Skip to content

Sokobanja arrow TECHNO ZONEarrow PC Klinika / Servisiranje ra├Ęunaraarrow Saveti za webmastere i one koji ├Že to postati
07 Decembar, 2022, 08:52:08 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  
Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Saveti za webmastere i one koji ├Že to postati  (Procitano 67450 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #89 poslato: 26 Oktobar, 2007, 09:26:33 pm »

Predstavljamo ├Ęetiri dobra CMS-a

Ve├Žina korisnika ra├Ęunara makar jednom je posetila neki web sajt na Internetu. Zavisno od sajta do sajta, njihov dizajn je razli├Ęit ili u nekim slu├Ęajevima isti. Sadr┼żina na sajtu, osim ako nije ura├░ena u Flashu, mo┼że se sastojati od PHP, HTML ili CGI stranica koje mogu biti razli├Ęitog izgleda. Ukoliko se korisnik odlu├Ęi da sam pravi web stranice na svom sajtu, to mo┼że da uradi pomo├Žu Dreamweavera ili nekog od jednostavnijih HTML editora ├Ęiji smo uporedni test imali u januarskom broju ove godine. Me├░utim, ukoliko sajt ima ve├Že ambicije, odnosno ukoliko se bavi nekom ozbiljnijom temom koja zahteva ve├Ži broj HTML strana, njihovo dizajniranje mo┼że da bude pravi psihi├Ęki bol.

Skoro svi ve├Ži sajtovi se odlu├Ęuju za komforniju varijantu popunjavanja sajta web sadr┼żajem, odnosno za Content Management System (sistem za upravljanje sadr┼żajem; u daljem tekstu CMS). CMS upravlja sadr┼żinom sajta, i to ne samo u smislu postavljanja web stranica ve├Ž i mnogih drugih stvari, o ├Ęemu ├Že biti re├Ęi dalje u tekstu.

Instalacija i pode┼íavanje nekog CMS softvera ne bi trebalo da budu problem ako korisnik prati uputstvo koje dolazi uz svaki CMS. U su┼ítini, najbitnije je da se prethodno napravi MySQL baza (zbog sigurnosti, sa ┼íifrom) i da se fajlovi uploaduju pod pravim CHMOD dozvolama, tj. da odredite da li se ti fajlovi mogu samo ├Ęitati ili i menjati. Sve ostalo je, u su┼ítini, samo uno┼íenje nekih osnovnih informacija.

Sistemske mogu├Žnosti

Kao ┼íto smo ve├Ž napomenuli, CMS ne slu┼żi samo da popuni sajt sadr┼żajem. Mogu├Žnosti su daleko ve├Že i daleko va┼żnije od samog ÔÇ×slaganjaÔÇŁ web stranica. Kontrola sadr┼żine je obiman pojam, a mi ├Žemo se potruditi da vam to predstavimo na ┼íto lak┼íi i ┼íto bolji na├Ęin. Osnovna funkcija svakog CMS-a jeste da lepo rasporedi web stranice i da na glavnom prozoru korisniku obezbedi linkove ka njima. U su┼ítini, CMS se najvi┼íe koristi za lako postavljanje vesti. Vi┼íe nema potrebe za manuelnim ubacivanjem HTML koda. Dovoljno je samo kliknuti na link za upload vesti, odabrati ┼żeljenu kategoriju i jednostavno otkucati ┼żeljenu vest. Sve se to radi preko dobrog starog WYSIWYG na├Ęina rada (What you see is what you get ÔÇô ┼íto vidi┼í, to i dobije┼í). Dakle, onako kako korisnik bude pravio vest tokom kucanja, tako ├Že ona biti prikazana na sajtu. Ne├Žemo posebno opisivati WYSIWYG meni, dovoljno je napomenuti da on ima sve potrebne opcije kao ┼íto je ubacivanje slika, veliki broj opcija za formatiranje teksta (bold, italic, underline, pravljenje tabela, bojenje teksta itd.). Da bi administratori imali uvid u kvalitet vesti i mi┼íljenje ├Ęlanova o njima, valja uklju├Ęiti komentare, tako da korisnici mogu da napi┼íu ono ┼íto misle o toj vesti. Naravno, ukoliko je neophodno, mogu├Že je i brisati komentare. Poznato je koliko nedoli├Ęni oni mogu da budu i zato sada svaki bolji CMS ima mogu├Žnost brisanja i promene komentara koji se ti├Ęu vesti. Kada se sajt napuni vestima, manuelno pretra┼żivanje zna da bude veliki problem i zato bi bilo po┼żeljno da CMS ima ugra├░enu opciju pretrage vesti ili jednostavnu mogu├Žnost arhiviranja vesti tako da korisnik pomo├Žu naslova mo┼że da do├░e do one ┼żeljene.

