Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Aktuelnostiarrow Problemi mladih u Sokobanji
28 Januar, 2022, 02:48:49 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: 1 2 »   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Problemi mladih u Sokobanji  (Procitano 7579 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #8 poslato: 03 Decembar, 2008, 08:00:44 pm »

Акциони план Министарства омладине и спорта ускоро пред владом
ПРОМЕНЕ ЗА МЛАДЕ

За разлику од свих до сада усвојених акционих планова, овај има детаљно разрађен буџет за 2009. за сваку предвиђену активност. Предложено да Фонд за младе таленте добије милијарду пет стотина и девет милиона динара. Посебна пажња за осетљиве групе младих

У Министарству омладине и спорта припремили су Предлог акционог плана и крајем октобра га проследили на 17 адреса са којих би до средине новембра требало да стигне званично мишљење о овом документу којим ће се спроводити Национална стратегија за младе усвојена у мају ове године. Уколико ставови буду позитивни, а предлагачи верују да ће тако и бити, Акциони план изложен на око 300 страна биће послат крајем овог месеца у владу на разматрање, јер министарски тим има последњу реч и даје зелено светло за примену.
За разлику од свих до сада усвојених акционих планова, овај има детаљно разрађен буџет за 2009. годину за сваку активност која је предвиђена и пројекцију буџета за период од 2010. до 2014. јер је прављен за период од 2009. до 2014. У тој пројекцији буџета тачно је наведено које министарство треба да обезбеди колико средстава и из којих извора, да би активности које су ту дате заиста биле и остварене.
- С обзиром на то да смо Акциони план припремали интерсекторски као и стратегију, он садржи низ активности и мера за које није надлежно само Министарство омладине и спорта, него и друга министарства. Зато је јасно прецизирано шта је то што треба да се обезбеди из донаторских средстава, из буџета или, на пример, из касе локалне самоуправе - објашњава Снежања Клашња, помоћник министра омладине и спорта.
Према овом документу, у наредној години предвиђено је да највише новца добије Фонд за младе таленте. Ресорно министарство је предложило да се за идућу годину из буџета Републике Србије одвоји милијарду и пет стотина девет милиона динара за фонд, што је скоро три пута више у односу на издвајања за 2008. Међутим, та диспропорција потиче и из чињенице да је Одлука о оснивању Фонда за младе таленте Републике Србије ступила на снагу тек 2. августа и да пројекција буџета за 2008. годину није рађена у складу са новом одлуком.
- Ми нисмо сигурни да ће влада заиста одобрити толико средстава, али је то пројекција да се исплате максимални износи свима који имају право да конкуришу - каже Клашња.
Следећа велика новчана ставка предвиђена је за остваривање права на једнаке шансе свих младих у друштву, а посебно оних који живе у тешким условима. Овај циљ практично у себи садржи све области које су битне за младе, посебно за оне који припадају категорији осетљивих група. Ту се мисли на сиромашне, младе са инвалидитетом, на сеоске средине, ромску децу...
У јавности се често жучно расправља о критеријумима за младе таленте и о специфичним случајевима или примерима изузетно талентованих младих људи који не испуњавају старосне или неке друге услове. На питање да ли сада има простора за изузетке који потврђују правила, Клашња одговара потврдно и каже да у ÔÇ×Одлуци о образовању фонда стоји да фонд учествује у финансирању образовања и усавршавања младих талената и наставника у износу до 830.000 динара по кориснику у случајевима када за то постоје оправдани разлозиÔÇť.
За разлику од претходног периода, у фонду сада расписују конкурс за доделу награда. До сада су они који су освајали награде аплицирали за средства, уколико су знали за одлуку.
- Фонд за младе таленте је 27. октобра расписао конкурс за награде ученицима средњих школа и студентима за постигнуте успехе на такмичењима у земљи и иностранству у току 2007. године и сви могу да конкуришу до 15. новембра. У плану је да се већ почетком 2009. објави конкурс за остварења постигнута у 2008. У Одлуци о образовању фонда наведено је да је минимална награда 40 хиљада, а максимална 500 хиљада динара. Стручна комисија фонда ће утврдити и предложити фонду начин на који ће се рангирати регионална и међународна такмичења, врсту награда и висину износа за освојено прво, друго и треће место.
Први конкурс ће бити објављен већ у фебруару, а након тога би у априлу и мају требало да буду објављени конкурси за стручну праксу у иностранству и за студирање у земљама ЕУ.
У горуће проблеме младе популације спадају проблеми који се односе на образовање, информисање и запошљавање. То су три аспекта која су издвојили млади када су учествовали у прављењу стратегије и Акционог плана, тако да се у овим документима налази низ мера које би сви актери требало да примене заједничким снагама да се побољша положај младих и да се, првенствено, створе услови за брже запошљавање. У Србији је проценат младих који раде знатно нижи од просека ЕУ. Заправо, преко 40 одсто младих људи је незапослено (у бројкама то износи око 250 хиљада), док је тај постотак у ЕУ двоструко мањи.
Та неповољна слика може да се поправи и популаризацијом идеја о самозапошљавању и примамљивим понудама јер и у свету важи гесло да пословна будућност лежи управо у малим предузећима. Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и предузетништво и норвешка организација ÔÇ×Бусинесс Иноватион ПрограмсÔÇť, у сарадњи са Министарством омладине и спорта и Министарством економије и регионалног развоја, израдили су пројекат ÔÇ×Развој омладинског предузетништваÔÇť. Средства у вредности од око 456 хиљада евра за реализацију пројекта обезбедила је Краљевина Норвешка.
Према подацима Националне службе за запошљавање, 90 одсто нових радних места у 2008. расписала су управо мала предузећа, а најмање захтева је стигло из великих компанија.
У Акционом плану посебан акценат се ставља и на отварање локалних канцеларија за младе, по могућству у свим локалним самоуправама. До сада је отворено 50 локалних канцеларија за младе, а 42 су у поступку отварања, тако да у Министарству омладине и спорта процењују да ће више од половине локалних самоуправа имати локалне канцеларије.
- Оне су један од механизама за спровођење Акционог плана за младе зато што сматрамо да ће им омогућити да своје потребе задовоље на нивоу који је њима најближи, а то су у овом случају локалне самоуправе. Ту млади треба да добијају све врсте информација које су за њих битне, па и о различитим програмима неформалног образовања, који могу да се реализују управо у том простору - појашњава Клашња.
О. Николић


