Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Aktuelnostiarrow Problemi mladih u Sokobanji
26 Septembar, 2022, 01:03:42 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: 1 2 »   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Problemi mladih u Sokobanji  (Procitano 7964 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
VodeƦi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #8 poslato: 03 Decembar, 2008, 08:00:44 pm »

Акциони план Министарства омладине и спорта ускоро пред владом
ПРОМЕНЕ ЗА МЛАДЕ

За разлику од свих до сада усвојених акционих планова, овај има детаљно разрађен буџет за 2009. за сваку предвиђену активност. Предложено да Фонд за младе таленте добије милијарду пет стотина и девет милиона динара. Посебна пажња за осетљиве групе младих

У Министарству омладине и спорта припремили су Предлог акционог плана и крајем октобра га проследили на 17 адреса са којих би до средине новембра требало да стигне званично мишљење о овом документу којим ће се спроводити Национална стратегија за младе усвојена у мају ове године. Уколико ставови буду позитивни, а предлагачи верују да ће тако и бити, Акциони план изложен на око 300 страна биће послат крајем овог месеца у владу на разматрање, јер министарски тим има последњу реч и даје зелено светло за примену.
За разлику од свих до сада усвојених акционих планова, овај има детаљно разрађен буџет за 2009. годину за сваку активност која је предвиђена и пројекцију буџета за период од 2010. до 2014. јер је прављен за период од 2009. до 2014. У тој пројекцији буџета тачно је наведено које министарство треба да обезбеди колико средстава и из којих извора, да би активности које су ту дате заиста биле и остварене.
- С обзиром на то да смо Акциони план припремали интерсекторски као и стратегију, он садржи низ активности и мера за које није надлежно само Министарство омладине и спорта, него и друга министарства. Зато је јасно прецизирано шта је то што треба да се обезбеди из донаторских средстава, из буџета или, на пример, из касе локалне самоуправе - објашњава Снежања Клашња, помоћник министра омладине и спорта.
Према овом документу, у наредној години предвиђено је да највише новца добије Фонд за младе таленте. Ресорно министарство је предложило да се за идућу годину из буџета Републике Србије одвоји милијарду и пет стотина девет милиона динара за фонд, што је скоро три пута више у односу на издвајања за 2008. Међутим, та диспропорција потиче и из чињенице да је Одлука о оснивању Фонда за младе таленте Републике Србије ступила на снагу тек 2. августа и да пројекција буџета за 2008. годину није рађена у складу са новом одлуком.
- Ми нисмо сигурни да ће влада заиста одобрити толико средстава, али је то пројекција да се исплате максимални износи свима који имају право да конкуришу - каже Клашња.
Следећа велика новчана ставка предвиђена је за остваривање права на једнаке шансе свих младих у друштву, а посебно оних који живе у тешким условима. Овај циљ практично у себи садржи све области које су битне за младе, посебно за оне који припадају категорији осетљивих група. Ту се мисли на сиромашне, младе са инвалидитетом, на сеоске средине, ромску децу...
У јавности се често жучно расправља о критеријумима за младе таленте и о специфичним случајевима или примерима изузетно талентованих младих људи који не испуњавају старосне или неке друге услове. На питање да ли сада има простора за изузетке који потврђују правила, Клашња одговара потврдно и каже да у ā€žОдлуци о образовању фонда стоји да фонд учествује у финансирању образовања и усавршавања младих талената и наставника у износу до 830.000 динара по кориснику у случајевима када за то постоје оправдани разлозиā€œ.
За разлику од претходног периода, у фонду сада расписују конкурс за доделу награда. До сада су они који су освајали награде аплицирали за средства, уколико су знали за одлуку.
- Фонд за младе таленте је 27. октобра расписао конкурс за награде ученицима средњих школа и студентима за постигнуте успехе на такмичењима у земљи и иностранству у току 2007. године и сви могу да конкуришу до 15. новембра. У плану је да се већ почетком 2009. објави конкурс за остварења постигнута у 2008. У Одлуци о образовању фонда наведено је да је минимална награда 40 хиљада, а максимална 500 хиљада динара. Стручна комисија фонда ће утврдити и предложити фонду начин на који ће се рангирати регионална и међународна такмичења, врсту награда и висину износа за освојено прво, друго и треће место.
Први конкурс ће бити објављен већ у фебруару, а након тога би у априлу и мају требало да буду објављени конкурси за стручну праксу у иностранству и за студирање у земљама ЕУ.
У горуће проблеме младе популације спадају проблеми који се односе на образовање, информисање и запошљавање. То су три аспекта која су издвојили млади када су учествовали у прављењу стратегије и Акционог плана, тако да се у овим документима налази низ мера које би сви актери требало да примене заједничким снагама да се побољша положај младих и да се, првенствено, створе услови за брже запошљавање. У Србији је проценат младих који раде знатно нижи од просека ЕУ. Заправо, преко 40 одсто младих људи је незапослено (у бројкама то износи око 250 хиљада), док је тај постотак у ЕУ двоструко мањи.
Та неповољна слика може да се поправи и популаризацијом идеја о самозапошљавању и примамљивим понудама јер и у свету важи гесло да пословна будућност лежи управо у малим предузећима. Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа и предузетништво и норвешка организација ā€žБусинесс Иноватион Програмсā€œ, у сарадњи са Министарством омладине и спорта и Министарством економије и регионалног развоја, израдили су пројекат ā€žРазвој омладинског предузетништваā€œ. Средства у вредности од око 456 хиљада евра за реализацију пројекта обезбедила је Краљевина Норвешка.
Према подацима Националне службе за запошљавање, 90 одсто нових радних места у 2008. расписала су управо мала предузећа, а најмање захтева је стигло из великих компанија.
У Акционом плану посебан акценат се ставља и на отварање локалних канцеларија за младе, по могућству у свим локалним самоуправама. До сада је отворено 50 локалних канцеларија за младе, а 42 су у поступку отварања, тако да у Министарству омладине и спорта процењују да ће више од половине локалних самоуправа имати локалне канцеларије.
- Оне су један од механизама за спровођење Акционог плана за младе зато што сматрамо да ће им омогућити да своје потребе задовоље на нивоу који је њима најближи, а то су у овом случају локалне самоуправе. Ту млади треба да добијају све врсте информација које су за њих битне, па и о различитим програмима неформалног образовања, који могу да се реализују управо у том простору - појашњава Клашња.
О. Николић