Sa korisni├Ęke strane, CMS softver ima manji broj mogu├Žnosti nego kada je u pitanju administratorska strana. U su┼ítini, cilj jednog CMS-a jeste da administratoru omogu├Ži ┼íto lak┼íu manipulaciju sajtom, a to je ┼íirok pojam kada su sajtovi u pitanju. Pravljenje kategorija i sam princip njihovog raspore├░ivanja znaju da budu komplikovana stvar kada je CMS u pitanju, pa je ba┼í zato po┼żeljno da CMS ima dobar princip rada na ovu temu. Na┼żalost, to se ni kod jednog ostvarenja ne radi u dva klika mi┼íem ali, ukoliko se korisnik adekvatno informi┼íe, mo┼że bez problema da savlada celu kontrolu CMS-a samo za nekoliko dana. U su┼ítini, i proizvo├░a├Ęi idu na to da olak┼íaju posao administratorima sajtova.

Na svakom CMS-u se mogu registrovati i kategorisati ├Ęlanovi. Sli├Ęno kao i na forumima, tu su oni koji vode sajtove, odnosno administratori, zatim oni koji ure├░uju sajtove u smislu toga da odobravaju prethodno napisane vesti, bri┼íu i menjaju komentare na vesti ili ih sami pi┼íu. Krajnja grupa je, naravno, grupa obi├Ęnih ├Ęlanova, odnosno posetilaca. Bilo zbog informisanja ili zbog zabave mogu├Že je ubacivati i ankete na koje ├Ęlanovi i posetioci sajta odgovaraju. Reklamiranje je u su┼ítini ono od ├Ęega ve├Žina sajtova i ┼żivi, i zato je jako va┼żno da postavljanje reklama i banera ne bude previ┼íe komplikovano.

Nikad se ne zna ┼íta posetioci sajta mogu da predlo┼że administratoru, zato bi valjalo da svaki CMS ima neku vrstu formulara za slanje mejlova administratoru. Ovo tako├░e nije lo┼íe u poslovne svrhe. Na primer, za popunjavanje CV-ja. Ukoliko se administrator lepo potrudi, mo┼że da napravi formular kakav god po┼żeli. Evidencije radi, tu je uvek i uklju├Ęena opcija prikazivanja broja ├Ęlanova koji su trenutno na vezi. U toj ÔÇ×online listiÔÇŁ pored registrovanih ├Ęlanova prikazuje se i trenutan broj gostiju.

Dizajn i izgled CMS-ova diskutabilna je stvar jer su ukusi razli├Ęiti. Ba┼í zato je vrlo dobro ┼íto postoji veliki broj templejta (ili skinova) koji mogu u potpunosti da izmene izgled nekog CMS-a. Vizuelne promene mogu da budu toliko velike da se izgled sajta potpuno razlikuje od onog osnovnog. U su┼ítini, administratori sajta naj├Ęe┼í├Že se odlu├Ęuju za opciju u kojoj je sa leve strane prozora korisni├Ęki meni, u gornjem delu prostor za veliki baner, ispod njega op┼ítiji meni koji uglavnom posetioce dovodi do razli├Ęitih kategorija sajtova i, na kraju, na dnu i sa desne strane nalazi se prostor za (ostale) reklame.

Sve u svemu, ponuda CMS-ova nije velika, na Internetu se mo┼że na├Ži tek nekoliko njih koji su poznati i koje koristi ve├Žina webmastera. Me├░utim, nije lako odlu├Ęiti se, jer postoji nekoliko njih koji su zaista kvalitetni, a me├░u njima ima i onih koji su besplatni. Ba┼í zato smo mi tu da vam objasnimo funkcionalnost nekoliko CMS-ova i pomognemo prilikom izbora.

E_107


Od samog izlaska, pre nekoliko godina, E_107 je privukao pa┼żnju na sebe time ┼íto napravio ozbiljnu konkurenciju do tada poznatim ostvarenjima kao ┼íto su PHP Nuke i Joomla. Tokom godina E_107 je ozbiljno napredovao i izrastao u poznat i kvalitetan CMS. Iako iz ugla posetilaca nema gotovo nikakvih mana, mora se priznati da je pomalo ┼íkakljiv kada je u pitanju administracija, odnosno postavljanje vesti. Jednostavno, taj deo je veoma lo┼íe ura├░en, posebno ako se korisnik odlu├Ęi da koristi WYSIWYG meni. ├łak i sa ADSL vezom od 256 Mbit/s postavljanje vesti predstavlja pravu patnju. Organizacija uploadovanih slika je pri├Ęa za sebe. Sve slike stavljaju se u jedan direktorijum. To i nije toliko veliki problem ukoliko sajt ima mali broj slika. Ali ┼íta se doga├░a kada je u pitanju neki veliki sajt koji ima gomile vesti, a samim tim i gomile uploadovanih slika? Tada pretra┼żivanje slika predstavlja pravu muku. Samo ├Ęekanje da se otvori meni za unos slike je zamorno, posebno kada PHP stranica treba da izlista sve slike jer, makar ih bilo hiljadu, sve ih prikazuje na toj jednoj strani. Ba┼í zbog ovoga, svim korisnicima slabije internet veze koji ┼żele da koriste E_107 poru├Ęujemo: Good luck.

