Skip to content

Sokobanja arrow TECHNO ZONEarrow RaĂšunari i Internetarrow Koliko su opasni MySpace i Facebook?
01 Decembar, 2022, 12:57:56 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Koliko su opasni MySpace i Facebook?  (Procitano 58557 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
VodeĂŠi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #68 poslato: 31 Januar, 2010, 02:26:20 pm »

TreĂŠina korisnika Interneta upotrebljava samo jednu lozinku

Kompanija Sophos objavila je rezultate svog istraĆŸivanja upotrebe Interneta, koji pokazuju da 33 posto korisnika upotrebljava samo jednu lozinku za pristup razliĂšitim Web lokacijama. Opreznih korisnika je tek 19 posto – prema navodima predstavnika Sophosa ti korisnici “nikada ne upotrebljavaju istu lozinku dva puta”.

U sliĂšnom istraĆŸivanju koje je kompanija Sophos obavila pre tri godine broj korisnika koji upotrebljavaju samo jednu lozinku je iznosio 41 posto. Grejam Kluli, stariji tehniĂški savetnik u Sophosu, smatra da je podatak da je za tri godine samo 8 posto korisnika Interneta uoĂšilo vaĆŸnost upotrebe “snaĆŸne” lozinke veoma zabrinjavajuĂŠi.

“Ogromna popularnost druĆĄtvenih mreĆŸa i raznovrstan izbor naloga za pristup velikom broju razliĂšitih Web lokacija, pravi su rudnik zlata za hakere i druge zlonamernika na MreĆŸi“, smatra Kluli. “Upotreba samo jedne lozinke za pristup Facebooku i Amazonu, ali i bankarskom raĂšunu, predstavlja veoma riziĂšno i nedgovorno ponaĆĄanje. Jednom kada neki haker provali neĂšiju lozinku, samo je pitanje trenutka kada ĂŠe pristupiti poverljivim podacima korisnika“, dodaje Kluli.

“Razumljivo je zbog ùega korisnici upotrebljavaju reùi iz reùnika kada smiơljaju lozinku. Meðutim, ima mnogo boljih naùina za pravljenje neprobojne lozinke – odaberite reùenicu i sastavite lozinku od poùetnih slova svake reùi u reùenici. Ili, da bi je uùinili joơ komplikovanijom, zamenite neke reùi brojevima“, savetuje korisnike Interneta Grejam Kluli. (G.B.)
Sacuvana
« Odgovor #68 poslato: 31 Januar, 2010, 02:26:20 pm »

 Sacuvana
Sale-X
Administrator
VodeĂŠi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #67 poslato: 31 Januar, 2010, 02:16:40 pm »

Korisnici Facebooka nemaju tajni

Kompanija Sophos, specijalizovana za antivirusni softver, uradila je istraĆŸivanje u kome su ispitivali u kojoj meri korisnici Facebooka vode raĂšuna o zaĆĄtiti svojih privatnih podataka.

Zaposleni u Sophosovoj filijali u Australiji otvorili su dva laĆŸna profila na Facebooku i otpoĂšeli istraĆŸivanje kojim je obuhvaĂŠeno 100 nasumiĂšno izabranih korisnika Facebooka. Sa laĆŸnih profila poslali su na naloge 100 korisnika zahtev da postanu prijatelji. Zahtev sa jednog naloga je odmah automatski prihvatilo 41%, a sa drugog Ăšak 46% korisnika Facebooka.

<a href="http://www.youtube.com/v/9LPRaiu0Y8M&amp;rel=0&amp;fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/9LPRaiu0Y8M&amp;rel=0&amp;fs=1</a>


Èim su postali “prijatelji”, istraĆŸivaĂšima sa laĆŸnih Sophosovih naloga omoguĂŠen je kod 89% korisnika pristup informacijama o datumu roĂ°enja, adresama elektronske poĆĄte i drugim privatnim podacima. Kod viĆĄe od polovine korisnika moglo se pristupiti i podacima o adresi stanovanja, a mnogi su potpuno otvoreno sa “laĆŸnim” korisnicima podelili informacije o svojim porodicama i mnogim drugim detaljima iz privatnog ĆŸivota.