Антрфилеи:

САВЕТ И ЗАКОН

У фокусу Акционог плана је и успостављање институционалног оквира за реализацију омладинске политике, што значи да ће се кренути у израду закона о младима који би требало да регулише многа питања. У плану је и оснивање Националног савета за младе са представницима младих, државних органа и невладиних организација.
- Желимо да млади заиста учествују у доношењу одлука које су за њих битне. Хоћемо да омогућимо младима да заиста постану носиоци активног развоја друштва. Да им пружимо могућност да могу да иду и ван земље, да уче у иностранству, али и да се врате и примене стечена знања. Акциони план обухвата све области које су од значаја за младе - и здравље и запошљавање, одрживи развој и безбедност младих, неговање здравих стилова живота. Покушавамо да, као и стратегија, на интерсекторски начин објединимо напоре друштва да утичу на промену, квалитет живљења и учешћа младих - каже Снежана Клашња, помоћник министра за омладину и спорт.

ДОНАЦИЈЕ

Министарство омладине и спорта је припремило и веома важан пројекат вредан два милиона евра за који покушава да нађе донатора. Пошто ће средства за спровођење АП из ИПА програма бити доступна тек 2011, у овом министарству траже донаторе који би омогућили почетак свеобухватне имплементације већ у првим месецима следеће године. У Министарству верују да ће се средства за реалиазцију АП обезбедити у потпуности и кроз буџет, донације и учешће локалних самоуправа.