Sre├Žom, ove dve navedene mane ujedno su i jedine ozbiljnije. Sve ostalo je na svom mestu kada je E_107 u pitanju. Kreiranje novih menija i kategorija nije prete┼íko. Meni unutar admin panela lepo je organizovan i dizajniran. ├łak i manje iskusni ne bi trebalo da imaju problema u nala┼żenju neke opcije. Velika prednost u odnosu na ostale CMS-ove jeste to ┼íto E_107 objedinjuje i forum, koji je krajnje simpati├Ęan i mo┼że se sasvim normalno koristiti za neke osnovne svrhe. Naravno, za ozbiljnije forume tu su ve├Ž poznata softverska re┼íenja kao ┼íto su IPB, vBulletin itd.

E_107 je odli├Ęan CMS koji svom vlasniku pru┼ża dosta mogu├Žnosti za ure├░ivanje sajta, ali ipak ima i pomenute mane koje mu nikako ne idu u prilog. Ba┼í zato je na┼ía preporuka da se koristi samo kod sajtova koji ne├Že imati preobiman sadr┼żaj ÔÇô nije pravi izbor za ozbiljnije projekte.

Joomla


Joomla je CMS koji, pored E_107, spada u red najpoznatijih, odnosno onih koje vlasnici web sajtova naj├Ęe┼í├Že koriste. Kada su po├Ęetnici u pitanju, Joomla i nije ba┼í zahvalna varijanta ali, kao ┼íto smo pomenuli, samo nedelja ili dve dovoljne su da bi se savladale osnove kori┼í├Ženja jednog CMS-a. Dobra stvar je to ┼íto Joomla ima dodatan sistem za┼ítite kada je u pitanju samo ure├░ivanje sadr┼żaja. Na primer, ako jedan od administratora ili moderatora primeti gre┼íku u nekoj vesti i po├Ęne da je obra├░uje, automatski drugim administratorima i moderatorima postaje zabranjeno menjanje sadr┼żine vesti. Ovo je vrlo korisna opcija koja ne dozvoljava ÔÇ×ukr┼ítanjeÔÇŁ me├░u urednicima sajta. Joomla svakako ima dobru komunikaciju sa korisnikom i uvek obave┼ítava o potencijalnim pretnjama. ├łim ne┼íto u vezi sa pode┼íavanjem PHP stranica nije u redu, u admin panelu osvanu├Že upozorenje koje administratora navodi na to kako gre┼íku mo┼że da popravi. Jedina mana ovog CMS-a bila bi to ┼íto ima slabu statistiku, pa se u svakom slu├Ęaju preporu├Ęuje nabavka odgovaraju├Žeg dodatka, ili za sam CMS, ili za ├Ęitav sajt.

Sve u svemu, Joomla, pored E_107 predstavlja najbolje re┼íenje kada je CMS softver u pitanju i zato je na┼ía preporuka da ga bar probate, jer sumnjamo da ├Že se iko pokajati ukoliko se odlu├Ęi ba┼í za njega.

PHP-Nuke


U toku pisanja ovog teksta, na sajtu phpnuke.org osvanula je vest da je iza┼íla najnovija verzija ovog megapopularnog CMS-a. ┼áta je ono ┼íto ovom CMS-u obezbe├░uje popularnost ├Ęak i pored ├Ęinjenice da ├Že svako ko bude ┼żeleo da ga koristi morati da plati 12 dolara? Izvanredan dizajn i funkcionalnost samo su neke od odlika koje krase jedan ovako dobar CMS. Posebno pohvaljujemo slikoviti i lepo organizovani admin panel. Me├░utim, ├Ęlanovi na ovom CMS-u pomalo su ├Ęudno kategorisani: posebna grupa je administracija, a posebna drugi ├Ęlanovi. U praksi, to zna├Ęi da se sa ┼íifrom admina nije mogu├Že ulogovati kao ├Ęlan, ve├Ž se moraju praviti posebni nalozi za logovanje kao ├Ęlan. Ovo na prvi pogled izgleda pomalo ├Ęudno, ali nije toliko lo┼íe kada sajt vodi vi┼íe ljudi. Svako ima svoje korisni├Ęko ime i ┼íifru, ali za pristup admin panelu postoji jedna univerzalna, ┼íto je sasvim dovoljno. Naravno, uvek se mo┼że napraviti novi admin kojem ├Že se dodeliti ili odre├░ene ili pak sve privilegije. Sve to izuzetno dobro izgleda kada je ÔÇ×podela poslaÔÇŁ u pitanju. Sve u svemu, iako na prvi pogled izgledalo ├Ęudno, na kraju se pokazalo kao odli├Ęno re┼íenje to ┼íto su odvojeni nalozi za sajt i administraciju. Radi dodatne za┼ítite mogu├Že je i staviti sliku sa brojevima koje korisnik mora da upi┼íe da bi se prijavio na sajt. Ovo je dobro za za┼ítitu od botova, ali mo┼że smetati korisnicima koji ne ┼żele da koriste kola├Ęi├Že prilikom prijavljivanja na sajt. Uz PHP-Nuke dolazi i ve├Ž odavno poznati PHP-bb forum koji, ruku na srce, nije bogzna kako funkcionalan, ali je kao besplatna solucija odli├Ęan.