Антрфилеи:

САВЕТ И ЗАКОН

У фокусу Акционог плана је и успостављање институционалног оквира за реализацију омладинске политике, што значи да ће се кренути у израду закона о младима који би требало да регулише многа питања. У плану је и оснивање Националног савета за младе са представницима младих, државних органа и невладиних организација.
- Желимо да млади заиста учествују у доношењу одлука које су за њих битне. Хоћемо да омогућимо младима да заиста постану носиоци активног развоја друштва. Да им пружимо могућност да могу да иду и ван земље, да уче у иностранству, али и да се врате и примене стечена знања. Акциони план обухвата све области које су од значаја за младе - и здравље и запошљавање, одрживи развој и безбедност младих, неговање здравих стилова живота. Покушавамо да, као и стратегија, на интерсекторски начин објединимо напоре друштва да утичу на промену, квалитет живљења и учешћа младих - каже Снежана Клашња, помоћник министра за омладину и спорт.

ДОНАЦИЈЕ

Министарство омладине и спорта је припремило и веома важан пројекат вредан два милиона евра за који покушава да нађе донатора. Пошто ће средства за спровођење АП из ИПА програма бити доступна тек 2011, у овом министарству траже донаторе који би омогућили почетак свеобухватне имплементације већ у првим месецима следеће године. У Министарству верују да ће се средства за реалиазцију АП обезбедити у потпуности и кроз буџет, донације и учешће локалних самоуправа.

Sacuvana
« Odgovor #8 poslato: 03 Decembar, 2008, 08:00:44 pm »

 Sacuvana
Vladimir
Stari znalac
***

Karma: +85/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 208


« Odgovor #7 poslato: 03 Decembar, 2008, 01:19:16 pm »

daj rakije! - ...i u caj i u mleko... jel to to....?

nije ...
vidim nisi uradio domaci zadatak, pogledaj Jaganjca.
Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053

daj rakije!