Sacuvana
« Odgovor #8 poslato: 03 Decembar, 2008, 08:00:44 pm »

 Sacuvana
Vladimir
Stari znalac
***

Karma: +85/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 208


« Odgovor #7 poslato: 03 Decembar, 2008, 01:19:16 pm »

daj rakije! - ...i u caj i u mleko... jel to to....?

nije ...
vidim nisi uradio domaci zadatak, pogledaj Jaganjca.
Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
VodeƦi tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053

daj rakije!


« Odgovor #6 poslato: 03 Decembar, 2008, 02:30:12 am »

pogresan sistem vrednosti se ispravlja uklanjanjem losih primera tj. uzora i stavljanjem na njihovo mesto moralno ispravnih, al' kako? jedino raditi sam na sebi te vremenom postati uzor.
 ali onaj ko sebe stavlja kao uzor postaje vodja, vodju prati masa, masa se mora organizovati da bi delovala, delovanje mase mora imati cilj, ako je cilj mase i uzora promena mora postati deo vlasti ili sama vlast, znaci organizovanje u stranku i izbori, ili puske u ruke pa na barikade da bi zbacila vlast koja ne moze vise predstavljati uzor...

daj rakije! - ...i u caj i u mleko... jel to to....?
Sacuvana
Vladimir
Stari znalac
***

Karma: +85/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 208


« Odgovor #5 poslato: 02 Decembar, 2008, 09:56:46 pm »Naravno, slažem se sa ovim taĆØkama koje je Sale-X izneo ali ...    Oj-ha

pogreÅ”an sistem vrednosti i nedostatak socijalne svesti bez volje ka pozitivnoj promeni koĆØi bilo kakav napredak ...  Uuuh

ovde neki ljudi mnogo ozbiljno doživljavaju sami sebe ...

Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
VodeƦi tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053

daj rakije!


« Odgovor #4 poslato: 02 Decembar, 2008, 09:12:41 pm »

opet cu ja da zakeram, ali Sale-X to je borba unutar sistema po pravilima sistema koji je visestruko zasticen mehanizmima odbrane od bilokakvog progresivnog delovanja, cak je i angazovanje u nekom podmlatku /mlade demokrate, mladi liberali, hitler jugent, radikal-mladici/ samo jedan od odbrambenih mehanizama ove neo-demokratije....
Sacuvana
Sale-X
Administrator
VodeƦi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #3 poslato: 02 Decembar, 2008, 08:48:54 pm »

Ranije
Mladi danas nemaju onu radost života koju su imali naÅ”i roditelji 70tih i 80tih godina. ƈinjenica je da se mladi danas okupljaju u kafiƦima koji ne pružaju onu pravu vrstu socijalnog zbližavanja koja je mladima potrebna. ƈinjenica je i da nemaju alternative u Sokobanji (ne raĆØunajuƦi obaveznu Å”kolu).

Crkvena zajednica
Smatram da bi Crkvena zajednica opÅ”tine Sokobanja izgradnjom Parohijskog doma pomogla mladima u meĆ°usobnom zbližavanju i reÅ”avanju aktuelnih problema koje muĆØe tinejdžere. Mladima bi duhovnici mogli pomoƦi da se liĆØno i duhovno izgrade u dobre ljude pune razumevanja.

Sportske aktivnosti
Druga moguƦnost mladima je da sportski angažuju. U Sokobanji postoji fudbalski klub, koÅ”arkaÅ”ki klub, stonoteniserski klub, planinarsko udruženje "OÅ”tra ĆØuka". Sa izgradnjom sportske hale biƦe otvorene nove moguƦnosti (za treniranje tenisa tokm zime i sl.).

Aktivacija u zajednici
TakoĆ°e, korisno bi bilo da se kreiraju mehanizmi koji Ʀe duži period omoguƦiti mladima da se ukljuĆØe u procese izgradnje pozitivnih vrednosnih stavova zajednice koji bi pokrenuli kreativne impulse. ƈinjenica jeste da  omladina želi da se ukljuĆØi, ali ne zna gde i kako. To znaĆØi da naÅ”e druÅ”tvo nije na pravi naĆØin postavilo okvire koji omoguƦavaju aktivizam mladih ili nema poverenja u mlade. Pitanje je i koliko mladi imaju poverenja u institucije Sokobanje? Postoji li saradnja institucija i organizacija iz razliĆØitih sektora koje otvaraju moguƦnosti za aktivno ukljuĆØivanje mladih u druÅ”tvo?