PHP-Nuke svakako je najmo├Žniji CMS koji smo koristili. Jedina njegova mana, me├░utim, jeste to ┼íto se mora platiti. Ipak, i pored toga mi ga, bez ikakve polemike, stavljamo na sam vrh CMS-ova jer njegova cena nije previsoka. U svakom slu├Ęaju, ukoliko se u va┼íem d┼żepu nalazi tih 12 dolara, mo┼żete se slobodno odlu├Ęiti za PHP-Nuke. Njegovim kori┼í├Ženjem dobi├Žete odli├Ęan dizajn sajta, solidan forum, veliki broj dodatnih modula i skinova i, sve u svemu, izvanredan CMS.

IPB Portal


Poslednji CMS koji smo testirali sastavni je deo foruma IPB (Invision Power Board). Pre svega valjalo bi navesti da je pode┼íavanje IPB Portala, najbla┼że re├Ęeno ÔÇô opako te┼íko. Nije retkost da i iskusniji korisnici imaju problema sa pode┼íavanjem ovog zloglasnog CMS-a. Jednostavno, on nikako nije user friendly. Istina je da stvarno lepo izgleda, i da uz mnogo truda mo┼że da se napravi stvarno lep sajt. Ali ipak, to nije to. IPB sam po sebi spada u jedan izvanredan forum i to prenosi na svoj portal. Sve opcije koje bi jedan CMS trebalo da ima, ima i IPB Portal. Velika prednost je njegova uska povezanost sa IPB forumom. Svi ├Ęlanovi su me├░usobno povezani. Nije potrebno zasebno registrovati se i na forum i na sajt (CMS). Naravno, kad god CMS ima ugra├░en forum (E_107 i PHP-Nuke) sve je to, tako├░e, automatski povezano. Ali ako se vlasnik sajta odlu├Ęi da ima jedan CMS a potpuno drugi forum, onda se mo┼że na├Ži na velikim mukama da spoji forum i sajt, odnosno da prenese sve ├Ęlanove sa sajta na forum i obratno.

Svakako da je IPB lep i funkcionalan CMS, ali opet ga, ┼íto zbog velike cene, ┼íto zbog kompleksnosti, nikako ne preporu├Ęujemo neiskusnim korisnicima. Bolje je ubaciti neki od pomenutih CMS-ova i staviti neki dobar forum.

ÔÇó ÔÇó ÔÇó

Posle ovolikog teksta te┼íko da ima nedoumica po pitanju toga koji CMS treba odabrati. Jednostavno, ako vam se ne daju pare ÔÇô tu je Joomla, ako vam je ba┼í potreban solidan CMS i forum uz to, onda je E_107 odli├Ęna solucija, a ako ┼żudite za odli├Ęnim CMS-om i solidnim forumom a imate 12 dolara vi┼íka u d┼żepu, onda slobodno odaberite PHP-Nuke, tu nema gre┼íke. Za IPB je potrebno imati dosta novca i dosta ┼żivaca za bacanje, i zato je na┼ía preporuka da se IPB kao CMS zaobi├░e.

« Poslednja izmena: 26 Oktobar, 2007, 09:29:15 pm Sale-X » Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #88 poslato: 26 Oktobar, 2007, 09:23:45 pm »


Nekoliko korisnih uputstava za otvaranje i podešavanje web sajta


Sada ve├Ž ne postoji iole ozbiljna firma koja se na neki na├Ęin ne predstavlja na Internetu. Ranije, dok Internet nije bio toliko zastupljen, web hosting (usluga ÔÇ×udomljavanjaÔÇŁ sajta) je bio skupa solucija za reklamiranje, dok se danas smatra jednim od najisplativijih na├Ęina ogla┼íavanja. Me├░utim, ne treba se zadr┼żavati samo na kompanijskoj promociji. Svako ko po┼żeli mo┼że da otvori svoj web sajt i da na njemu na neki na├Ęin predstavi sebe ili svoju delatnost i uop┼íte da sa sajtom radi ┼íta po┼żeli, naravno u granicama dozvoljenog.