« Odgovor #6 poslato: 03 Decembar, 2008, 02:30:12 am »

pogresan sistem vrednosti se ispravlja uklanjanjem losih primera tj. uzora i stavljanjem na njihovo mesto moralno ispravnih, al' kako? jedino raditi sam na sebi te vremenom postati uzor.
 ali onaj ko sebe stavlja kao uzor postaje vodja, vodju prati masa, masa se mora organizovati da bi delovala, delovanje mase mora imati cilj, ako je cilj mase i uzora promena mora postati deo vlasti ili sama vlast, znaci organizovanje u stranku i izbori, ili puske u ruke pa na barikade da bi zbacila vlast koja ne moze vise predstavljati uzor...

daj rakije! - ...i u caj i u mleko... jel to to....?
Sacuvana
Vladimir
Stari znalac
***

Karma: +85/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 208


« Odgovor #5 poslato: 02 Decembar, 2008, 09:56:46 pm »Naravno, sla┼żem se sa ovim ta├Ękama koje je Sale-X izneo ali ...    Oj-ha

pogre┼ían sistem vrednosti i nedostatak socijalne svesti bez volje ka pozitivnoj promeni ko├Ęi bilo kakav napredak ...  Uuuh

ovde neki ljudi mnogo ozbiljno do┼żivljavaju sami sebe ...

Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053

daj rakije!


« Odgovor #4 poslato: 02 Decembar, 2008, 09:12:41 pm »

opet cu ja da zakeram, ali Sale-X to je borba unutar sistema po pravilima sistema koji je visestruko zasticen mehanizmima odbrane od bilokakvog progresivnog delovanja, cak je i angazovanje u nekom podmlatku /mlade demokrate, mladi liberali, hitler jugent, radikal-mladici/ samo jedan od odbrambenih mehanizama ove neo-demokratije....
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #3 poslato: 02 Decembar, 2008, 08:48:54 pm »

Ranije
Mladi danas nemaju onu radost ┼żivota koju su imali na┼íi roditelji 70tih i 80tih godina. ├łinjenica je da se mladi danas okupljaju u kafi├Žima koji ne pru┼żaju onu pravu vrstu socijalnog zbli┼żavanja koja je mladima potrebna. ├łinjenica je i da nemaju alternative u Sokobanji (ne ra├Ęunaju├Ži obaveznu ┼íkolu).

Crkvena zajednica
Smatram da bi Crkvena zajednica op┼ítine Sokobanja izgradnjom Parohijskog doma pomogla mladima u me├░usobnom zbli┼żavanju i re┼íavanju aktuelnih problema koje mu├Ęe tinejd┼żere. Mladima bi duhovnici mogli pomo├Ži da se li├Ęno i duhovno izgrade u dobre ljude pune razumevanja.

Sportske aktivnosti
Druga mogu├Žnost mladima je da sportski anga┼żuju. U Sokobanji postoji fudbalski klub, ko┼íarka┼íki klub, stonoteniserski klub, planinarsko udru┼żenje "O┼ítra ├Ęuka". Sa izgradnjom sportske hale bi├Že otvorene nove mogu├Žnosti (za treniranje tenisa tokm zime i sl.).

Aktivacija u zajednici
Tako├░e, korisno bi bilo da se kreiraju mehanizmi koji ├Že du┼żi period omogu├Žiti mladima da se uklju├Ęe u procese izgradnje pozitivnih vrednosnih stavova zajednice koji bi pokrenuli kreativne impulse. ├łinjenica jeste da  omladina ┼żeli da se uklju├Ęi, ali ne zna gde i kako. To zna├Ęi da na┼íe dru┼ítvo nije na pravi na├Ęin postavilo okvire koji omogu├Žavaju aktivizam mladih ili nema poverenja u mlade. Pitanje je i koliko mladi imaju poverenja u institucije Sokobanje? Postoji li saradnja institucija i organizacija iz razli├Ęitih sektora koje otvaraju mogu├Žnosti za aktivno uklju├Ęivanje mladih u dru┼ítvo?

