Skip to content

Sokobanja arrow SOKOBANJSKI FORUMarrow Politikaarrow "Galebovi" poèistili "apaèe"?
04 Decembar, 2022, 01:10:19 pm *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: 1   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: "Galebovi" poèistili "apaèe"?  (Procitano 14425 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Svetac
Gost
« Odgovor #2 poslato: 22 Oktobar, 2009, 02:05:06 pm »

Све је ово тачно.Потписујем
Sacuvana
« Odgovor #2 poslato: 22 Oktobar, 2009, 02:05:06 pm »

 Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vodeæi tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #1 poslato: 04 Septembar, 2009, 01:24:20 am »

Ljudima svaka cast!Za to treba imati srce kao zemaljska kugla!
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vodeæi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« poslato: 21 Jul, 2009, 04:37:16 am »

PILOTI RV i PVO Vojske Jugoslavije naèinili su aprila 1999. godine  prave podvige i  za samo dva dana uništili ili oštetili 48 aviona i helikoptera NATO alijanse! Ova informacija, ni posle deset godina od NATO bombardovanja Srbije, nije još uvek zvanièno potvrðena ali ni demantovana. Senzacionalnu vest je, u toku najžešæih napada NATO na srpske gradove, objavio na moænom  Internetu izvesni “Venik”, saradnik sajta  “Istina u medijima”.

NATO je u meðuvremeno mudro æutao o ovim tvrdnjama, ali su zato ove akcije naših  hrabrih pilota pomenute 2000. godine u jednom od brojeva Informativno-analitièkog èasopisa Ministarstva odbrane Rusije, u tekstu pod naslovom “Gubici NATO u ratu sa Jugoslavijom”. Kao razlog odustajanja Alijanse od primene borbenih helikoptera “apaè”, ruski èaosopis navodi pravi povod - upravo nalet jugoslovenskih lakih aviona “galeb” na aerodrom “Rinas” kod Tirane, gde su bili bazirani “apaèi”.

Sliènu operaciju, kako je pisao  èasopis ruskog Ministarstva odbrane, avijacija VJ izvela je i 18. aprila a meta udara bio je vojni aerodrom kod Tuzle. Rezultat je bio 15 NATO letilica “izbaèenih iz stroja”. Gotovo identiènu informaciju plasirao je i tajanstveni “Venik”. Prema njegovim tvrdnjama na Internet sajtu, 18. aprila 1999. godine u 13.30 sati, devet aviona Jugoslovenskog ratnog vazduhoplostva bombardovali su aerodrom u Tuzli.NATO_1U napadu, koji je organizovan bez objave, na inicijativu jugoslovesnkih pilota, uèestvovalo je šest “orlova” J-22, jedan “galeb 4” i dva “mig-21”. Celu akciju, prema Internet sajtu, predvodio je major Stevan Gavriloviæ na “galebu” i potpukovnik Mihajlo V. na jednom od aviona “orao”. Napad je zapoèeo iz vadušne baze Ponikve blizu Užica, 120 km od Tuzle, kada je grupa jugoslovenskih pilota letela duž granice sa bivšom BiH na visini od 800 metara, a granicu su prešli negde izmeðu Bratunca i Zvornika.
Objavljeno je i da je nekoliko minuta pre ataka baza Ponikve obavestila grupu naših pilota da su uoèeni od NATO snaga. Tada je ovoj letaèkoj grupi nareðeno da prekine operaciju, ali su  piloti odbili i nastavili smelu misiju. U infomaciji se navodi  da  jugoslovenski avioni nisu imali bilo kakvu podršku u navoðenju sa zemlje, ali  da  glavni radar na aerodromu u Tuzli nije bio u funkciji zbog tehnièkih kvarova pa i moguæe predhodne diverzije.

Srpski piloti su, inaèe, znali da se na pisti ove vadušne luke nalazi nekoliko ošteæenih aviona i spasilaèkih helikoptera, kao i grupa od deset NATO letilica koje su sletele posle završenog bombardovanja ciljeva u našoj zemlji.  Upravo u trenutku naleta naših aviona, grupa od èetiri NATO letilice  se spremala da ukljuèi motore i ode u hangar.

NATO_2Vodeæi “galeb 4” je tada bacio bombe i oštetio nekoliko NATO aviona sa desne strane piste i odmah se uputio ka granici. Tri “orla” su, takoðe, dejstvovala, dok su dva “mig 21” obezbeðivala ovu grupu za vreme napada. Pilot “orla” potpukovnik Mihajlo V. je pogo|en kao i “mig” sa pilotom Željkom M. iz Novog Sada, ali je on uspeo da se katapultiranjem spusti na zemlju desetak kilometra od Ponikva. NATO je u ovom napadu izgubio 17 aviona i tri spaslaèka helikoptera. Nekoliko dana posle objavljivanja ove informacije na istom Internet sajtu pojavila se još jedna, takoðe, senzacionalna informacija. Par aviona “galeb 4” su 26. aprila ratne 1999. godine poletela sa aerodroma Golubovci blizu Podrorice i, kao i nekoliko puta pre toga, zauzelo kurs prema albanskoj teritoriji. Ovog puta su preleteli granicu i zaputili se ka aerodromu Rinas kod Tirane, koji su koristile NATO snage.

“Galebovi” u ovom pohodu nisu bili otkriveni od strane ogranièene PVO ove vazdušne luke, pa su na pistu bez mnogo muka izbacili svoje klaster bombe. Naši avioni su zatim izašli iz vazdušnog prostora Albanije, ali nisu sleteli na 120 kilometra udaljeni aerodrom Golubovci, veæ su aterirali na bazu Ponikve, koja je bila obnovljena posle napada NATO aviona, u znak odmazde zbog ataka na tuzlansku pistu.
U ovom napadu na Rinas ošteteæeno je devet helikoptera “apaè”. Istvoremeno, uništena je i baza za uvežbavanje albanskih specijalaca za rat na Kosovu, koja je bila locirana na ovom aerodromu.Ko je "Venik"?
Bob Ðurðeviæ, vlasnik sajta “Istina o medijima”, navodi da je “Venik” pseudonim izvora iz Filadelfije, èije mu je puno ime i identitet poznat. "Venik" je, po Ðurðeviæu, pružio neke neprocenjive obaveštajne informacije koje su pomogle da se razotkriju NATO laži tokom napada na Jugoslaviju 1999. godine. “Venik” je bio prvi koji je sistematski analizirao i izvestio o NATO gubicima u aprilu 1999. godine.

Odmazda
Ubrzo posle napada aviona VJ na aerodrom Rinas kod Tirane, usledila je NATO odmazda po vazdušnim lukama Golubovci i Ponikve. Prema tvrdnji tajanstvenog “Venika”, 26. aprila 1999. godine i sa aerodroma Slatina su poletela dva “galeba”, koji su se prikljuèili paru sa Golubovca i atakovali na aerodrom kod Tirane. Tada je uništeno još 12 “apaèa”, dok su naša dva aviona sa Slatine pogoðena, ali su se piloti posle preleta na jugoslovensku teritoriju uspešno katapultirali.

Sacuvana
   

 Sacuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas582
mod_vvisit_counterJuce189
mod_vvisit_counterOve nedelje2170
mod_vvisit_counterOvog meseca1136