┼áta je potrebno za otvaranje web sajta? Pre svega, treba izabrati odgovaraju├Ži web hosting i domen. Potom se radi na dizajnu samog sajta, odnosno pravljenju web stranica u nekim od poznatih programa. Mo┼że se i instalirati softver na strani servera sa ve├Ž gotovim web stranicama koje su me├░usobno povezane i daju neki osnovni izgled sajtu, tako da vrlo brzo mo┼żemo da se bavimo samim sadr┼żajem.

No, prvo ├Žemo se pozabaviti osnovnim stvarima koje korisnik treba da zna pre nego ┼íto se odlu├Ęi da otvori svoj sajt.

Hosting

Pre svega, za korisnika je najbitnije da prona├░e odgovaraju├Ži web hosting, odnosno da obezbedi memorijski prostor koji ├Že biti vidljiv svim korisnicima Interneta. Prilikom odabira ┼żeljenog web hosting paketa treba obratiti pa┼żnju na nekoliko stvari. Postoji zaista velik broj firmi ÔÇô ┼íto stranih, ┼íto doma├Žih ÔÇô koje pru┼żaju usluge web hostinga. Naravno, ne pru┼żaju svi iste mogu├Žnosti, niti po istoj ceni. ┼áto je najbitnije, nisu ni svi isti kada je korisni├Ęka podr┼íka u pitanju, a kod manje iskusnih korisnika ovo je jedna od veoma bitnih stavki.

Po pitanju platforme, hosting mo┼że biti: a) Linux hosting, za koji se odlu├Ęuju korisnici koji planiraju da rade u aplikacijama koje su pisane u jeziku PHP, b) Windows hosting, koji se uglavnom koristi za ASP, i c) Customized (prilagodljivi) hosting, koji se u potpunosti prilago├░ava potrebama korisnika. Pored ovoga, hosting se mo┼że kategorisati kao dedicated (posve├Ženi) i shared (deljeni). Posve├Ženi hosting podrazumeva to da korisnik ima jedan fizi├Ęki server samo za sebe, dok kod deljenog hostinga korisnik resurse ve├Žeg servera deli sa drugim korisnicima.

Ako korisnik ┼żeli da radi neki ozbiljniji sajt, mora da izdvoji malo vi┼íe ÔÇ×evri├ŽaÔÇŁ i time sebi plati kvalitetniji web hosting. Za neke sitnice ili povremeni upload fajlova nema potrebe da se izdvaja velika svota novca. Firme koje nude web hosting daju svojim paketima razli├Ęite mogu├Žnosti. Dve stvari na koje treba obratiti pa┼żnju jesu to koliko prostora korisnik dobija za svoj sadr┼żaj, kao i to koliki je bandwidth ÔÇô dozvoljeni protok. Dakle, ako je protok 2 GB mese├Ęno, korisniku ├Že biti dozvoljena samo ta veli├Ęina protoka. Ako se na sajtu dr┼że veliki fajlovi i ako se ti fajlovi ├Ęesto preuzimaju od strane raznih korisnika, onda je potreban ve├Ži dozvoljeni protok. Na primer, ako je veli├Ęina fajla 100 MB, a protok 1 GB/s, ve├Ž po┼íto fajl bude skinut deset puta, sajt ├Že biti zatvoren jer je bandwidth probijen. Treba imati na umu da se u dozvoljeni protok naj├Ęe┼í├Že ra├Ęuna saobra├Žaj u oba smera (i upload i download).


Dakle, od sadr┼żaja koji korisnik ┼żeli da dr┼żi na sajtu i toga koliko ljudi ├Že tom sadr┼żaju pristupati zavisi potreban protok. Ako se sajt bavi samo osnovnim informisanjem ili je u pitanju neki manji forum, onda nema apsolutno nikakvih razloga da se uzima paket sa velikim dozvoljenim protokom.

Ostali parametri hostinga zavise od potreba korisnika. Treba obratiti pa┼żnju na to koja je verzija MySQL baze, zatim broj FTP naloga koji je mogu├Že napraviti, verzija Apachea kao i broj dozvoljenih poddomena. MySQL je serverski program za baze podataka koje se mogu koristiti za upis raznih vrsta informacija i na njega se oslanjaju mnogi drugi programi na serverskoj strani. Na primer, svaki bolji forum zahteva MySQL bazu i bez nje ne mo┼że da radi. FTP nalog omogu├Žava korisniku upload i download fajlova direktno sa servera prostom metodom Copy/Paste. Sve ovo je mogu├Že raditi ili preko web browsera ili preko nekog FTP klijenta, o kojima smo pri├Ęali ve├Ž nekoliko puta.

