Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Politikaarrow "Galebovi" poèistili "apaèe"?
17 Septembar, 2021, 05:26:32 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: 1   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: "Galebovi" po√®istili "apa√®e"?  (Procitano 14084 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Svetac
Gost
« Odgovor #2 poslato: 22 Oktobar, 2009, 02:05:06 pm »

Све је ово тачно.Потписујем
Sacuvana
« Odgovor #2 poslato: 22 Oktobar, 2009, 02:05:06 pm »

 Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vodeæi tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #1 poslato: 04 Septembar, 2009, 01:24:20 am »

Ljudima svaka cast!Za to treba imati srce kao zemaljska kugla!
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vodeæi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« poslato: 21 Jul, 2009, 04:37:16 am »

PILOTI RV i PVO Vojske Jugoslavije na√®inili su aprila 1999. godine  prave podvige i  za samo dva dana uniŇ°tili ili oŇ°tetili 48 aviona i helikoptera NATO alijanse! Ova informacija, ni posle deset godina od NATO bombardovanja Srbije, nije joŇ° uvek zvani√®no potvr√įena ali ni demantovana. Senzacionalnu vest je, u toku najŇĺeŇ°√¶ih napada NATO na srpske gradove, objavio na mo√¶nom  Internetu izvesni ‚ÄúVenik‚ÄĚ, saradnik sajta  ‚ÄúIstina u medijima‚ÄĚ.

NATO je u me√įuvremeno mudro √¶utao o ovim tvrdnjama, ali su zato ove akcije naŇ°ih  hrabrih pilota pomenute 2000. godine u jednom od brojeva Informativno-analiti√®kog √®asopisa Ministarstva odbrane Rusije, u tekstu pod naslovom ‚ÄúGubici NATO u ratu sa Jugoslavijom‚ÄĚ. Kao razlog odustajanja Alijanse od primene borbenih helikoptera ‚Äúapa√®‚ÄĚ, ruski √®aosopis navodi pravi povod - upravo nalet jugoslovenskih lakih aviona ‚Äúgaleb‚ÄĚ na aerodrom ‚ÄúRinas‚ÄĚ kod Tirane, gde su bili bazirani ‚Äúapa√®i‚ÄĚ.

Sli√®nu operaciju, kako je pisao  √®asopis ruskog Ministarstva odbrane, avijacija VJ izvela je i 18. aprila a meta udara bio je vojni aerodrom kod Tuzle. Rezultat je bio 15 NATO letilica ‚Äúizba√®enih iz stroja‚ÄĚ. Gotovo identi√®nu informaciju plasirao je i tajanstveni ‚ÄúVenik‚ÄĚ. Prema njegovim tvrdnjama na Internet sajtu, 18. aprila 1999. godine u 13.30 sati, devet aviona Jugoslovenskog ratnog vazduhoplostva bombardovali su aerodrom u Tuzli.NATO_1U napadu, koji je organizovan bez objave, na inicijativu jugoslovesnkih pilota, u√®estvovalo je Ň°est ‚Äúorlova‚ÄĚ J-22, jedan ‚Äúgaleb 4‚ÄĚ i dva ‚Äúmig-21‚ÄĚ. Celu akciju, prema Internet sajtu, predvodio je major Stevan Gavrilovi√¶ na ‚Äúgalebu‚ÄĚ i potpukovnik Mihajlo V. na jednom od aviona ‚Äúorao‚ÄĚ. Napad je zapo√®eo iz vaduŇ°ne baze Ponikve blizu UŇĺica, 120 km od Tuzle, kada je grupa jugoslovenskih pilota letela duŇĺ granice sa bivŇ°om BiH na visini od 800 metara, a granicu su preŇ°li negde izme√įu Bratunca i Zvornika.
Objavljeno je i da je nekoliko minuta pre ataka baza Ponikve obavestila grupu naŇ°ih pilota da su uo√®eni od NATO snaga. Tada je ovoj leta√®koj grupi nare√įeno da prekine operaciju, ali su  piloti odbili i nastavili smelu misiju. U infomaciji se navodi  da  jugoslovenski avioni nisu imali bilo kakvu podrŇ°ku u navo√įenju sa zemlje, ali  da  glavni radar na aerodromu u Tuzli nije bio u funkciji zbog tehni√®kih kvarova pa i mogu√¶e predhodne diverzije.