Mladima bi trebalo da otvore moguƦnost da se aktivno ukljuĆØe u druÅ”tvena deÅ”avanja, kao i da na njih utiĆØu svojim delovanjem i ostvarenjem liĆØnih ideja, kreirati programe u organizaciji mladih. OpÅ”tina bi mogla ponuditi Ć°aĆØkim parlamentima otvoren konkurs za realizaciju nekih sportskih, kulturnih ili drugih aktivnosti. Nakon analize stanja i donoÅ”enja predloga Ć°aĆØki parlament bi mogao natrag dostaviti SO svoje predloge ĆØiju bi opravdanost i eventualnu realizaciju mogli ostvariti.

Å kolski sistem
Å to se Å”kolskog sistema tiĆØe, uĆØenici koji izraze želju da pohaĆ°aju graĆ°ansko vaspitanje imaju moguƦnost da se upoznaju sa funkcionisanjem druÅ”tvenog i politiĆØkog sistema, Å”to je prvi i važan korak za kasnije adekvatno druÅ”tveno delovanje.

Kao vannastavna aktivnost, koja uĆØenicima omoguƦava da iskažu svoje miÅ”ljenje i razgovaraju o problemima koji se tiĆØu druÅ”tvenog života u koji su ukljuĆØeni, pa ĆØak i da predlažu reÅ”enja nadležnim institucijama, u mnogim Å”kolama formiraju se Ć°aĆØke skupÅ”tine.

PolitiĆØka aktivnost
SliĆØna situacija je i u politiĆØkim partijama ā€“ ĆØak i partije koje u ĆØlanstvu imaju veliki procenat mladih, u rukovodeƦim telima tih istih partija mladih gotovo da i nema. Neke politiĆØke partije imaju organizovane podmlatke koji imaju znaĆØajnu ulogu u razvoju i promociji buduƦih mladih politiĆØara. Uostalom, naÅ” poslanik je po zanimanju nastavnik fiziĆØke kulture. Možda bi i on mogao u stilu zapadnjaĆØkih politiĆØara da održi predavanje pred Ć°acima osnovne i srednje Å”kole i da se konsultuje sa predstavnicima Ć°aĆØkog parlamenta i da razmotri moguƦnost da li neko od nadležnih iz Beograda može da sponzoriÅ”e ostvarenje kreativnih ideja mladih SokobanjĆØana.
Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
VodeƦi tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053

daj rakije!


« Odgovor #2 poslato: 02 Decembar, 2008, 07:16:36 pm »

ajde da ja kao dezurni cinik recem nesto...
kao sto rece i sve je to in vain; stena funkcionise, uno funkcionise, zevs funkcionise jer nekome donosi zaradu. ucenici puse jer na tome zaradjuju duvanske kompanije i nikome ne pada na pamet da taj narkotik poravna sa ostalim narkoticima /zivelo licemerje/. kome bi donosili zaradu bioskop i pozoriste?, nikome, jos bi opstinski kokosari morali da izdvoje za to deo onoga sto su mislili da ukradu...
a profesore batali, oni se samo koprcaju da nekako prezive ovaj zivot, svesni toga da njihova inteligencija opada sa svakim casom koji odrze....

ali ako imas snage i zelje da se boris, bori se, ja ne branim...
mene mrzi iskreno...
Sacuvana
i
Stari znalac
***

Karma: +19/-2
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 180


WWW
« Odgovor #1 poslato: 02 Decembar, 2008, 04:51:06 pm »

Odavno sam na svom blogu pisao o tome, a i ovde, nekoliko puta. But in vain...

http://furious-blog.info/?p=35
Sacuvana
   

 Sacuvana
Stranice: 1 2 »   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas25
mod_vvisit_counterJuce390
mod_vvisit_counterOve nedelje25
mod_vvisit_counterOvog meseca7634