Mnogi se pitaju ┼íta je poddomen i ne prave veliku razliku izme├░u poddomena i domena. Na primer, domen na┼íeg ├Ęasopisa je sk.co.yu a poddomen (na primer, za hardver) bi bio http://hardware.sk.co.yu. Za sajtove ├Ęija sadr┼żina obuhvata vi┼íe razli├Ęitih tema ovo mo┼że biti korisna opcija. Jo┼í jedna jako bitna stvar jeste da korisnik zna koliko ├Že e-mail adresa mo├Ži da napravi na svom serveru. Tu je naravno i mogu├Žnost kori┼í├Ženja mailing liste kojom ├Že se korisniku davati mogu├Žnost primanja i slanja masovnih mejlova.

Da bi korisnik lako mogao da vr┼íi osnovna pode┼íavanja svog servera, valjalo bi da ima solidan web panel za razna pode┼íavanja iz obi├Ęnog browsera. Najpoznatiji web paneli su Cpanel i Plesk, sa dosta mogu├Žnosti i opcija kojima korisnik pode┼íava sajt prema svojim potrebama. Mo┼żda najmo├Žnija alatka Cpanela jeste Fantastico, koji nudi mno┼ítvo besplatnih dodataka za web sajt. Tu spada nekoliko vrsta foruma, programa za upravljanje sadr┼żajem sajta, pravljenje knjiga utisaka (Guest Book), mailing liste, galerije slika, ankete, wiki dodaci i jo┼í mnogo toga. Sve u svemu, Fantastico spada me├░u najzanimljivije alatke i treba voditi ra├Ęuna o tome koja se njegova verzija nalazi u okviru web panela korisnika.

CMS (Content Management System)

Prevedeno na na┼í jezik, CMS zna├Ęi sistem za upravljanje sadr┼żajem, u ovom slu├Ęaju web sajta. To u najkra├Žim crtama obja┼ínjava svrhu ovog softvera. Jednostavno, korisnik sa Interneta preuzme arhivu u kojoj se nalazi zapakovan CMS, otpakuje to na server, instalira i ima ve├Ž gotov sajt na kojem se nalaze sve potrebne, a bogami i nepotrebne kategorije. Izgleda prosto, zar ne? E pa nije ba┼í tako, jer instalacija CMS-a zahteva da MySQL baza ve├Ž postoji i upload odre├░enih fajlova pod dozvolama '777'. A po nekom nepisanom pravilu, uvek se javi neki problem prilikom instalacije. Najbitnije je da korisnik verno prati uputstva navedena u fajlu za pomo├Ž prilikom instaliranja ÔÇô i ne bi trebalo da bude problema. Ukoliko se pojave nere┼íivi problemi, tu je uvek korisni├Ęka podr┼íka. Tek kada se sve re├Ęeno pripremi, po├Ęinje osnovna instalacija CMS-a i njegovo ure├░ivanje.

Za samo 10 minuta na svom sajtu mo┼żete imati lepo dizajnirane web stranice sa sve osnovnim kategorijama. CMS, pored ovoga, korisniku pru┼ża osnovni administratorski panel u kojem korisnik mo┼że da vr┼íi osnovna pode┼íavanja svog sajta. To je stvarno preveliki pojam da bismo sve opisivali ovde, pa ├Žemo samo predstaviti neke osnovne funkcije koje donosi svaki bolji CMS. Osnovna stvar je prikaz vesti i kategorija na glavnoj stranici sajta, zatim registracija korisnika i dodeljivanje privilegija korisnicima. Kako bi se administratori sajta lak┼íe organizovali prilikom odr┼żavanja sajta, mogu omogu├Žiti svojim ├Ęlanovima da pi┼íu vesti i tekstove za sajt koje ├Že, kasnije, biti objavljene. Sve ovo je razra├░eno i administratorima sajta daje veliki izbor. Administrator mo┼że odrediti da li ├Že vesti biti automatski postavljane na sajt ili ├Že ih on prethodno proveravati. U sve vesti mogu├Že je ubacivati slike da bi izgledale ┼íto lep┼íe. Na svu sre├Žu, svi bolji CMS-ovi u potpunosti podr┼żavaju formatiranje teksta, tako da ├Že i oni kreativniji imati ├Ęemu da se obraduju. Sve vesti se ├Ęuvaju u arhivi, a ukoliko se slu├Ęajno zaboravi naziv vesti, jednostavno treba iskoristiti ugra├░enu pretragu da bi se na┼íla ┼żeljena informacija.