Srpski piloti su, ina√®e, znali da se na pisti ove vaduŇ°ne luke nalazi nekoliko oŇ°te√¶enih aviona i spasila√®kih helikoptera, kao i grupa od deset NATO letilica koje su sletele posle zavrŇ°enog bombardovanja ciljeva u naŇ°oj zemlji.  Upravo u trenutku naleta naŇ°ih aviona, grupa od √®etiri NATO letilice  se spremala da uklju√®i motore i ode u hangar.

NATO_2Vode√¶i ‚Äúgaleb 4‚ÄĚ je tada bacio bombe i oŇ°tetio nekoliko NATO aviona sa desne strane piste i odmah se uputio ka granici. Tri ‚Äúorla‚ÄĚ su, tako√įe, dejstvovala, dok su dva ‚Äúmig 21‚ÄĚ obezbe√įivala ovu grupu za vreme napada. Pilot ‚Äúorla‚ÄĚ potpukovnik Mihajlo V. je pogo|en kao i ‚Äúmig‚ÄĚ sa pilotom ŇĹeljkom M. iz Novog Sada, ali je on uspeo da se katapultiranjem spusti na zemlju desetak kilometra od Ponikva. NATO je u ovom napadu izgubio 17 aviona i tri spasla√®ka helikoptera. Nekoliko dana posle objavljivanja ove informacije na istom Internet sajtu pojavila se joŇ° jedna, tako√įe, senzacionalna informacija. Par aviona ‚Äúgaleb 4‚ÄĚ su 26. aprila ratne 1999. godine poletela sa aerodroma Golubovci blizu Podrorice i, kao i nekoliko puta pre toga, zauzelo kurs prema albanskoj teritoriji. Ovog puta su preleteli granicu i zaputili se ka aerodromu Rinas kod Tirane, koji su koristile NATO snage.

‚ÄúGalebovi‚ÄĚ u ovom pohodu nisu bili otkriveni od strane ograni√®ene PVO ove vazduŇ°ne luke, pa su na pistu bez mnogo muka izbacili svoje klaster bombe. NaŇ°i avioni su zatim izaŇ°li iz vazduŇ°nog prostora Albanije, ali nisu sleteli na 120 kilometra udaljeni aerodrom Golubovci, ve√¶ su aterirali na bazu Ponikve, koja je bila obnovljena posle napada NATO aviona, u znak odmazde zbog ataka na tuzlansku pistu.
U ovom napadu na Rinas oŇ°tete√¶eno je devet helikoptera ‚Äúapa√®‚ÄĚ. Istvoremeno, uniŇ°tena je i baza za uveŇĺbavanje albanskih specijalaca za rat na Kosovu, koja je bila locirana na ovom aerodromu.Ko je "Venik"?
Bob √źur√įevi√¶, vlasnik sajta ‚ÄúIstina o medijima‚ÄĚ, navodi da je ‚ÄúVenik‚ÄĚ pseudonim izvora iz Filadelfije, √®ije mu je puno ime i identitet poznat. "Venik" je, po √źur√įevi√¶u, pruŇĺio neke neprocenjive obaveŇ°tajne informacije koje su pomogle da se razotkriju NATO laŇĺi tokom napada na Jugoslaviju 1999. godine. ‚ÄúVenik‚ÄĚ je bio prvi koji je sistematski analizirao i izvestio o NATO gubicima u aprilu 1999. godine.

Odmazda
Ubrzo posle napada aviona VJ na aerodrom Rinas kod Tirane, usledila je NATO odmazda po vazduŇ°nim lukama Golubovci i Ponikve. Prema tvrdnji tajanstvenog ‚ÄúVenika‚ÄĚ, 26. aprila 1999. godine i sa aerodroma Slatina su poletela dva ‚Äúgaleba‚ÄĚ, koji su se priklju√®ili paru sa Golubovca i atakovali na aerodrom kod Tirane. Tada je uniŇ°teno joŇ° 12 ‚Äúapa√®a‚ÄĚ, dok su naŇ°a dva aviona sa Slatine pogo√įena, ali su se piloti posle preleta na jugoslovensku teritoriju uspeŇ°no katapultirali.

Sacuvana
   

 Sacuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas51
mod_vvisit_counterJuce223
mod_vvisit_counterOve nedelje957
mod_vvisit_counterOvog meseca3369