezultati na standardnim testovima dru┼ítvenog funkcionisanja bili su slabiji nego kod ispitanica koje su redovno umereno pile.

Vodja istra┼żivanja dr D┼żuli Bajlz nagla┼íava da se povoljni rezultati odnose samo na ┼żene koje su imale naviku da umereno piju i pre po├Ęetka istra┼żivanja. Prema tome, ┼żenama od 70 i vi┼íe godina, koje u ranijem ┼żivotu nisu ili su retko pile, ne bi ni┼íta koristilo da otpo├Ęnu sa svakodnevnim pijenjem pod stare dane.

Medjutim, australijsko istra┼żivanje je takodje pokazalo da starije dame koje su imale naviku da isuvi┼íe piju u dotada┼ínjem ┼żivotu, mogu da imaju zdravstvenih koristi ukoliko smanje broj ├Ęa┼íica.

Sve u svemu, ┼żene stare od 70 do 80 godina, koje su navikle da redovno umereno piju, slobodno mogu da nastave s tom navikom jer je to bezbedno, pa ├Ęak i blagotvorno za njih, osim ako ima zbog neke bolesti lekari ne brane alkohol, poruka je dr Bajlz i njenog tima.

Jo┼í nije jasno zbog ├Ęega je umereno pijenje alkohola blagotovorno za starije ┼żene. Da li je u pitanju sam alkohol, ili mo┼żda dobra svojstva vina (za koje se ispostavilo da je najomiljenije pi├Že starijih Australijanki)?

Ima i mi┼íljenja da zdravstvena blagodet dolazi od dru┼ítvenih kontakata koji naj├Ęe┼í├Že prate konzumiranje alkohola. Uz to, jedna danska studija je pokazala da su ┼żene koje piju vino sklonije zdravijoj ishrani, pa i tu mo┼żda le┼żi uzrok njihovog boljeg zdravlja u odnosu na trezvene ispisnice.


Izvor: MTS-Mondo
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #4 poslato: 20 April, 2007, 12:02:12 am »

Krvne grupe A, B i AB pretvorene u nultuDanski stru├Ęnjaci sa Univerziteta u Kopenhagenu, otkrili su na├Ęin da, primenom novootkrivenih enzima, pretvore krv grupe A, B i AB u krv veoma tra┼żene, univerzalne nulte krvne grupe, koja se mo┼że davati svima.

Razlika medju krvnim grupama poti├Ęe od tipa molekula, zvanog aglutinogen, koji se nalazi na povr┼íini crvenih krvnih zrnaca. Ukoliko se pome┼ía krv grupa A, B ili AB, mo┼że do├Ži do medjusobnog prijanjanja crvenih krvnih zrnaca, dok kod me┼íanja krvi nulte grupe s krvlju neke druge grupe nema takve reakcije.

Vi┼íe od dve decenije svetski nau├Ęnici poku┼íavaju da, uklanjanjem povr┼íinskih proteina s crvenih krvnih zrnaca, stvore univerzalne krvne ├Želije.

Jedno istra┼żivanje je 2000. godine pokazalo da se crvena krvna zrnca tipa B, mogu preobratiti u krvne ├Želije tipa O i da je tako izmenjena krv mogla bezbedno da se daje osobama nulte i A krvne grupe. Ovaj postupak je, medjutim, bio prakti├Ęno neisplativ zbog velike koli├Ęine enzima potrebnih da se obavi konverzija.

Danski tim, na ├Ęelu sa dr Henrikom Klauzenom, je u ove svrhe iskoristio dva dosad nepoznata enzima, koji i u malim koli├Ęinama efikasno otklanjaju A i B aglutinogen s povr┼íine crvenih krvnih zrnaca.

Ovim se otvara mogu├Žnost proizvodjnje univerzalnih crvenih krvnih zrnaca, ├Ęime bi mogla da se pobolj┼ía snabdevenost medicinskih ustanova krvlju i unapredi bezbednost transfuzije.

Izvor: MTS-Mondo
Sacuvana
   

 Sacuvana
Stranice: 1 2 »   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas57
mod_vvisit_counterJuce295
mod_vvisit_counterOve nedelje871
mod_vvisit_counterOvog meseca57