Sve u svemu, ovo predstavlja jednu veoma zanimljivu opciju kada su izgled i funkcionalnost sajta u pitanju i novajlijama svakako preporu├Ęujemo da isprobaju neki od poznatih CMS-ova, jer ├Že time svakako sebi olak┼íati posao ure├░ivanja sajta. Najpoznatiji CMS-ovi su Joomla (www.joomla.org) i E107 (www.e107.org). Oba su besplatna i predstavljaju soluciju za koju se odlu├Ęuje ve├Žina korisnika. Pored njih, na dobrom su glasu i Mambo (www.mambo-foundation.org), PHP Nuke (www.phpnuke.org) i Invision Power (www.invisionpower.com). Invision power je u osnovi forum, ali u sklopu paketa ima portal koji ujedno mo┼że da se koristi kao CMS. Primer ovih CMS-ova nalazi se na mati├Ęnim sajtovima koji su ina├Ęe ra├░eni u tom CMS engineu.


Ukoliko korisnik, pak, ┼żeli ne┼íto prostije ili bi jednostavno da napravi ne┼íto totalno druga├Ęije, tu je velika koli├Ęina HTML editora koji ├Že dati veliku pomo├Ž prilikom pravljenja sajta. O njima smo pisali u nekoliko navrata, a uporedni test ovih programa iza┼íao je u januarskom broju. Ukoliko ni oni nisu ono ┼íto vam je potrebno, Adobe Dreamweaver u ruke i zakora├Ęite u svet kreiranja sajtova.

Forumi

Kada smo zakupili odgovaraju├Ži server i na sajt ubacili sadr┼żaj koja nam donekle odgovara, mo┼żemo da po├Ęnemo da razmi┼íljamo o instalaciji foruma. Danas gotovo svaki ve├Ži sajt ima forum. Za neupu├Žene, forum predstavlja jedan od najefikasnijih na├Ęina diskusije me├░u ve├Žim brojem ├Ęlanova. Forumi mogu biti i te kako zabavni ukoliko se na njima vode zanimljive diskusije i ukoliko imaju dosta ├Ęlanova. Me├░utim, tu je i druga strana medalje. Velik broj ├Ęlanova podrazumeva velik broj razli├Ęitih umova ├Ęija su mi┼íljenja ├Ęesto suprotstavljena. Sve to ├Ęesto rezultuje sva├░ama, prepirkama, ponekad i psovkama. Ba┼í zato forum se ne sme prepustiti sam sebi i mora se kontrolisati i redovno odr┼żavati, a to, na┼żalost, iziskuje dosta vremena. Zato je jako korisna stvar da se uvede ┼íto ve├Ži broj ÔÇ×urednikaÔÇŁ foruma (moderatora) kako bi se odr┼żao ÔÇ×red i mirÔÇŁ.

Funkcionalnost foruma toliko je ┼íirok pojam da za njega nema dovoljno mesta u ovoj rubrici ÔÇô neke stvari samo ├Žemo dota├Ži. Kako se odlu├Ęiti za pravi forum, koji forum odabrati? Te┼íko pitanje. Ako gledamo one koji se pla├Žaju, tu su vBulletin (www.vbulletin.com), za koji smo se i mi odlu├Ęili prilikom podizanja foruma na na┼íem sajtu, kao i Invision power board (www.invisionpower.com). Me├░utim, postoji i dosta besplatnih koji su sasvim u redu. Na primer Simple Machines Forum (www.simplemachines.org), phpBB (www.phpbb.com) ili Ikonboard (www.ikonboard.com) forum. Svi rade po sli├Ęnom principu i nude dosta opcija. Naravno, oni koji se pla├Žaju daleko su funkcionalniji i bolji, ali za neke manje sajtove ovi besplatni su i vi┼íe nego dobro re┼íenje. Instalacija foruma nije mnogo komplikovana i dosta je sli├Ęna instalaciji CMS-a. Treba preuzeti arhivu sa Interneta, otpakovati je, imati pripremljenu odgovaraju├Žu MySQL bazu i instalacija mo┼że da po├Ęne. Jedino Ikonboard mo┼że da pravi probleme, s obzirom na to da je ra├░en u CGI skriptu koji je neiskusnim korisnicima malo te┼żi za rad. Ali uz dobru korisni├Ęku podr┼íku, koju Ikonboard forum i te kako ima, mislimo da ├Že instalacija biti uspe┼íno zavr┼íena.

Po pitanju sigurnosti najbolji je vBulletin, a ┼íto se ti├Ęe moderacije i administracije foruma najbolji je Invision Power Board. Lep dizajn svakako ide na stranu Ikonboarda, dok Simple Machines Forum spada me├░u najprostije za rad, ali ujedno i solidno funkcionalne i sigurne. Sve u svemu ÔÇô te┼íka odluka. Primeri ovih foruma nalaze se na njihovim mati├Ęnim sajtovima. O samom dizajnu te┼íko je suditi jer svi izgledaju dobro, a i dosta toga je stvar ukusa. U svakom slu├Ęaju, najbolje je oti├Ži na sajtove foruma, videti koji najvi┼íe odgovara, a zatim ga instalirati.