Mladima bi trebalo da otvore mogu├Žnost da se aktivno uklju├Ęe u dru┼ítvena de┼íavanja, kao i da na njih uti├Ęu svojim delovanjem i ostvarenjem li├Ęnih ideja, kreirati programe u organizaciji mladih. Op┼ítina bi mogla ponuditi ├░a├Ękim parlamentima otvoren konkurs za realizaciju nekih sportskih, kulturnih ili drugih aktivnosti. Nakon analize stanja i dono┼íenja predloga ├░a├Ęki parlament bi mogao natrag dostaviti SO svoje predloge ├Ęiju bi opravdanost i eventualnu realizaciju mogli ostvariti.

Školski sistem
┼áto se ┼íkolskog sistema ti├Ęe, u├Ęenici koji izraze ┼żelju da poha├░aju gra├░ansko vaspitanje imaju mogu├Žnost da se upoznaju sa funkcionisanjem dru┼ítvenog i politi├Ękog sistema, ┼íto je prvi i va┼żan korak za kasnije adekvatno dru┼ítveno delovanje.

Kao vannastavna aktivnost, koja u├Ęenicima omogu├Žava da iska┼żu svoje mi┼íljenje i razgovaraju o problemima koji se ti├Ęu dru┼ítvenog ┼żivota u koji su uklju├Ęeni, pa ├Ęak i da predla┼żu re┼íenja nadle┼żnim institucijama, u mnogim ┼íkolama formiraju se ├░a├Ęke skup┼ítine.

Politi├Ęka aktivnost
Sli├Ęna situacija je i u politi├Ękim partijama ÔÇô ├Ęak i partije koje u ├Ęlanstvu imaju veliki procenat mladih, u rukovode├Žim telima tih istih partija mladih gotovo da i nema. Neke politi├Ęke partije imaju organizovane podmlatke koji imaju zna├Ęajnu ulogu u razvoju i promociji budu├Žih mladih politi├Ęara. Uostalom, na┼í poslanik je po zanimanju nastavnik fizi├Ęke kulture. Mo┼żda bi i on mogao u stilu zapadnja├Ękih politi├Ęara da odr┼żi predavanje pred ├░acima osnovne i srednje ┼íkole i da se konsultuje sa predstavnicima ├░a├Ękog parlamenta i da razmotri mogu├Žnost da li neko od nadle┼żnih iz Beograda mo┼że da sponzori┼íe ostvarenje kreativnih ideja mladih Sokobanj├Ęana.
Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053

daj rakije!


« Odgovor #2 poslato: 02 Decembar, 2008, 07:16:36 pm »

ajde da ja kao dezurni cinik recem nesto...
kao sto rece i sve je to in vain; stena funkcionise, uno funkcionise, zevs funkcionise jer nekome donosi zaradu. ucenici puse jer na tome zaradjuju duvanske kompanije i nikome ne pada na pamet da taj narkotik poravna sa ostalim narkoticima /zivelo licemerje/. kome bi donosili zaradu bioskop i pozoriste?, nikome, jos bi opstinski kokosari morali da izdvoje za to deo onoga sto su mislili da ukradu...
a profesore batali, oni se samo koprcaju da nekako prezive ovaj zivot, svesni toga da njihova inteligencija opada sa svakim casom koji odrze....

ali ako imas snage i zelje da se boris, bori se, ja ne branim...
mene mrzi iskreno...
Sacuvana
i
Stari znalac
***

Karma: +19/-2
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 180


WWW
« Odgovor #1 poslato: 02 Decembar, 2008, 04:51:06 pm »

Odavno sam na svom blogu pisao o tome, a i ovde, nekoliko puta. But in vain...

http://furious-blog.info/?p=35
Sacuvana
   

 Sacuvana
Stranice: 1 2 »   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas30
mod_vvisit_counterJuce227
mod_vvisit_counterOve nedelje1049
mod_vvisit_counterOvog meseca9870