ViĆĄe informacija o Sophosovom istraĆŸivanju moĆŸete videti ovde. (A.S.)
Sacuvana
Sale-X
Administrator
VodeĂŠi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #66 poslato: 31 Januar, 2010, 02:15:25 pm »

Smatra se da je obrisati svoj profil, kao i sve tragove o sebi, na Facebooku jednostavna stvar. Za obiĂšne korisnike i jeste, ipak za one koji su iznenada poĂšeli da preziru druĆŸenje putem mreĆŸe ili jednostavno imaju toliki broj prijatelja i aktivnosti da je potrebno previĆĄe vremena za njihovo trajno uklanjanje, postoji usluga nazvana Web 2.0 Suicide Machine namenjena „proĆŸdiranju“ Facebook, ali i sliĂšnih profila. TaĂšnije postojala je do sada.

Operateri lokacije SuicideMachine.org, preko L.A. Timesa tvrde da je Facebook blokirao IP adrese ove aplikacije i time onemoguéio korisnicima da koriste navedenu uslugu. Aktiviranjem usluge SuicideMachine pokreée se program koji temeljno uklanja prijatelje, grupe i komentare korisnika profila koji se briơe. Automatizovani proces obavlja sve pred korisnikovim oùima. Nakon brisanja profil se dodaje u grupu „Social Network Suiciders“ i menja se njegova pristupna ơifra kako korisnici ne bi doơli u iskuơenje i pristupili svojim nalozima.

Operateri lokacije SuicideMachine.org navode da je za automatsko samoubistvo profila sa oko 1000 prijatelja potrebno neĆĄto manje od sat vremena. ObiĂšnom korisniku bi bilo potrebno viĆĄe od 9 sati da ruĂšno obriĆĄe iste podatke.

Facebook je blokirao IP adrese usluge Suicide Machine jer je, kako se navodi, doĆĄlo do zloupotrebe, ali do tog trenutka viĆĄe od 500 korisnika je iskoristilo uslugu i obrisalo preko 50.000 prijatelja iz svojih profila.

Operateri lokacije SuicideMachine.org pokuĆĄavaju da pronaĂ°u reĆĄenje problema i traĆŸe pomoĂŠ blagonaklonih ljudi sa ekspertizom u podeĆĄavanju servera. I dok Facebook ne dozvoljava svojim korisnicima upotrebu automatskog samoubistva, korisnici ostalih druĆĄtvenih mreĆŸa, kao ĆĄto su Twitter, MySpace i LinkedIn i dalje mogu koristiti ovu uslugu. Do ovog trenutka preko 204.000 komentara na Twitteru je obrisano koristeĂŠi servis Suicide Machine.

Nije iznenaĂ°ujuĂŠe da je jedan od razloga blokiranja usluge na Facebooku i njena zloupotreba od strane nezadovoljnih bivĆĄih prijatelja ili ljutih partnera. Postavlja se samo pitanje, da li se ovakva zloupotreba moĆŸe nazvati ubistvo na Facebooku? (I.S.)
Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
VodeĂŠi tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053

daj rakije!


« Odgovor #65 poslato: 27 Septembar, 2009, 01:54:09 am »

kvalifikovao si se... pocepao si ga 100%
Sacuvana
Sale-X
Administrator
VodeĂŠi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #64 poslato: 24 Septembar, 2009, 09:45:09 pm »

wow
Sacuvana
M4K1
Gost
« Odgovor #63 poslato: 24 Septembar, 2009, 12:01:41 pm »

hehe :)
Sacuvana
Vladimir
Stari znalac
***

Karma: +85/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 208


« Odgovor #62 poslato: 24 Septembar, 2009, 04:53:48 am »

ako te smaraju friendovi na facebook, uradi sledeĂŠe:

obuci belo odelo, uzmi jednu motornu testeru, kupi jedno prase, iskasapi ga motornom i slikaj se posle tako uĆĄljipan u krv sa testerom u ruci, nakaĂšiĆĄ sliku na facebook i sigurno ĂŠe svi da te ostave na miru! grin

ja sam to ovako ↓

Sacuvana
M4K1
Gost
« Odgovor #61 poslato: 23 Septembar, 2009, 10:46:22 pm »

ako te smaraju friendovi na facebook, uradi sledeĂŠe:

obuci belo odelo, uzmi jednu motornu testeru, kupi jedno prase, iskasapi ga motornom i slikaj se posle tako uĆĄljipan u krv sa testerom u ruci, nakaĂšiĆĄ sliku na facebook i sigurno ĂŠe svi da te ostave na miru!

Sacuvana
   

 Sacuvana
Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas10
mod_vvisit_counterJuce295
mod_vvisit_counterOve nedelje824
mod_vvisit_counterOvog meseca10