ÔÇó ÔÇó ÔÇó

Nadamo se da je, posle ovolikog teksta, malo jasnija pri├Ęa otvaranja i pode┼íavanja web sajta. Kao ┼íto smo napomenuli, postoji veliki broj firmi koje nude web hosting pakete, ali samo vi znate ┼íta vam treba i samo na osnovu toga se mo┼że odabrati pravi hosting paket. ┼ to se ti├Ęe ostalih tema, CMS-ova i foruma, kao ┼íto se mo┼że videti, namerno nismo zalazili dublje u temu. Ne iz neke zle namere, nego zato ┼íto imate na┼íe obe├Žanje da ├Žemo u slede├Žim brojevima uraditi uporedni test zasebno CMS softvera i foruma. Tada ├Žemo se do detalja baviti u njihovom funkcionalno┼í├Žu i bi├Že vam mnogo jasnije koji softver da odaberete. Dotle, pamet u ruke, odaberite pravi hosting i sa├Ęekajte obe├Žani uporedni test.

Sacuvana
Milenko
Vode├Ži tim
*****

Karma: +23/-6
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 523

P.F.C


WWW
« Odgovor #87 poslato: 26 Oktobar, 2007, 07:24:38 pm »

Ovo je Saletov citat iz teme PP prezentacije
Citat
1. postoji tema za webmastere i one koji to zele da postanu.
2. sta ste se uhvatili za joomlu, postoje i bolji CMS sistemi
3. zasto bih prekucavao ono sto vec postoji na net-u
4. koga bas interesuje neka podje samnom 17.tog novebra u BG
5. ovom postu nije ovde mesto, bice obrisan veceras

1.Evo pisem u ovoj temi
2.Koji?Rekao si da je joomla najbolja.
3.Moze link?Po mogucstvu na srpskom
4.Sta je tada?
5.OK
« Poslednja izmena: 26 Oktobar, 2007, 07:30:14 pm Milenko » Sacuvana
Pro
Stari znalac
***

Karma: +4/-0
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 128

BOG PRAŠTA, BRÐANI NE!!!


« Odgovor #86 poslato: 29 Septembar, 2007, 02:28:18 pm »

Pozdrav za webmastere  :)
Zasad nemam problema,ali ako se nesto desi svakako cu zatraziti savete od vas  ;)
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vode├Ži tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #85 poslato: 31 Avgust, 2007, 08:49:11 pm »

Flip-e ,
obrisan ti je zadnji post jer je uvredljivog sadr┼żaja , kao i Okijev.

Za prethodni sajt koji si napravio postavio si 3 teme koje su spojene u jednu koju mo┼żda nisi video, ali je i ona obrisana zbog vre├░anja.

Lepo je na forumu nazna├Ęeno da ako za jednu temu postoji topik - ne otvarajte drugi sa istim sadr┼żajem.

Tako├░e je nazna├Ęeno da ├Že svaki post uvredljivog sadr┼żaja po bilo kojoj osnovi biti obrisan.

Pored tvog obrisani i postovi u rubrici Politika u kome se na krajnje bezobrazan na├Ęin vre├░aju pojedinci iz grada.

I sada i nadalje, bez upozorenja i opomena takvi postovi bi├Že obrisani !
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #84 poslato: 31 Avgust, 2007, 01:40:55 pm »

1-Naziv teme je Saveti za webmastere .
               !

Jedan savet!
Posveti se malo svom timu:)
p.s.baš sam dosadan
Ne,u pravu si!Totalno sam zapustio Hawkse,ali visha sila...Nadam se da cu imati vise vremena u nekom blizem periodu,za sada ih samo odrzavam u zivotu...
Sacuvana
gBUDA
Stari znalac
***

Karma: +19/-0
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 124


WWW
« Odgovor #83 poslato: 31 Avgust, 2007, 01:02:36 am »

1-Naziv teme je Saveti za webmastere .
               !

Jedan savet!
Posveti se malo svom timu:)
p.s.baš sam dosadan
Sacuvana
Dacha
Too bad you're fucked up
Vode├Ži tim
*****

Karma: +29/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1069

Dak-mrak!!!


WWW
« Odgovor #82 poslato: 30 Avgust, 2007, 10:55:47 pm »

1-Naziv teme je Saveti za webmastere i one koji ce to postati,a ne pljuvaonica...
               2-konji su plemenite zivotinje...
               3-Od sada pa nadalje-brisanje bez opomena!
Sacuvana
Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas65
mod_vvisit_counterJuce269
mod_vvisit_counterOve nedelje628
mod_vvisit_counterOvog meseca1850